Linnut opettavat pysähtymään ja katsomaan

Linnut opettavat pysähtymään ja katsomaan

17.02.2023

Lintuharrastus tarjoaa monipuolisia luontoelämyksiä. Sen myötä ympäristöään oppii myös havainnoimaan aivan uudella tavalla.

Enää ei tarvitse odottaa pitkään. Pian, viimeistään toukokuussa, kuusen latvasta alkaa kuulua heleitä soljuvia juoksutuksia...

Lintuharrastaja Suvi Riihiluoma kertoo, että hänelle punarinnan laulu on kevätillan huippuhetkiä.

– Mikä parasta, artistin konsertteihin on vapaa pääsy. Esitykset ovat muutenkin hyvin helposti tavoitettavissa, ne saattavat alkaa vaikkapa saman tien, kun astuu omasta kotiovesta ulos.

Punarinta on pieni palleromainen lintu, jolla on upea, pään ja rinnan alueelta ruosteenpunainen höyhenpuku sekä hurmurin nappisilmät. Se on myös Suomen yleisimpiä lintuja, punarintoja pesii maassamme arviolta 2–3 miljoonaa paria.

– Kanta painottuu Etelä-Suomeen, mutta lintuja on havaittu Tunturi-Lapissa asti.

 

Kokemus ympäristöstä syvenee

Suvi on Turun lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja, hänellä on myös oma lintuopastus-palvelu. Suvi, joka on siviiliammatiltaan työterveyshoitaja, on harrastanut lintuja pikkutytöstä lähtien.

– Kaikki taisi lähteä siitä, kun kotona ikkunan takana oli lintujen talviruokintapaikka. Opettelin tunnistamaan eri lajeja ja huomasin, että se onkin erittäin kiehtovaa.

Hänen mukaansa lintuharrastus tarjoaa monipuolisesti luontoelämyksiä. Sen myötä oppii myös näkemään ympäristön eri tavalla, pysähtymään ja huomaamaan pienetkin liikkeet ja erilaiset äänet.

– Kokemus luonnosta rikastuu ja syventyy. Kuten vaikkapa muumikirjoissa opetetaan: ympärillämme on paljon mielenkiintoisia pieniä olioita, jos vain osaamme katsoa niitä.

 

Nähtävää riittää ympäri vuoden

Lähemmässä tarkastelussa myös aikaisemmista hyvän päivän tutuista, arkisiksi kokemistamme lajeista, voi paljastua uusia jännittäviä puolia:

– Vaikkapa sinitiainen, jonka päälaki voi olla hyvin kirkkaan sininen, on itse asiassa aivan upea lintu – sen ihmissilmälle sinisenä näkyvä väri on todellisuudessa ultraviolettia. Harakka ei ole mustavalkoinen, vaan sillä on hieno vihreänhohtoinen pyrstö. Ja jokaisella pihan varpusellakin on ihan oma harmaan sävynsä.

Oma lukunsa ovat sitten vaikkapa huhtikuun lopun muuttopäivät, kun tuuli on sopivasti lounaasta ja yhtäkkiä taivas onkin täynnä muuttavia rastaita, hanhia, kurkia ja petolintuja.

– Mielenkiintoista nähtävää riittää kuitenkin ympäri vuoden. Esimerkiksi loka-marraskuun pimeys unohtuu saman tien, kun löytää ruovikosta pyrstötiaisparven.

– Kiehtovaa on tarkkailla myös vaikkapa isokoskeloita, jotka kalastavat talvella merellä yhdessä ja voivat muodostaa valtavia, jopa tuhansien lintujen kalastuslauttoja.

 

 

Alkuun pääsee helposti

Lintuharrastus on myös välineiden puolesta hyvin matalan kynnyksen laji. Alkuun pääsee kiikareilla ja lintukirjalla.

Keväällä erityisen otollisia paikkoja lintujen tarkkailuun ovat lintutornit, pellot ja merenrannat.

– Lintutorneissa – ja lintuyhdistyksissä – pääsee tapaamaan myös muita harrastajia, jotka opastavat mielellään aloittelijaa lajien tunnistamisessa.

Lopputalvi ja alkukevät ovat hyviä ajankohtia aloittaa lintuharrastus, kun uusia opeteltavia lajeja on vielä maltillisesti.

