Lintujen asuntomarkkinoilla on vilskettä

Lintujen asuntomarkkinoilla on vilskettä

17.02.2021

Kololintujen pesäpulaa voi helpottaa linnunpöntöillä. Samalla tarjoutuu hieno mahdollisuus tutustua tarkemmin lintujen elämään.

Lintujen asuntomarkkinoilla on vilskettä. Keväällä näytöillä pyörii paljon väkeä, osa asunnoista on ehkä jo alustavasti varattukin.

Koloissa pesivien lintujen asuntopulaa voi lievittää linnunpönttöjen avulla.

– Pöntöt ovat tulleet monelle lajille entistä tärkeämmiksi. Talousmetsissä ei ole juurikaan lahopuiden tarjoamia luontaisia pesimäpaikkoja, Heikki Helle BirdLife Suomesta kertoo.

Hän lisää, että linnunpönttöjä ehtii vielä tekemään ja ripustamaan – se ei ole koskaan liian myöhäistä.

– Talvella linnut ja oravat käyttävät pönttöjä myös yöpymis- ja suojapaikkoina.

 

Käytännöllinen on kaunista

BirdLife Suomen nettisivuille on koottu tarkat mitat ja ohjeet pönttöjen nikkarointia varten. (www.birdlife.fi/)

Materiaaleista vanha klassikko, höyläämätön lauta, on ehdoton ykkönen. Vähintään laudan sisäpinnan on oltava karhea, jotta poikaset saavat siitä kynsillään otteen, kun tulee aika kavuta kohti suuaukkoa ja lentää suureen maailmaan. 

Pöntön kattoon ja pohjaan hyvä valinta on veden pitävä vesivaneri, toki lautakin käy tarkoitukseen. Pönttö on rakennettava muutenkin sellaiseksi, että sen sisään ei pääse vettä. Pohjan kulmiin voi porata myös pienet reiät, joista kosteus pääsee pois.

Pöntön mitat ja suuaukon halkaisija vaihtelevat sen mukaan, mille lajeille se on tarkoitettu.

Jotta esimerkiksi pienet tiaiset pärjäisivät asuntomarkkinoilla isompia yrittäjiä vastaan, niin niiden pöntön lentoaukko ei saisi ylittää 2,8 senttimetriä.

 


Siivous katon kautta

Linnunpönttö kannattaa rakentaa myös sellaiseksi, että sen voi puhdistaa. Siivous on hyvä tehdä talvella, vaikkapa parin kolmen vuoden välein.

– Siivoamisesta ei kannata ottaa stressiä, Helle muistuttaa.

Hän rakentaa itse pönttöjä, joiden katto voidaan irrottaa. Mikäli pohja on irrotettava, se saattaa jossakin vaiheessa pudota omia aikojaan.

– Puhdistuksessa pönttö irrotetaan kokonaan puusta, sen sisältö koputellaan maahan ja pönttö kiinnitetään sitten uudelleen tukevasti paikalleen. Samalla ripustus tulee tarkistettua ja sovitettua puun kasvun mukaiseksi.

 

Matcheja titityy-tinderissä

Kotipihalle ripustettua linnunpönttöä saattaa tulla ensimmäiseksi tutkailemaan tuttu talitiainen.

Todennäköisesti uroslintu kertoo sitten löydöstään välittömästi titityy-tinderissä, ja jos matchaa, niin iloista perheenlisäystä voidaan odottaa huhti-toukokuussa. Toinen pesue voi olla tiedossa kesällä.

Pöntöstä on ehkä kiinnostunut myös talitiaista pienempi ja sirompi, tyylikkäällä taivaansinisellä baskerilla keikaileva sinitiainen. Lintu munii niin ikään huhti-toukokuussa, ja joskus sekin innostuu pyöräyttämään kesän aikana vielä toisen poikueen.

 


Kesällä kirjosieppojen ruokakuljetukset pyörivät lähes ympäri vuorokauden.
 

Kirjosiepolla pitää kiirettä

Toukokuussa Suomeen saapuu talvilomaltaan trooppisesta Afrikasta kirjosieppo. Koiraslinnut tulevat yleensä noin viikon ennen naaraita, jotta ne ehtivät löytää hyvän pesäpaikan.

Koiraskirjosiepolla on suuret uskot itsestään. Se voi yrittää jopa vallata tiaisten jo asuttaman pöntön. Mutta ainakin talitiaista vastaan tämä jää usein vain yritykseksi.

Kun kirjosieppo on lopulta löytänyt itselleen oman pesän ja puolison, poikaset kuoriutuvat tavallisimmin kesäkuussa. Sen jälkeen lintuparilla alkaa tavallistakin kovempi lapsiperheen arki.

