Junamatkailu kiinnostaa myös Suomessa

Junamatkailu kiinnostaa myös Suomessa

14.02.2024

VR:n kaukoliikenteen matkustajaliikenteestä 95 prosenttia hoituu ympäristöystävällisesti sähköllä. Kesällä junalla pääsee kätevästi vaikkapa festareille tai kansallispuistoon.

VR:n kaukoliikenteen vuoroja käytti viime vuonna 15 miljoonaa matkustajaa. VR:n kaukoliikenteen myynti- ja markkinointijohtaja Antti Karjalainen kertoo, että matkustajamäärät ovat kasvaneet.

– Lähimatkailu ja maata pitkin matkustamisen suosio on nousussa. Asiakkaat arvostavat junamatkustamisen mukavuutta, sitä, että junassa on jo ikään kuin perillä. Tärkeää on tietenkin myös junamatkustamisen pieni hiilijalanjälki.

Suomen matkustajaliikenteestä 95 prosenttia hoituu ympäristöystävällisesti sähköllä.

– VR kompensoi myös jäljelle jäävän viiden prosentin aiheuttamat päästöt. Dieseliä käyttävät nykyään lähinnä vain eräät Itä-Suomessa liikennöivät kiskobussit sekä Lapissa kulkeva Kolarin yöjuna.

Väylävirasto vastaa Suomessa junareittien sähköistyksistä.

 

Kesä on tärkeä sesonki

VR houkuttelee kesäisin junamatkailijoita myös erikoistuotteilla.

– Viime vuonna esimerkiksi Joensuun Ilosaarirockiin pääsi festarijunalla, missä oli jo matkalla livemusiikkia. Käymme parhaillaan eri tapahtumajärjestäjien kanssa neuvotteluja tulevan kesän festivaalijunista.

VR ottaa kesäkautena käyttöön myös pari matkailijoita palvelevaa sesonkipysäkkiä. Kouvolan Hillosensalmen seisakkeelta pääsee kätevästi Repoveden kansallispuistoon ja Pohjanmaalla Härmästä Power Parkin kieputuksiin.

Karjalainen mainitsee, että junat ovat myös Suomessa liikkuvien, junamatkailuun jo kotimaassaan tottuneiden ulkomaalaisten matkailijoiden suosiossa.

– Tavallista on, että jos Lappiin mennään lentäen, niin paluumatka tullaan junalla, jolloin nähdään myös maisemia.

 

Yksittäinen lippu vai lomalippu?

Junalippujen hinnat määrittyvät kysynnän mukaan. Mitä aikaisemmin lippunsa hankkii, sitä edullisemmalla todennäköisesti pääsee. Myös päivän eri vuorojen hinnat saattavat vaihdella.

Liput kannattaa hankkia ajoissa myös, mikäli suunnittelee ottavansa kaukojunaan pyörän tai lapinjunaan auton.

Varsinkin enemmän matkustavan kannattaa muistaa myös VR:n lomalippu, joka mahdollistaa kesäkautena lähes rajattoman matkustamisen. Kesän lomaliput ovat myynnissä VR Matkalla -mobiilisovelluksessa 20.4. alkaen.

Laajassa maassa ihan joka paikkaan ei tietenkään pääse junalla. Jatkoyhteyksien suunnittelussa voi auttaa vaikkapa osoite www.vr.fi/matkaketjut, mistä löytyy VR:n kanssa yhteistyötä tekevien bussi- ja taksiyhtiöiden tarjoamia matkaketjuja.

 

Teksti: Matti Välimäki
Kuva: VR / Pia Inberg

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #kotona  

Tarkasta kylmälaitteen lämpötila lämpömittarilla

Kylmälaitteiden näytöt eivät välttämättä kerro laitteiden todellista lämpötilaa. Lämpötilat on hyvä tarkastaa tarkalla lämpömittarilla. Energiatehokkainkaan laite ei takaa parasta lopputulosta, mikäli sen säädöt ja kylmälaitteen käyttötavat...

#aurinko #energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Hyvällä aurinkosuojauksella vähennetään viilennystarvetta

Kiinteistön omistajat voivat aurinkosuojata kiinteistön sisätiloja monella tapaa niin pienissä kuin suurissakin kiinteistöissä.

#kesämökki #kotona #viihde-elektroniikka  

Varmista televisiosi toimivuus myös jatkossa

Suomessa on käynnissä HD-siirtymä, jossa vapaasti katsottavat tv-lähetykset lähetetään vaiheittaisen siirtymäajan jälkeen vain teräväpiirtolaadulla. Muutos saattaa pimentää vanhan television. Tarkasta, että televisiosi toistaa teräväpiirtol...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #vapaalla #energiatehokkuus #energiavinkki #kolumni #turvallisuus #sähkö #verkkopalvelu #sähköverkko #ilmastonmuutos #viihde-elektroniikka #työ #tulevaisuus #kesämökki #osaaminen #laiteuutuudet #sähkönsiirto #energiantuotanto #ympäristö #puutarha #piha #hyvinvointi #sähköinen liikenne #kaukolämpö #kodinkone #resepti #lämpö #ilmastointi #aurinko #energiapolitiikka #hiilijalanjälki #testi #tekoäly #sähköpula #toimitusvarmuus #lämmitys #astettaalemmas #aurinkopaneeli #kilpailut #sähkönsäästö #pääsiäinen #energiansäästö #sähkövero #sähköauto #ystävänpäivä #sähköasennukset #Laskiainen #datahub #sahkolasku