– Tunnistamisessa vaaditaan kärsivällisyyttä, taidot karttuvat pikkuhiljaa. Vähitellen oppii myös sen, minkälaisia lajeja missäkin ympäristössä voi odottaa näkevänsä.

Lintuharrastus oli vielä takavuosina varsin miehinen laji. Kulttuuri on kuitenkin muuttunut. Suvi arvioi, että nykyään naisia on harrastajista jo 40–50 prosenttia.

Palaamme vielä välineisiin ja varustuksiin:

– Retkillä kannattaa suosia lämmintä kerrospukeutumista, sillä kun maastossa liikutaan rauhallisesti tai ollaan paljon paikallaan, tulee helposti kylmä. Eikä retki ole tietenkään mitään ilman kunnon eväitä ja kuumaa juotavaa.

 

”Rikkaruoho on rikkausruoho”

Viime vuosikymmeninä monen lintulajin kanta on taantunut. Keskeisiä syitä ovat sopivien elinympäristöjen väheneminen sekä ilmastonmuutos.

– Suomessa esimerkiksi hömötiainen oli ennen hyvin yleinen, mutta nykyään se on erittäin uhanalainen laji. Lintu kärsii siitä, että metsissä ei ole riittävästi vanhoja lahopuita. Sitä voidaan suojella parhaiten metsien monimuotoisuutta lisäämällä.

Hömötiaisen lisäksi apua tarvitsevat myös monet muut linnut. Joskus keinovalikoimasta löytyy myös varsin helppoja ja kevyitä, kaikille sopivia toimia:

– Olisi esimerkiksi hyvä, että luopuisimme turhasta innostamme ’siistiä’ luontoa. Pajukot, risukot ja rikkaruohot koetaan usein rumiksi, mutta todellisuudessa ne lisäävät luonnon monimuotoisuutta ja tarjoavat hyönteisille ja linnuille arvokkaita ruoka- ja turvapaikkoja.

Suvi muistuttaa myös, että linnunpöntöt tarjoavat kolopesijöille pesimäpaikkoja.

– Linnunpönttöjä ehtii ripustaa hyvin vielä maalis-huhtikuussakin.

 

Osa mustarastaista talvehtii Suomessa. Hömötiaisesta on tullut erittäin uhanalainen.

 

Teksti: Matti Välimäki
Kuvat: Ilari Välimäki ja Suvi Riihiluoma

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #kotona  

Tarkasta kylmälaitteen lämpötila lämpömittarilla

Kylmälaitteiden näytöt eivät välttämättä kerro laitteiden todellista lämpötilaa. Lämpötilat on hyvä tarkastaa tarkalla lämpömittarilla. Energiatehokkainkaan laite ei takaa parasta lopputulosta, mikäli sen säädöt ja kylmälaitteen käyttötavat...

#aurinko #energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Hyvällä aurinkosuojauksella vähennetään viilennystarvetta

Kiinteistön omistajat voivat aurinkosuojata kiinteistön sisätiloja monella tapaa niin pienissä kuin suurissakin kiinteistöissä.

#kesämökki #kotona #viihde-elektroniikka  

Varmista televisiosi toimivuus myös jatkossa

Suomessa on käynnissä HD-siirtymä, jossa vapaasti katsottavat tv-lähetykset lähetetään vaiheittaisen siirtymäajan jälkeen vain teräväpiirtolaadulla. Muutos saattaa pimentää vanhan television. Tarkasta, että televisiosi toistaa teräväpiirtol...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #vapaalla #energiatehokkuus #energiavinkki #kolumni #turvallisuus #sähkö #verkkopalvelu #sähköverkko #ilmastonmuutos #viihde-elektroniikka #työ #tulevaisuus #kesämökki #osaaminen #laiteuutuudet #sähkönsiirto #energiantuotanto #ympäristö #puutarha #piha #hyvinvointi #sähköinen liikenne #kaukolämpö #kodinkone #resepti #lämpö #ilmastointi #aurinko #energiapolitiikka #hiilijalanjälki #testi #tekoäly #sähköpula #toimitusvarmuus #lämmitys #astettaalemmas #aurinkopaneeli #kilpailut #sähkönsäästö #pääsiäinen #energiansäästö #sähkövero #sähköauto #ystävänpäivä #sähköasennukset #Laskiainen #datahub #sahkolasku