Hiilineutraali tulevaisuus vaatii toimivan sähkönjakelun

Hiilineutraali tulevaisuus vaatii toimivan sähkönjakelun

26.05.2021

Sähkönkäytön lisääntyminen on keskeinen tekijä vähähiilisen yhteiskunnan toteutumisessa. Sähkön tuotanto ja jakelu ovat aloja, joissa ratkaisut tehdään ja jotka ovat kehityksen kärjessä nyt ja tulevaisuudessa.

Ilmastotavoitteiden seurauksena sähkön kulutus kasvaa 60 prosenttia pohjoismaisen yhteistyöjärjestö Nordenergin mukaan. Järjestö teki selvityksen pohjoismaiden sähköistymisen mahdollisuuksista ja esteistä, edistääkseen keskustelua Euroopan hiilineutraaliustavoitteista vuoteen 2050 mennessä. Hiilineutraalisuuden saavuttamisessa sähkön käytön lisääntymisellä on keskeinen rooli.

Selvitys kattaa pohjoismaiset markkinat, Tanskan, Suomen, Norjan ja Ruotsin. Selvityksen mukaan sähkön kysyntä kasvaa yhteisillä pohjoismaisilla markkinoilla yli 60 prosenttia vuosina 2020–2040. Tuulivoiman osuuden arvioidaan kasvavan vuoden 2020 14 prosentista 40 prosenttiin vuonna 2050.

 

Investointivauhtia ei varaa supistaa

– Arviot kulutuksen kasvusta yhteisillä pohjoismaisilla markkinoilla ovat mittakaavaltaan huomattavia, tosin rajumpiakin on nähty, toteaa Energiateollisuus ry:n markkinoista vastaava johtaja Pekka Salomaa.

– Markkinat kyllä mukautuvat kasvuun, kun on ennakoitavia näkymiä. En näe, että energia-alan nykyistä kahden ja puolen miljardin euron investointivauhtia tarvitsisi kasvattaa ilmastotavoitteisiin pääsemiseksi, mutta supistamiseenkaan ei ole varaa, Salomaa jatkaa.

 

Verkkopalvelut muutoksen kärjessä

Hiilineutraalisuustavoitteisiin pääseminen edellyttää sähkönjakelun toimivuutta ja varmuutta sekä investointeja ja kehityspanoksia sähkönsaannin varmistamiseen ja nykyaikaisen tekniikan toiminnan varmistamiseen.

Esimerkiksi sähköinen liikenne on nopeassa kasvussa. Puheet keskittyvät pääosin yksityisautoiluun, mutta suurin muutos tulee julkisessa liikenteessä sähköbussien ja raideliikenteen yleistyessä. Myös lämmityksessä sähkönkäyttö lisääntyy.

Toimiva sähkönjakelu vaatii tulevaisuudessa uudenlaisia älyratkaisuja sähköverkkoihin ja sen myötä vavhaa kehitystyötä, osaamista ja kunnossapitoa. Sähköjakelun rooli nousee entistä tärkeämmäksi osaksi hiilineutraalia yhteiskuntaa.

 


Sähköautoilu kasvaa vauhdilla. Suurinta kehitys tulee yksityisautoilun rinnalla olemaan joukkoliikenteessä, niin sähköbusseissa kuin raideliikenteessä. Myös jakeluliikenne tulee sähköistymään taajamista alkaen.

 

Uusia strategisia suosituksia

Pohjoismaiden yhteistyöjärjestö Nordenergi esittää strategisia suosituksia. Niiden noudattaminen on välttämätöntä, jotta Pohjoismaiden sähköistyminen ja hiilestä irtautuminen etenevät.

Pohjoismaissa tarvitaan yhteinen energiasiirtymän suunnittelu, jolla varmistetaan maiden sähköjärjestelmien yhdenmukaistaminen verkkojen ja joustavuuden kehittämiseksi. Täällä pitää osata hyödyntää myös päästöttömät vesivoima ja ydinvoima, yhdistettynä kustannustehokkaaseen maatuulivoimaan ja merituulen kasvavaan volyymiin. Tämä osaaminen ja hyödyntäminen helpottaa energiaintensiivisen teollisuuden energiamurrosta.

Hiilineutraaliin kulutukseen siirtyessään asiakkaiden on hyödyttävä siitä, että he valitsevat sähkön fossiilisten polttoaineiden sijaan ja tukevat sähköjärjestelmää, mukauttamalla kulutustaan sen vaihteluiden mukaisesti.

Näiden strategisten suositusten seuraaminen on edellytys sille, että Pohjoismaat saavuttavat hiilineutraaliuden jo ennen vuotta 2050 pohjoismaisen energiasektorin toimiessa veturina.

Pohjoismaiset energia-alan toimijat ja Nordenergi ovat aina noudattaneet markkinaperiaatteita. Tavoitteena on irtautua fossiilisista polttoaineista kustannustehokkaimmalla tavalla.
 

Teksti: Ari J Vesa, Adato viestintä
Kuvat: Scanstockphoto ja Ari J. Vesa
 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #kotona  

Tarkasta kylmälaitteen lämpötila lämpömittarilla

Kylmälaitteiden näytöt eivät välttämättä kerro laitteiden todellista lämpötilaa. Lämpötilat on hyvä tarkastaa tarkalla lämpömittarilla. Energiatehokkainkaan laite ei takaa parasta lopputulosta, mikäli sen säädöt ja kylmälaitteen käyttötavat...

#aurinko #energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Hyvällä aurinkosuojauksella vähennetään viilennystarvetta

Kiinteistön omistajat voivat aurinkosuojata kiinteistön sisätiloja monella tapaa niin pienissä kuin suurissakin kiinteistöissä.

#kesämökki #kotona #viihde-elektroniikka  

Varmista televisiosi toimivuus myös jatkossa

Suomessa on käynnissä HD-siirtymä, jossa vapaasti katsottavat tv-lähetykset lähetetään vaiheittaisen siirtymäajan jälkeen vain teräväpiirtolaadulla. Muutos saattaa pimentää vanhan television. Tarkasta, että televisiosi toistaa teräväpiirtol...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #vapaalla #energiatehokkuus #energiavinkki #kolumni #turvallisuus #sähkö #verkkopalvelu #sähköverkko #ilmastonmuutos #viihde-elektroniikka #työ #tulevaisuus #kesämökki #osaaminen #laiteuutuudet #sähkönsiirto #energiantuotanto #ympäristö #puutarha #piha #hyvinvointi #sähköinen liikenne #kaukolämpö #kodinkone #resepti #lämpö #ilmastointi #aurinko #energiapolitiikka #hiilijalanjälki #testi #tekoäly #sähköpula #toimitusvarmuus #lämmitys #astettaalemmas #aurinkopaneeli #kilpailut #sähkönsäästö #pääsiäinen #energiansäästö #sähkövero #sähköauto #ystävänpäivä #sähköasennukset #Laskiainen #datahub #sahkolasku