Kesälomalta takaisin töihin armollisella fiiliksellä

Kesälomalta takaisin töihin armollisella fiiliksellä

21.07.2022

Alkaako paluu töihin jo häämöttää? Ehkä lasket vielä jäljellä olevia lomapäiviä? Ei se kesä siihen loman päättymiseen lopu. On viikonloppuja, arkivapaita ja parhaimmillaan kesäisestä säästä pääsee nauttimaan vielä lokakuulla.

Tärkeintä on olla lempeä itselleen lomalta palatessa tai lomalle lähtiessä. Kannattaa pyrkiä pysähtymään suorittamisen vimmassa. Mehiläisen työterveyspsykologi Sari Valavuoren oma kesäloma lähestyy.

– Näyttää siltä, että lomalle siirtymiseni käy kiireettä ja sujuvasti sekä ennakoiden.

Jos jollain on loma vasta alkamassa, on siirtymätilanteessa Valavuoren mukaan hyvä muistuttaa itselleen, että ei ”maailmaa pidä valmiiksi saada”. Toki työtehtävät ovat kaikilla erilaisia, mutta jos stressiltä ja lomapaineelta voi suinkin välttyä, on loman aloituskin lempeämpää.

 

Loman jälkeen tarvitsee loman

Monella sen sijaan loma lähestyy loppuaan, mutta rautainen ”työfiilis” ja tahti ei aina tule itsestään.

Samoilla ajatuksilla kuin lomalle lähtiessä voi olla myös töihin paluun ajatukset. Tai jopa tunne, että loman jälkeen tarvitsee pian loman.

Odottaako pöydällä hoitamattomia tehtäviä, vaivaavatko työasiat peikkona loman viimeisiä päiviä ja nakuttaako velvollisuuden tunne jo niskassa?

Työterveyspsykologi Sari Valavuoren mukaan moni on jäänyt lomalle alipalautuneena, jolloin loma menee latautumisen sijaan palautumiseen. Eikä välttämättä paluu sujukaan virkeänä ja uudella energialla.

– Liian moni lähtee lomalle vauhdikkaasti. Silloin henkinen ja fyysinen puoli kehossa ovat kriisissä: mitä tässä nyt tehdään? Ihmisen mieli toimii kuin kuminauha. Nauhan ollessa äärimmilleen venytettynä ja kiristyksen äkillisesti lauetessa, usein räpsähtää.

Tällainen saattaa näkyä loman alkaessa myös fyysisenä oireiluna kuten alkavana flunssana tai vaikka migreeninä – kun en nyt vaan tulisi kipeäksi juuri loman ajaksi. Aika tuttua.

 

Vertailu on huono lähtökohta lomalle lähtiessä ja sieltä palatessa. Onnellisuus tulee monesti pieninä hippusina päivän mittaan.

 

Arkirutiineihin paluu armollisesti

Valavuori sanoo, että kaikilla rentoutuminen lomalla ei ole itsestäänselvyys ja moni on aloittanut tai viettänyt lomansa alipalautuneena.

– Kun on taas paluu töihin, niin kiireettömyys on hyvä pitää mielessä ja ainakin tauoista ja lounaasta ei saisi tinkiä. On hyvä hengähtää välillä. Ja tauoilla puhua jostain muusta kuin työstä.

 

Velvollisuudentunne vaivaa lomallakin

Tekemisen rytmi on voinut jäädä monelle päälle loman alkaessa. Lomakauden alussa mediat täyttyvät erilaisista vinkeistä, miten päästä lomatunnelmaan – paras loma ja lomavinkit ja koe nämä ja sata muuta asiaa. Aikataulu on voinut olla hengästyttävä ja koronavuosien jälkeen on ollut myös aika tavata taas sukulaisia.

– Usein ne vinkit, jotka meihin iskevät, ovat niitä asioita, joita meillä ei arjessa ole. Olisikin tärkeä pureutua juurisyihin suorittamisen sijaan.

