Kun Neymar liittyi Huuhkajiin

Kun Neymar liittyi Huuhkajiin

25.09.2020

Elektronisen urheilun suosio kasvaa. E-jalkapalloilussa Suomi pystyy haastamaan jopa Espanjan.

Johan Cruyff saa tarkan syötön rangaistusalueelle, kääntyy nopeasti ja ampuu pallon oikeaan alakulmaan. Yleisö on haltioissaan. Suomi johtaa Espanjaa jo 2–0!

Huuhkajien pelipaitaan ovat sonnustautuneet tällä kertaa myös esimerkiksi Neymar ja Kylian Mbappé. Kyse ei olekaan ihan oikeasta jalkapallosta, vaan Suomen ja Espanjan välisestä e-jalkapallon maaottelusta.

Tässä ottelussa joukkueen on koonnut maajoukkuedebytantti Valtteri @valdoboii Kyrö. Cruyff ja kumppanit seuraavat hänen aivoituksiaan ja sormiliikkeitään.

Peliaikaa on vielä runsaasti jäljellä. Espanjan riveihin värvätty lusitaanitähti Christiano Ronaldo lietsoo joukkojaan vastaiskuun.

Miten meidän käy?

 

Korona ei pysäyttänyt e-urheilua

Mirka Otsonkoski Suomen Elektronisen Urheilun liitosta kertoo, että elektroninen urheilu (esports, e-urheilu) on Suomessa nykyään erittäin suosittua.

– Turnauksia järjestetään eri peleissä. Myös monet urheiluseurat ovat perustaneet e-urheilujoukkueita.

Oppilaitoksetkin ovat ottaneet e-urheilun opintovalikoimaansa. Lajia voi opiskella kurssimuotoisesti toisella asteella, lisäksi Kajaanin ammattikorkeakoulussa on valittavana kansainvälinen Esports Business -tutkinto.

Viime aikoina kiinnostusta e-urheilua kohtaan on kasvattanut myös koronatilanne. Kun keväällä lähes kaikki muu urheilu oli tauolla, niin e-urheilukisoja pystyttiin järjestämään etänä verkon kautta.

 

E-urheilu on urheilua

Otsonkosken mukaan e-urheilijaksi voidaan sanoa henkilöä, joka pelaa toista henkilöä ja pelin luomaa haastetta vastaan kilpailullisessa tilanteessa.

E-urheilijat kohtaavat kuitenkin vielä tuhahtelua siitä, että ”mitä urheilua tuollainen tietokoneen äärellä pelaaminen oikein on…”

– E-urheilijat treenaavat peliosaamistaan ja strategioita, mutta pitävät samaan aikaan huolta fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnistaan. He liikkuvat ja ovat tarkkoja ruokavaliostaan sekä riittävästä unensaannista. Kilpailutilanteissa kyse ei ole tuurista, vaan pelaajat kohtaavat vastustajansa hyvinkin stressaavissa ja jännittävissä tilanteissa, missä taistellaan suuristakin summista ja voitoista.

 

Palkkiot jopa miljoonia

Kansainvälisissä kilpailuissa palkintopotit voivat olla hyvinkin suuria. Esimerkiksi Dota2- strategiapelin The International -turnauksen voittajajoukkue sai 15,6 miljoonaa dollaria. Turnauksen voitti jo toista vuotta peräkkäin joukkue OG, jossa pelasi kaksi suomalaista: Jesse ”JerAx” Vainikka ja Topias ”Topson” Taavitsainen. Tavallisimmin kansainvälisten turnausten potit liikkuvat kuitenkin kymmenissä tai sadoissa tuhansissa dollareissa.

– Eri pelien suosio saattaa vaihdella maanosien mukaan. Aasiassa suosituimpia pelejä ovat strategiapelit, Euroopassa taasen räiskintäpelit.

Myös nettistriimaukset ja televisiolähetykset e-urheiluturnauksista keräävät paljon katsojia. Dota 2 -pelin The International -turnausta seurasi maailmanlaajuisesti lähes kaksi miljoonaa ihmistä. Myös YLE on televisioinut jo vuosien ajan eri turnauksia.

Suomessa suosittuja pelejä ovat esimerkiksi räiskintäpeli Counter-Strike: Global Offensive, selviytymispeli PlayerUnknown´s Battlegrounds eli PUBG sekä urheilupelit, jalkapallopelien lisäksi erityisesti NHL.
 


Valtteri Kyrö (vas.) ja Zanttu22 Fifa eNations Cup Finland -karsintakilpailuissa.
 

Treeniä, kärsivällisyyttä ja kylmiä hermoja

Valtteri Kyrö, 19 v, pelasi vuosien ajan aktiivisesti jalkapalloa, kunnes hänen oli pakko luopua siitä polvivamman takia. Fifa, josta Valtterilla oli toki jo aikaisempaakin kokemusta, tuli jalkapallon tilalle.

