Käytä akkuja turvallisesti

Käytä akkuja turvallisesti

28.05.2024

Lähes jokaisella on akkukäyttöinen laite. Akkuja käytetään niin työkaluissa kuin viihde-elektroniikassa sekä kulkuvälineissä. Akkuja sisältävien laitteiden käyttämisessä ja lataamisessa kannattaa noudattaa ohjeita ja olla huolellinen. Akkupalo on aina riskejä aiheuttava tilanne.

Litiumioniakut eli Li-ion-akut ovat tehokas akkutyyppi. Siksi niitä käytetään muun muassa matkapuhelimissa, kannettavissa tietokoneissa ja muissa mobiililaitteissa. Käytössämme on myös monia laitteita, joissa käytetään kookkaampia Li-ion-akkuja, kuten polkupyöriä, sähköpotkulautoja ja -skoottereita, sähköisiä työkaluja, pölynimureja, ruohonleikkureita ja moottorisahoja.

Tähän suhteellisen turvalliseen akkutyyppiin liittyy kuitenkin myös riskejä, jotka liittyvät akun tehokkuuteen. Kuulemme toisinaan uutisia akkupaloista, jotka ovat aiheutuneet akkuongelmista. Syytä pelkoon ei ole, mutta akkujen toimintaa kannattaa seurata ja niitä on käytettävä oikein.

 

Hanki turvallisia akkuja ja käytä oikein

Akkukäyttöisten laitteiden turvallisuus alkaa jo hankinnasta. Ostaessa on hyvä panostaa laadukkaisiin tuotteisiin, joiden suojamekanismeissa ei ole tehty vaarallisia kompromisseja.

Kuluttaja ei tietenkään voi nähdä akkujen sisälle. Tunnetuilla ja luotettavilla tuotebrändeillä nämä asiat on yleensä huomioitu. Myyjältä on hyvä varmistaa, että akussa tai tuotteessa on akunvalvontajärjestelmä.

On varminta välttää akkukäyttöisten tuotteiden tilaamista EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista. Kannattaa varoa tuoteväärennöksiä. Tavallista huomattavasti halvempia merkkiakkuja ei yleensä ole olemassa, vaan hinta on tehty halvoilla komponenteilla sekä jättämällä joitain arvokkaampia osia pois.

Laitteiden mukana tulleisiin käyttöohjeisiin on syytä tutustua ja myös noudattaa ohjeita. Tärkeintä on ladata ja käyttää akkua oikein. Akkuja ei saa koskaan kolhia. Tarkasta aina akun kunto niin ladatessa kuin laitteiseen kiinnittäessä.

 

Lataa akkuja turvallisesti

Akun lataaminen on eniten riskejä sisältävä käyttövaihe. Suurin osa riskeistä liittyy juuri lataamiseen ja lataamisen jälkeisiin tunteihin.

Lataamiseen on käytettävä vain tuotteen mukana tullutta ja sille tarkoitettua latauslaitetta. Irrota laite aina latauksesta, kun lataus on valmis. Älä käytä vaurioitunutta, epävarmasti toimivaa laturia tai laturia, jonka johto tai liittimet ovat vaurioituneet.

Tilassa, jossa akkukäyttöistä laitetta tai akkua ladataan, tulee olla myös palovaroitin sekä alkusammutuskalustoa. Älä jätä laitetta lataantumaan, kun kotona ei ole ketään.

Katso, ettei akun tai laitteen lähettyvillä ole mitään helposti syttyvää tai ettei sen yläpuolella ole palokuormaa. Älä lataa akkua hyllyssä tai huonekalun alla. Akun alla olevan materiaalin on oltava palamaton. Seuraa lataustapahtumaa ja irrota laturin verkkojohto, jos laite tai akku ylikuumenee.

Akkuja ei saa ladata pakkaskelissä. Vaikka akku lämpenee ladattaessa, vaurioittaa kylmässä lataaminen akkua ja lyhentää sen käyttöikää. Tästä syystä esimerkiksi sähköautojen ja työkoneiden akuissa on lämmönhallinta ja automatiikka huolehtii akun lämmittämisestä latauskuntoon.

Pitkään tyhjänä olleen akun elvyttäminen on aina turvallisuusriski. Noudata akun käyttöohjetta akun tyhjäksi päästämisestä lataamalla sitä ajoittain pitkän säilytyksen aikana.