Kivastakin loma-ajan tekemisestä huolimatta kalenterin täyteen ahtaminen voi Valavuoren mukaan johtaa siihen, että töihin palatessa päivitellään, miten paljon kivoja juttuja oli, mutta kylläpä väsyttää.

– Toisia helpottaa ehkäpä lomarytmin muokkaaminen loman lopussa kohti arkisempaa rytmiä ilman ”shokkiherätystä”. Joskus pienikin säätö voi tehdä hyvää. Vaikka arjen rutiineissa ja työssä rytmi tasapainottuu, niin ensimmäiset pari viikkoa voivat olla uuvuttavia.

 

Retroilua ja tavallisuutta

Sari Valavuori pitää tavallisuutta hyvänä asiana. Tavallisuus merkitsee usein myönteisiä asioita, kykyä nauttia pienistä asioista.

Ei tarvitse olla kilpalaulantaa parhaimmasta lomareissusta. Vertailukin vaikkapa kaverin Facebook -päivityksiin voi olla vahingollista mielelle.

– Onneksi korona-aikakaudella monen arkeen on tullut sopivasti retroilu, kotoilu ja tavallisuus, muodikkaasti mieltä ja kehoa rauhoittavia asioita. Tällainen voi olla esimerkiksi eväsretki pillimehuineen lähipuistoon.

 

Kiitollisuutta kuvineen

Valokuvaus itseä varten on Valavuoren mukaan oiva tapa palata päivän muistoihin. Kaikkia kuvia ei tarvitse jakaa sinne tänne vaan itselle tarkoitetut ”kiitollisuus -kuvat voivat olla hyvin voimauttavia ja palauttaa kuluneesta päivästä mukavia asioita mieleen. Näitä voi hyvin kuvata myös töihin palatessa.

Kesäkään ei ole vielä menetetty. Parhaimmillaan kesäkautta jatkuu vielä lokakuulle. Vapaapäiviäkin tulee väkisin. Keräkaalienkin sato voi jatkua lokakuulle. Kesän merkkejä on pitkään esillä.  

Töihin palatessa voi huolikuorma olla iso ja väsymyskin vietetystä lomasta painaa. Tässä kohtaa Valavuori peräänkuuluttaa armollisuutta ja myös työyhteisön ja työnantajan merkitystä

– On tärkeää, että esihenkilön ja työntekijän vuorovaikutus ei ole vain kehityskeskusteluiden varassa. Hyvissä ajoin ennen lomaa olisi tarpeen käydä läpi, missä vaiheessa ollaan ja missä työnantaja voi olla apuna. Kun työhön palataan, ei sopeutuminen arkeen välttämättä käy saman tien. Joskus palauttava keskustelukin on paikallaan.

 

Itsetarkastelua kohtuullisesti

Sari Valavuori sanoo, että moni päätyy itsetarkasteluun kriittisesti. Millainen loma on ollut, mitä tuli tehtyä tai jätettyä tekemättä? Oliko oma loma huonompi kuin tutuilla? Tai repsahtiko ruokailu grillin ja herkkujen lumoon oikeana kesämässäilynä? Tai onko korkkia vaikea laittaa kiinni?

– Jos kesän jäljiltä on selkeitä oireita, huolia terveydestä, jatkuva riittämättömyyden ja alisuoriutumisen tunne tai esimerkiksi on vaikea säännöstellä päihteiden käyttöä, on nykyään onneksi vallitsevana myönteinen ilmapiiri – ei tarvitse tuntea häpeää ja syyllistää itseään. Avoimuus on parasta. Saa ja pitää puhua. Ja hakea apua ajoissa.

 

Lempeä palautuminen töihin tai lomalle

Työterveyspsykologi Sari Valavuori kehottaa: mieti näitä, jos loma on vasta alkamassa – pätee myös vuoden kaikkiin loma-aikoihin.

Pysähdy miettimään, mitä itse haluat lomalta ja mikä sinua palauttaa. Anna ajatukselle aikaa ja tarkastele missä näet itsesi: riippukeinussa vai juoksulenkillä? Nimeä yhdestä kahteen asiaa, jotka ovat sinulle tärkeitä palautumisen kannalta ja pidä niistä kiinni.