– Jalkapallotaustasta, pelisilmästä; vaikkapa siitä, että ymmärtää, miten hyökkäyksiä kannattaa rakentaa ja mihin väliin voi syöttää, on Fifan pelaamisessa etua.

Hän kuvailee, että pelaamisessa vaaditaan myös esimerkiksi kärsivällisyyttä ja kylmähermoisuutta. Kaiken perustana on ahkera harjoittelu.

– Uusi Fifa-peli julkaistaan tavallisesti syyskuun lopussa ja kilpailukausi kestää lokakuusta maaliskuuhun. Sinä ajanjaksona pelaan päivittäin ehkä kolmisen tuntia.

Fifan ympärillä eivät liiku läheskään yhtä suuret rahat kuin vaikkapa Dotan, mutta parhaimmillaan senkin suurimmissa kansainvälisissä kilpailuissa puhutaan viisinumeroisista palkkiosummista.

– Ehkä jollakin tasolla haaveenani on ammattilaisuus. Tai ainakin se, että pääsisin osallistumaan johonkin isoon kansainväliseen turnaukseen.

 


 

”Koska se on kivaa”

Valtteri kertoo pelaavansa ennen kaikkea siksi, koska se on kivaa.

– Fifa muistuttaa niin paljon jalkapalloa. Tietenkin onnistumisista ja siitä, että pystyn kehittymään, tulee hieno fiilis.

Jalkapallossa Huuhkajat selvitti tiensä vuosikymmenten yrittämisen jälkeen ensimmäistä kertaa EM-kisoihin. Valtteri arvioi, että e-jalkapallossa – Fifassa ja Pro Evolution Soccer -pelissä – suomalaiset ovat suurin piirtein samalla tasolla.

– Ihan huipulla emme ole. Muissa maissa on ollut esimerkiksi pidempään kilpailutoimintaa. Mutta koko ajan mennään eteenpäin.

Hän iloitsee, että esimerkiksi Veikkausliiga ja Telia Esports Series ovat sopineet virallisen e-urheilusarjan käynnistämisestä. Uuden eFutisliigan on tarkoitus käynnistyä jo syksyllä 2020.

 

Älkää antako Ronaldolle tilaa!

Vaan palataanpa vielä toukokuiseen Suomi-Espanja-maaotteluun.

Johtoasemassa Valtteri” Valdoboii” Kyrö alkaa pelata itselleen epätyypillisesti. Hän ottaa turhia riskejä ja lähtee hyökkäyksiin liian nopeasti.

Espanja kokoaa rivinsä. Christiano Ronaldo, kukas muu, kaventaa tilanteen 2–1:een.

Loppuhetket ovat piinaavan jännittäviä. Suomi ja Valdoboii onnistuvat kuitenkin pitämään johtonsa loppuun asti.

Olemme voittaneet jalkapallon ja e-jalkapallon suurmaan!

Tiimipelissä, eli kun Suomen maajoukkueen neljän pelaajan pelien tulokset ynnätään, Espanja vie kuitenkin voiton. Norjakin on keskinäisissä maaotteluissa liian vahva. Mutta Ukraina jää taaksemme!

 

Teksti: Matti Välimäki
Kuvat: Kirsty Meek, copyright Suomen Palloliitto


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #ilmastointi #kotona #lämmitys  

Ilmalämpöpumpun käytössä ja huollossa on omat niksinsä

Ilmalämpöpumppu lämmittää tehokkaasti ja auttaa pienentämään kodin energiakuluja. Edellytyksenä kuitenkin on, että laitetta käytetään sekä huolletaan oikein.

#sähkö #sähköinen liikenne #tulevaisuus  

Sähkö antaa voimaa myös maan alla

Sähköistäminen etenee maalla, merellä, ilmassa – ja maan alla. Suomalaiset ovat maailman kärjessä akkukäyttöisten kaivoskoneiden kehittämisessä.

#kotona #viihde-elektroniikka  

Kunnon telkku leffamaratooneihin

Syksyn lähestyessä on aika katsastaa televisiotarjontaa ja miettiä olisiko aika hankkia uusi virtapihi 65-tuumainen televisio? Televisioiden virrankulutusta ollaan myös rajoittamassa.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #vapaalla #kolumni #verkkopalvelu #ilmastonmuutos #energiavinkki #turvallisuus #sähköverkko #sähkö #viihde-elektroniikka #energiatehokkuus #sähkönsiirto #työ #puutarha #energiantuotanto #kesämökki #laiteuutuudet #osaaminen #piha #tulevaisuus #kaukolämpö #resepti #lämpö #energiapolitiikka #hyvinvointi #astettaalemmas #sähköinen liikenne #toimitusvarmuus #aurinko #hiilijalanjälki #ympäristö #sähköpula #ilmastointi #aurinkopaneeli #datahub #ystävänpäivä #pääsiäinen #lämmitys #sähkönsäästö #tekoäly #testi #Laskiainen #sähköasennukset #sähkövero #kodinkone #sahkolasku