Käytetty puhelin on fiksu valinta
18.11.2022
Vanha puhelin kelpaa yleensä mainiosti uudelleenkäyttöön tai vähintäänkin uuden puhelimen raaka-aineiksi. Nykyään käytettyjen markkinoilta löytyy myös huippulaitteita.
Suomessa myydään vuosittain 2,5 miljoonaa uutta puhelinta. Valitettavasti vanhat puhelimet eivät kuitenkaan aina päädy kiertoon, vaan ne hautautuvat helposti kaappien perukoille.
Vanha puhelin kelpaa usein hyvin uudelleenkäyttöön. Siinäkin tapauksessa, että laite on tullut elinkaarensa päähän, sen raaka-aineet olisi tärkeää saada talteen.
– Puhelin sisältää esimerkiksi kultaa, kuparia ja paljon harvinaisia maametalleja, joita voidaan käyttää uusia puhelimia valmistettaessa. Kun raaka-aineet kiertävät tehokkaasti, se pienentää tarvetta louhia neitseellisiä raaka-aineita, Elker Oy:n operatiivinen päällikkö Juha-Pekka Lappi korostaa.
Puhelinten kiertotalous on järkevää myös huoltovarmuuden näkökulmasta. Se vähentää osaltaan riippuvuuttamme erityisesti Kiinasta, jonka alueelta monet maametallit louhitaan.
Elker Oy on palveluyhtiö, joka organisoi yhdessä ERP Finlandin ja SER-kierrätyksen kanssa kauppoihin tai jätelaitoksille jätettyjen puhelinten keräystä.
Puhelin saadaan puhtaaksi
Moni kuluttaja ei ehkä halua luopua vanhasta puhelimestaan, koska pelkää siihen jäävän arkaluonteisia tietoja.
Lappi korostaa, että puhelin pystytään puhdistamaan täysin niin sanotuilla päällekirjoitusohjelmilla, palvelua voi kysyä vaikkapa kodinkoneliikkeestä. Datalaitteet pystyy kierrättämään tietoturvallisesti myös esimerkiksi SER-kierrätyksen, Kuusakosken ja Postin yhteistyössä toteuttaman Seiffi-palvelun kautta (seiffi.fi).
Elkerin kautta meni viime vuonna purettavaksi noin 180 000 sekä uudelleenkäyttöön noin 150 000 puhelinta. Kun huomioidaan myös ERP Finlandin ja SER-kierrätyksen osuus, kummankin kategorian todelliset luvut ovat suuremmat.
Tavallisimmin puhelin löytää uuden käyttäjänsä kuitenkin epävirallisia reittejä pitkin, joista ei ole tilastoja. Puhelin voi siirtyä vaikkapa aikuiselta lapselle, kaverilta toiselle tai se myydään tori.fi:ssä.
– Onneksi kierrätys- ja uudelleenkäyttöluvut ovat koko ajan kasvussa. Ihmiset ovat entistä valveutuneempia, Lappi miettii.
Puhelinta kannattaa käyttää mahdollisimman pitkään. Jos esimerkiksi akku ei toimi kunnolla, se on järkevää vaihtaa.
Kaupalliset toimijat ovat laittaneet alaan vauhtia
Käytettyjen puhelinten kauppaan ovat panneet vauhtia myös uudet kaupalliset toimijat. Näistä yksi on Elisan omistama Fonum, joka myy vuositasolla eteenpäin kymmeniätuhansia puhelimia.
– Yksityishenkilölle puhelimen myyminen eteenpäin on ekoteko, josta saa vielä itselleen mukavan rahallisen korvauksen, yrityksen toimitusjohtaja Saku Anttila muotoilee.
Se, mitä myyjä puhelimestaan saa, riippuu tietenkin merkistä, mallista, iästä ja kunnosta.
– Suurin kysyntä on Applen kaikilla puhelimilla, Samsungin S- ja A-sarjan sekä muidenkin merkkien kalliilla tai keskihintaisilla puhelimilla. Esimerkiksi pari vuotta vanhasta iphone 11:sta saa kunnosta riippuen 250–360 euroa.
Fonumin lisäksi alan kaupallisia toimijoita ovat esimerkiksi Swappie ja iTapsa. Myös monet elektroniikkaliikkeet ovat myyneet käytettyjä puhelimia ainakin kampanjaluonteisesti.