– Linnut tuovat poikasille hyönteisruokaa taukoamatta koko valoisan ajan. Yöllä ne ehtivät nukkua vain muutaman tunnin.

 

Kottaraiset viihtyvät ryhmissä

Kottaraisille tarkoitettuja pönttöjä kannattaa ripustaa useitakin lähekkäin, sillä linnut viihtyvät yhdyskunnissa.

Jos harvinaistuneen linnun kanssa saa solmittua vuokrasopimuksen, niin se palkitsee vuokraisännän esimerkiksi lavertelevalla laulullaan; parhaimmat ruonansuut osaavat imitoida myös muita lintuja ja jopa autojen ääniä.

Kottaraisen pesästä lähteneet poikaset viihtyvät usein yhdessä ja muodostavat omia poikueparviaan.

 

Kops, telkkä on saapunut

Kesämökin rantaan kannattaa ripustaa pönttö telkälle. Pelkästään telkkäemon kotiinpaluut tarjoavat runsaasti hauskaa seurattavaa.

Vaikuttaa siltä, että lintu törmäisi aina täysillä päin pönttöä. Kun tapahtumaa seuraa hidastetulta videolta, näkee, että todellisuudessa telkkäemo jarruttaa juuri ennen kopsahdustaan. Syytä lentolupakirjan peruuttamiseen ei ole.

Linnunpöntöissä pesivät myös esimerkiksi kuusi-, töyhtö- ja lapintiainen, varpunen ja pikkuvarpunen, leppälintu, uuttukyyhky, naakka, monet pöllöt, uivelo sekä isokoskelo.

 

Hömötiaiselle tarveaineita nikkarointiin

Ennen yleiset hömötiaiset ovat nykyään erittäin uhanalaisia. Ne tarvitsevat lahopuita pesäpaikoikseen ja lisäksi esimerkiksi vanhojen puiden päällyskasvustoja ruoka-apajikseen.

Hömötiaista on vaikea saada pesimään pöntöissä, sillä se haluaa rakentaa pesänsä itse.

– Pesintä saattaa onnistua, mikäli pöntössä on paljon puruja. Hömötiainen voi purkaa pesärakentamisviettiään poistamalla ja kuopsuttamalla puruja.

Hömötiaisen asuntopulaa voi helpottaa myös nostamalla uudelleen pystyyn maahan kaatuneita lahonneita, suunnilleen ranteen vahvuisia koivuja. Lintu saattaa innostua rakentamaan tällaiseen puuhun pesäkoloaan.

 

Teksti: Matti Välimäki
Kuvat: Vastavalo, Hannu Rämä ja Rodeo

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#hyvinvointi #vapaalla  

Hiihdon suosio jatkuu – muista myös suksihuolto

Hiihdon aktiiviharrastajille suksien hankinta ja huolto ovat tuttuja. Kiinnostaako perinteinen tyyli vai haluatko tutustua luisteluhiihdon saloihin? Entä miten sukset kannattaa huollattaa tai huoltaa itse? 

#kilpailut  

Pelaa ja voita

Vastaa sähkövisaan tai täytä sähköinen ristikkomme. Visan vastaukset löydät lukemalla tämän uutispohjan juttuja. Uusi visa ja ristikko ilmestyy neljä kertaa vuodessa ja on avoinna aina noin kaksi kuukautta ilmestymisen jälkeen.

#kotona #vapaalla #viihde-elektroniikka  

Älypuhelimella perheen tarinat talteen

Älypuhelinta voi käyttää isovanhempien muistelujen videoimiseen tai äänittämiseen. Juttutuokiot tarjoavat antoisaa yhteistä tekemistä ja samalla tärkeät tarinat tallentuvat myös tuleville sukupolville.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #vapaalla #kolumni #verkkopalvelu #ilmastonmuutos #energiavinkki #turvallisuus #sähköverkko #sähkö #viihde-elektroniikka #energiatehokkuus #sähkönsiirto #energiantuotanto #työ #puutarha #kesämökki #osaaminen #piha #tulevaisuus #laiteuutuudet #kaukolämpö #hiilijalanjälki #hyvinvointi #resepti #lämpö #ympäristö #energiapolitiikka #lämmitys #sähköinen liikenne #toimitusvarmuus #astettaalemmas #sähköpula #ilmastointi #aurinkopaneeli #aurinko #sähkönsäästö #datahub #ystävänpäivä #tekoäly #testi #pääsiäinen #Laskiainen #energiansäästö #sähköasennukset #sähkövero #kilpailut #kodinkone #sahkolasku