Kuntien yhteinen e-kirjasto aukeaa 2024 alussa: Äänikirjat toimivat myös iltasatuina
17.02.2023
Äänikirjojen kuuntelu tai e-kirjan lukeminen on aivan yhtä hyvä ja arvokas tapa käyttää kirjallisuutta kuin painetun kirjan lukeminen. Kaikille formaateille on oma aikansa ja paikkansa. Esimerkiksi matkustaessa e- ja äänikirjat ovat todella käteviä.
Rentoudu työmatkalla tai sukella treeneissä romanttisen kirjan seikkailuun. Puuduttavalla ja toistuvalla matkalla voi vaikka opiskella tai tarjota perheen lapsille hauskan satutuokion. Nyt ei tarvitse tehdä valintaa lähteäkö ulkoilemaan tai kuunnellako äänikirjaa – voi valita molemmat. Myös e-kirja kulkee mukana lähes mihin vain.
Itselle paras äänikirjasovellus kannattaa valita nimenomaan omista lähtökohdista. Palveluissa on jonkin verran eroja, mutta esimerkiksi hinnoittelussa jokaisella palveluntarjoajalla on noin kolme eri hintavaihtoehtoa. Hinta riippuu siitä, paljonko kirjoja kuuntelee tai lukee kuukaudessa ja onko samanaikaisesti käyttäjinä myös muita perheenjäseniä.
Nykyään myös kieliversioita on tarjolla entistä enemmän ja mukavan kuunteluelämyksen voi saada jopa ranskaksi tai saksaksi.
Turvallisesti lapsille ikätasoista kirjallisuutta
Monessa sovelluksessa on lasten vanhemmille toiminto, jonka avulla voi luoda lapselle oman tilin. Lapset näkevät vain lapsille ja nuorille soveltuvat äänikirjat.
Äänikirjasovellusten kuukausikulut ovat 10–30 euron haarukassa. Palvelupaketteja kannattaa tarkastella, ja mikäli mahdollista hyödyntää myös ilmaiset noin kuukauden mittaiset kokeilujaksot.
Tämän jälkeen palvelu jatkuu kuukausihinnalla ellei sen kestotilausta peruuteta ajoissa. Palvelupaketin hinta muodostuu sovelluksen käyttötasosta ja lisätyistä lukuoikeuksista perheen kesken. ”Samalla apajalla” voi olla useampi perheenjäsen kerralla. Kaikki tarjolla olevat palveluntarjoajat ovat laadukkaita ja kirjavalikoima on kattavaa.
Kirja on nyt kaikkialla siellä missä sinäkin. Äänikirjojen ja e-kirjojen maailma on täynnä mahdollisuuksia.
Uutuuksia myös suoraan digitaalisena
Elisa Kirjan liiketoimintajohtaja Helena Niemelä kertoo, että ääni- ja e-kirjojen käyttö kasvaa edelleen ja kaikista luetuista kirjoista digitaalisia versioita on yhä enemmän.
Erityisesti paljon lukevat kertovat nauttivansajo yli puolet lukemistaan kirjoista digitaalisessa formaatissa. Tämä selviää Elisan Priorilta tilaamasta tutkimuksesta (11/22).
Helena Niemelän mukaan yhä useampi julkaistava kirja ilmestyy myös suoraan digitaalisesti.
– Lisäksi aikaisemmin julkaistuista tehdään yhä enemmän digitaalisia versioita. Digitaalisesti kulutetaan viihteellistä sisältöä kuten dekkareita ja viihderomaaneja. Digitaalisten sisältöjen käytön kynnys madaltuu, koska älypuhelin on jo lähes kaikilla.
Uniajastin kuin iltasadussa
Äänikirjojen käyttö nukkumaan mennessä on yleistynyt selvästi neljän viime vuoden aikana. Joka toinen äänikirjoja päivittäin kuuntelevista käyttää äänikirjaa säännöllisesti nukahtamiseen(Elisan Priorilta tilaama tutkimus 11/22).