Huippupuhelin kilpailukykyiseen hintaan
Käytetty puhelin on usein myös ostajalle järkevä valinta.
– Käytetyn puhelimen saa 20–50 prosenttia halvemmalla kuin vastaavan uuden puhelimen. Huippumallinkin voi ostaa käytettynä varsin kilpailukykyiseen hintaan, Anttila huomauttaa.
Hän muistuttaa, että puhelinten tekninen kehitys on hidastunut. Uusi puhelin ei tämän takia poikkea ehkä paljoakaan parin vuoden takaisesta mallista, eroa voi olla vaikkapa vain kameran ominaisuuksissa.
– Käytetty puhelin on aivan erityisen hyvä valinta esimerkiksi nuorelle aktiivikuluttajalle tai lapsen ensimmäiseksi puhelimeksi.
Anttila huomauttaa, että mistä käytetyn puhelimensa ostaakin, tietyistä asioista on syytä pitää huoli.
– Kannattaa huolehtia, että myyjä on varmistanut puhelimen toimivuudesta ja että puhelimessa on takuu. Ostajan on voitava maksaa turvallisella tavalla ja saatava ostoksestaan kuitti. Paikallaan olisi myös, että asiakaspalvelu auttaa valinnan teossa ja että apua olisi saatavilla jatkossakin.
Kaupallisten toimijoiden myymien käytettyjen puhelinten toimintakunto on tarkistettu.
Tulevaisuus näyttää lupaavalta
Myös Anttila näkee, että käytettyjen puhelinten kauppa kasvaa myös tulevaisuudessa.
– Kaupalliset toimijat ovat lisänneet tietoisuutta alasta ja tarjonneet kuluttajille luotettavan osto- ja myyntikanavan.
Käytettyjen puhelinten puolesta puhuu tietenkin myös yleinen ympäristötietoisuuden ja kiertotalousajattelun leviäminen.
– Osalla nuoria käytetty puhelin on ehkä jo jonkinlainen trendijuttu.
Jonakin päivänä saatamme olla tilanteessa, että ihan uudessa puhelimessa on jotain vähän noloa ja sitä joudutaan puolustelemaan.
Toisaalta kyse on tietenkin myös oikeanlaisesta tasapainon hakemisesta. Käytettyjä puhelimia ei synny ilman uusia puhelimia.
Kiinnostus käytettyjä kohtaan näkyy myös puhelinkorjaamoissaMyös puhelinkorjaamoketju iTapsa myy nykyään entistä enemmän käytettyjä puhelimia. Toimitusjohtaja Niklas Koposen mukaan kysyntää on erityisesti vanhoille iphoneille. – Käytetty puhelin on hyvä ostos ihan jokaiselle. Uuteen verrattuna säästöjä tulee helposti satoja euroja, 20–50 prosenttia. Koponen toivoo, että jatkossa erityisesti yritykset innostuisivat hankkimaan työsuhdepuhelimiksi käytettyjä puhelimia ja osoittamaan näin vastuullisuuttaan. Kestävän kehityksen mukaista on myös pyrkiä käyttämään puhelinta mahdollisimman pitkään ja korjauttaa sen viat. – Puhelimen valokuvat, videot ja muut tärkeät tiedot kannattaa aina varmuuskopioida pilvipalveluun, jossa ne ovat varmasti tallessa. Koponenkin iloitsee kaupallisten toimijoiden esiinnoususta; tämä tarjoaa kuluttajille entistä helpomman ja turvallisemman kanavan laittaa puhelimensa kiertoon. – Käytettyjen puhelinten myynnistä on tullut normibisnestä, hän muotoilee. |
Teksti: Matti Välimäki
Kuvat: Fonum
Kommentit
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!
Lumoudu lipstikasta
Nostalginen perinneyrtti lipstikka sopii keiton pääraaka-aineeksi tai mausteeksi ruokiin. Lipstikan maussa voi aistia persiljan, sellerin, purjon ja hiukan mintunkin aromeja. – Lipstikka on todellinen hyötykasvi, sillä melkoisesta puskasta ...
Onhan kiinteistössä lain mukainen sähköauton latauspiste? Valvonta alkaa vuodenvaihteessa!
Muussa kuin asuinkäytössä olevaan kiinteistöön, jossa on yli 20 pysäköintipaikkaa, on asennettava sähköauton latauspiste vuoden loppuun mennessä. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom ilmoittaa aloittavansa latauspistevalvonnan heti vuoden...