Lamppujen oikea kierrättäminen täydentää säästön

Lamppujen oikea kierrättäminen täydentää säästön

22.11.2019

Vanhojen, paljon sähköä kuluttavien lamppujen vaihtaminen vähemmän sähköä käyttäviin lamppuihin vähentää sähkönkulutusta. Kokonaisuus on vasta silloin täydellinen, kun vanhat lamput kierrätetään oikein.

Tiedätkö, miten vanhat loiste-, halogeeni- ja ledilamput hävitetään oikeaoppisesti? Useimmat lamput eivät kuulu sekajätteen joukkoon ja niiden kierrätyksessä onkin parannettavaa.

Kotien valaistukseen käytetään jo pääosin ledi- ja energiansäästölamppuja, jotka käytöstä poistuttuaan kuuluvat kierrätykseen. Merkittävää osaa käytöstä poistuneista lampuista ei kuitenkaan vielä palauteta kierrätyspisteisiin.

Osa käytetyistä energiansäästö-, loisteputki- ja ledilampuista päätyy edelleen sekajätteeseen, vaikka oikea osoite niille on sähkö- ja elektroniikkaromun SER-keräyspiste.

 

Materiaalien kierrätys on ekoteko

Lampuista sekä erilaisista kiinteistä valaistustuotteista saadaan talteen hyödynnettäviä materiaaleja palauttamalla ne SER-pisteisiin. Vain halogeenilamput ja vanhat hehkulamput kuuluvat sekajätteeseen.

Kotitalouksilla onkin keskeinen rooli kiertotalouden mahdollistamisessa. Jos kuluttajat eivät lajittele ja kierrätä jätteitä, eivät hyödyntämiskelpoiset kierrätysjakeet tule hyötykäyttöön. Kierrättäminen säästää myös energiaa, kun raaka-aineita saadaan uusiokäyttöön käytöstä poistetuista tuotteista.

Lähimmät SER-vastaanottopisteet voi tarkistaa www.kierratys.info -sivustolta.

SER-keräykseen kuuluvat ledien ja energiansäästölamppujen lisäksi myös käytöstä poistetut jouluvalot, kirkasvalolamput ja muut valaisintuotteet. SER-keräyspisteiden lisäksi lamppuja voi palauttaa suurempiin elektroniikkaliikkeisiin ja päivittäistavarakauppoihin maksutta ja ilman ostovelvoitetta.

 

Kuva: Scanstockphoto

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#kilpailut  

Pelaa ja voita

Vastaa sähkövisaan tai täytä sähköinen ristikkomme. Visan vastaukset löydät lukemalla tämän uutispohjan juttuja. Uusi visa ja ristikko ilmestyy neljä kertaa vuodessa ja on avoinna aina noin kaksi kuukautta ilmestymisen jälkeen.

#hyvinvointi #kotona #sähköhammasharja  

Säännöllinen hampaiden harjaus kannattaa aina

Paras hammasharja on sellainen, johon on varaa ja jota tulee käytettyä päivittäin. Sähköhammasharjat ovat puhdistustuloksen näkökulmasta tehokkaampia kuin käsiharjat.

#energiantuotanto #kaukolämpö #toimitusvarmuus  

Suomalainen sähkön- ja lämmöntuotanto puhdasta

Sähköntuotannon hiilidioksidipäästöt laskivat edelleen viime vuonna. Puhtaan sähkön osuus kaikesta tuotetusta sähköstä oli 95 prosenttia. Myös kaukolämmön tuotannossa päästöt vähenivät edelleen 19 prosenttia ja maamme suosituin lämmitysmuot...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiatehokkuus #vapaalla #energiavinkki #turvallisuus #sähkö #kolumni #viihde-elektroniikka #sähköverkko #verkkopalvelu #ilmastonmuutos #työ #tulevaisuus #osaaminen #laiteuutuudet #resepti #sähköinen liikenne #puutarha #kesämökki #kodinkone #energiantuotanto #sähkönsiirto #hyvinvointi #ympäristö #lämpö #piha #kaukolämpö #lämmitys #ilmastointi #energiapolitiikka #sähköauto #aurinko #toimitusvarmuus #hiilijalanjälki #valaistus #tekoäly #testi #sisustus #Laskiainen #astettaalemmas #sähköpula #aurinkopaneeli #energiansäästö #datahub #ystävänpäivä #sähkönsäästö #pääsiäinen #sähköuto #sähköasennukset #sähköhammasharja #sähkövero #kilpailut #sahkolasku