Joillakin sovelluksilla on tarjolla myös uniajastin. Tämän avulla äänikirjaa voi huoletta kuunnella esimerkiksi iltaisin ennen nukkumaan menoa. Sovelluksissa on mahdollista säätää tietty aika, jolloin äänikirja lopettaa automaattisesti. Voi siis nukahtaa huoletta ilman, että jää kirjan tarinasta paitsi.
Käyttökokemus muuttuu vielä helpommaksi kuntien yhteisen e-kirjaston myötä. Aineistoja pääsee tuolloin lainaamaan kätevästi yhden verkkosivun ja yhden mobiilisovelluksen kautta. Puhelin on hyvä myös e-kirjan lukemiseen. Lukeminen vaatii vähän totuttelua, koska tekstiä mahtuu aika vähän yhdelle sivulle, mutta siihen tottuu kyllä.
Digitaalisesti kulutetaan viihteellistä sisältöä kuten dekkareita ja viihderomaaneja.
Lukulaitteen tuhannet mahdollisuudet
Rutinoituneet käyttäjät voivat saada paljon iloa hankkimalla erillisen, e-kirjojen lukemiseen tarkoitetun laitteen. E-kirjastojen e-kirjat eivät ole sopivia kaikkien mallien kanssa, joten kannattaa selvittää laitteen sopivuus omaan käyttöön.
Ei kannata arvottaa omaa lukemistaan. Äänikirjojen kuuntelu tai e-kirjan lukeminen on aivan yhtä hyvä ja arvokas tapa käyttää kirjallisuutta kuin painetun kirjan lukeminenkin. Kaikille formaateille on oma aikansa ja paikkansa.
Lukulaitteiden hintahaarukka on 30–400 euroa. Näytöt ovat keskimäärin 6-8 tuumaisia. Säädettävä lämmin ja kylmä valaistus on kätevä eri valaistusolosuhteissa. Joissakin laitteissa on myös Bluetooth-liitäntä. Lukulaite voi soveltua myös äänikirjojen kuuntelemiseen. Eri mallit kilpailevat esimerkiksi keveydellä, tallennustilalla ja vedenkestävyydellä. Tarjolla on myös värinäyttöjä.
Kuntien yhteinen e-kirjasto on tulossa
Suuri muutos kirjastojen e-kirjapalveluissa on kuntien yhteisen e-kirjaston avaaminen vuoden 2024 alussa. Yhteistä e-kirjastoa valmistellaan parhaillaan opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa e-kirjastohankkeessa. E-kirjastohankkeen projektiasiantuntija Marjo Haataisen mukaan kuntien yhteinen e-kirjasto antaa kaikille suomalaisille tasa-arvoisen mahdollisuuden käyttää kirjastojen digitaalisia sisältöjä yhden helppokäyttöisen verkkosivun tai mobiiliapplikaation kautta.
– Yhteisessä e-kirjastossa halutaan tarjota asiakkaille lainattavaksi mahdollisimman kattava kokoelma e- ja äänikirjoja. Tällä hetkellä kirjastoilla on kuitenkin haasteena saada ostettua kustantajilta erityisesti äänikirjoja ja e-kirjoista uutuuksia.
Trendien mukana
Digikirjojen suosion kasvu on Suomessa ollut valtavan suurta ja kirjasto seuraa tätä yleistä trendiä. Uusi e-kirjasto helpottaa asiakkaiden käyttökokemusta. Tällä hetkellä kirjastojen e-aineistokokoelmat ovat jakautuneet usealle eri tekniselle alustalle, joita on hankalaa käyttää ja joihin pääsy riippuu asuinkunnasta.
Äänikirjat kasvattavat suosiotaan
Suunnittelija Marja Hjelt yleisten kirjastojen konsortiosta kertoo, että äänikirjat menivät vuonna 2021 lainausluvuissa ohi e-kirjojen. Valtakunnalliset tilastot vuodesta 2022 saadaan vasta hieman myöhemmin, mutta näyttää, että ainakaan Ellibs-palvelussa lainat eivät valtakunnallisesti ole laskeneet.