 


Akut on turvallisinta ladata syttymättömällä alustalla eikä akkujen päällä saa riippua vaatteita tai muuta palokuormaa.

 

Akun säilytys turvallisesti

Akkuja on aina säilytettävä turvallisessa tilassa ja sopivassa lämpötilassa. Akun säilytystilassa on oltava palovaroitin ja alkusammutusvälineet. Akut säilytetään paloturvallisella alustalla, jossa päällä tai vieressä ei ole palokuormaa, kuten esimerkiksi vaatteita tai muita tekstiilejä.

Normaali huonelämpötila on oikea säilytyslämpötila niin akkukäyttöisille laitteille kuin akuille. Akun kuumeneminen auringossa tai kuumassa autossa on turvallisuusriski. Käyttöohjeista pitäisi löytyä myös tiedot oikeista säilytyslämpötiloista.

 

Mitä tehdä jos akku syttyy

Palava akku voi sytyttää laitteen lisäksi myös koko huoneiston tai talon tuleen. On hyvä muistaa, että akun elektrolyyttinesteet sekä palosta syntyvät savukaasut ovat myrkyllisiä.

Palon sytyttyä irrota laturin verkkojohto ennen palon sammuttamista, jos se on turvallisesti mahdollista. Li-ion-akkupalon paras sammutustapa on suuri vesimäärä, koska vesi jäähdyttää akkua. Toissijaisesti akkua voi yrittää sammuttaa vaahtosammuttimella. Jauhesammutin tai muu tukahduttava sammutusväline pysäyttää palon hetkellisesti, mutta ei jäähdytä akkua eikä estä syttyvien kaasujen leviämistä.

Sammutettu akku voikin syttyä uudelleen palamaan. Varmista, että akku on paikassa, jossa mahdollinen uusi palo ei pääse leviämään. Siirrä akku tai laite mahdollisuuksien mukaan turvalliseen paikkaan esimerkisi käyttämällä patakintaita tai käärimällä se sammutuspeitteeseen.

Mikäli alkanutta paloa ei saada nopeasti sammumaan tai palo muodostaa voimakkaasti savua, evakuoi tila välittömästi ja soita hätänumeroon. Jos mahdollista, soita hätänumeroon jo alkusammutuksen aikana.

 

Teksti ja kuvat: Ari J. Vesa

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #kotona  

Tarkasta kylmälaitteen lämpötila lämpömittarilla

Kylmälaitteiden näytöt eivät välttämättä kerro laitteiden todellista lämpötilaa. Lämpötilat on hyvä tarkastaa tarkalla lämpömittarilla. Energiatehokkainkaan laite ei takaa parasta lopputulosta, mikäli sen säädöt ja kylmälaitteen käyttötavat...

#aurinko #energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Hyvällä aurinkosuojauksella vähennetään viilennystarvetta

Kiinteistön omistajat voivat aurinkosuojata kiinteistön sisätiloja monella tapaa niin pienissä kuin suurissakin kiinteistöissä.

#kesämökki #kotona #viihde-elektroniikka  

Varmista televisiosi toimivuus myös jatkossa

Suomessa on käynnissä HD-siirtymä, jossa vapaasti katsottavat tv-lähetykset lähetetään vaiheittaisen siirtymäajan jälkeen vain teräväpiirtolaadulla. Muutos saattaa pimentää vanhan television. Tarkasta, että televisiosi toistaa teräväpiirtol...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #vapaalla #energiatehokkuus #energiavinkki #kolumni #turvallisuus #sähkö #verkkopalvelu #sähköverkko #ilmastonmuutos #viihde-elektroniikka #työ #tulevaisuus #kesämökki #osaaminen #laiteuutuudet #sähkönsiirto #energiantuotanto #ympäristö #puutarha #piha #hyvinvointi #sähköinen liikenne #kaukolämpö #kodinkone #resepti #lämpö #ilmastointi #aurinko #energiapolitiikka #hiilijalanjälki #testi #tekoäly #sähköpula #toimitusvarmuus #lämmitys #astettaalemmas #aurinkopaneeli #kilpailut #sähkönsäästö #pääsiäinen #energiansäästö #sähkövero #sähköauto #ystävänpäivä #sähköasennukset #Laskiainen #datahub #sahkolasku