Mieti keitä yrität lomasuunnitelmillasi miellyttää ja miksi? Ovatko tarpeet sisältä kumpuavia vai ulkoisista paineista johdettuja. Jos vietät lomaa esimerkiksi perheen tai kumppanisi kanssa, keskustelkaa etukäteen siitä, mitä jokainen toivoo lomalta. Pitäkää huoli siitä, että jokaiselta huomioidaan vähintään yksi toive niin, ettei kukaan tipahda suunnitelmista pois tai uhraudu muiden puolesta.

Rauhoita lomalle jääminen ja paluu, jos mahdollista. Ajoita loma-aikasi niin, että aloitat loman puolessa välissä viikkoa ja palaa samaan tapaan takaisin töihin. Tämä keventää sekä loman alkua että paluuviikkoa. Jos mahdollista, laita myös automaattinen poissaoloviesti sähköpostiin jo paria päivää ennen kun jäät lomalle ja venytä sitä päivällä kun palaat töihin.

 

TUTKITTUA 

Lomien lähestyessä lomatunnelma ei aina tule itsestään. Rentoutumista lomalla estää useimmiten hoitamattomat tehtävät (49 prosenttia), työasiat (31 prosenttia) ja velvollisuudentunne (23 prosenttia). Tulos käy ilmi Mehiläisen asiakasraadille tehdystä kyselystä, johon vastasi 738 Mehiläisen asiakasta. Työterveyspsykologi Sari Valavuoren mukaan moni jäi lomalle alipalautuneena, jolloin loma menee latautumisen sijaan palautumiseen. Myös lomilta paluu kannattaa ottaa rauhallisesti, kiireettömyys on hyvä pitää mielessä.

Lähde: Mehiläinen Oy

 

Teksti: Mirkka Kortelainen
Kuva: Rodeo

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Energiankäytön uusi aika

Energiankäytön uusi aika on uudenlaista energiankäyttöä, jossa panostetaan oikea-aikaiseen sähkönkäyttöön ja kulutuksen siirtämiseen. Oikea-aikaisuus on myös 7.–13.10. vietettävän energiansäästöviikon aihe.

#kotona #sähkö #sähköverkko #turvallisuus  

Voiko kohteessa olla useampi sähköliittymä?

Energiavirasto on ohjeistanut sähkönjakeluyhtiöitä tarjoamaan jo sähköverkkoon liittyneelle kuluttajalle toista tai tarvittaessa useampiakin sähköliittymiä. Sinällään kyse ei ole jakeluyhtiöille uudesta asiasta, koska useamman liittymän tuo...

#kilpailut  

Pelaa ja voita

Vastaa sähkövisaan tai täytä sähköinen ristikkomme. Visan vastaukset löydät lukemalla tämän uutispohjan juttuja. Uusi visa ja ristikko ilmestyy neljä kertaa vuodessa ja on avoinna aina noin kaksi kuukautta ilmestymisen jälkeen.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #vapaalla #energiatehokkuus #energiavinkki #turvallisuus #sähkö #kolumni #sähköverkko #verkkopalvelu #työ #viihde-elektroniikka #ilmastonmuutos #tulevaisuus #osaaminen #puutarha #kesämökki #laiteuutuudet #sähkönsiirto #sähköinen liikenne #hyvinvointi #piha #ympäristö #energiantuotanto #resepti #kodinkone #kaukolämpö #lämpö #hiilijalanjälki #aurinko #ilmastointi #energiapolitiikka #lämmitys #testi #tekoäly #aurinkopaneeli #sähköpula #energiansäästö #toimitusvarmuus #sähköauto #astettaalemmas #datahub #kilpailut #sähkönsäästö #sähköasennukset #sähkövero #pääsiäinen #sisustus #ystävänpäivä #Laskiainen #sähköuto #valaistus #sahkolasku