Näyttää vahvasti siltä, että digikirjat eivät ole syöneet painettujen kirjojen lainojen määriä eikä painettujen kirjojen hankintamäärärahoja. Käyttäjistä me emme valitettavasti saa tarkkaa faktaa. Profiilitilastot kertovat, että esim. Ellibs-palvelussa on 35–55-vuotiaita naisia käyttäjinä määrällisesti eniten, mutta 45–65-vuotiaat miehet lainaavat eniten. Ympäri Suomen kirjastoja on jo ihan hyvälaatuiset digitaaliset sisällöt e-lehtiä, e- ja äänikirjoja, musiikkia ja jopa elokuvia. Näihin kannattaa tutustua.
Kannattaa kuitenkin muistaa, että myös e-kirjasto toimii kirjaston logiikalla eli voi joutua jonottamaan suositumpia kirjoja ja lehtiä. Lainattavia lisenssejä ei siis ole tarjolla rajattomasti.
Elisa Kirjan vuoden 2022 TOP5 suosituimmiksi kirjoiksi nousivat:
1. Hildur, kirjailija Satu Rämö
2. Pahasti tehty, kirjailija Seppo Jokinen
3. Käenpoika, kirjailija Camilla Läckbert
4. Omaelämäkerta, kirjailija Mikko Kuustonen
5. Orkideatarha, Lucinda Riley
Kirjastojen e-suosikit
Lainatuimmat e-kirjat valtakunnallisesti vuonna 2022
TOP 5 Kaunokirjallisuus
Napapiiri, Marklund Liza
Onnellisten saari, Louko Eeva
Isien pahat teot, Larsson Åsa
Tekijä, Mustonen Enni
Väylä, Liksom Rosa
Tietokirjallisuus:
Putinin sisäpiirissä: Kuinka KGB valtasi Venäjän ja kääntyi länttä vastaan, Belton Catherine
Rahastokirja vasta-alkajille: (ja niille jotka haluavat päästä sijoittamisessa helpolla), Mähkä Merja
Hyvän historia: Ihmiskunta uudessa valossa, Bregman Rutger
Ihmisen psykologinen kehitys, Ahonen Timo
Suorittajan mieli: Vapaudu ylikontrollista, Kujala Emilia
Lastenkirjallisuus:
Ella ja kaverit vihdoin kolmannella
Isämies ja räjähtävä kakka
Eläinhoitola Pehmo ja pumpulirutto: Lukupalat
Lätkä-Lauri ja ihmeräpylä: Lukupalat
Prinsessa Pikkiriikki valloittaa maailman
Lainatuimmat äänikirjat valtakunnallisesti vuonna 2022
Kaunokirjallisuus:
Pahasti tehty, Jokinen Seppo
Siipirikkoiset, Jokinen Seppo
Passio, Saisio Pirkko
Pelontekijät, Sipilä Jarkko
Kolme sisarta, Morris Heather
Tietokirjallisuus:
Suo, kuokka ja Hollywood, Leikola Ismo
Auschwitzin kaksoset, Kor Eva Mozes
Putinin sisäpiirissä: Kuinka KGB valtasi Venäjän ja kääntyi länttä vastaan, Belton, Catherine
Uupumuksesta takaisin elämään, Mattila Juhani
Joustava mieli ja hyvän itsetunnon ABC, Pietikäinen Arto
Lastenkirjallisuus:
Yökoulu ja kadonnut opettaja
Paten jalkapallokirja
Lätkä-Lauri ja räpylän henki
Lehmä saa laastarin
Allu ja outo Uolevi
Teksti: Liisa Kortelainen
Kuvat: Suvi-Tuuli Kankaanpää ja Ella Tommila
Kommentit
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!
Pelaa ja voita
Vastaa sähkövisaan tai täytä sähköinen ristikkomme. Visan vastaukset löydät lukemalla tämän uutispohjan juttuja. Uusi visa ja ristikko ilmestyy neljä kertaa vuodessa ja on avoinna aina noin kaksi kuukautta ilmestymisen jälkeen.
#sähköauto #sähköinen liikenne
Myös raskas liikenne sähköistyy
Samalla kun sähköautojen osuus on kivunnut noin 10 prosenttiin autokannasta, on myös raskas liikenne sähköistymässä. Sähköbussit, sähköpakettiautot, sähkökuorma-autot ja sähkörekat ovat jo osa suomalaista henkilö- ja tavaraliikennettä.