Nokkonen on maistuvaa superfoodia

Nokkonen on maistuvaa superfoodia

28.05.2024

Nokkosen tunnistaa helposti ja se on kätevästi leikattavissa mukaan kotikeittiöön. Nokkonen muistuttaa maultaan vähän pinaattia. Lempeä nokkonen sopii esimerkiksi lettuihin ja piirakoihin.

Energia- ja hyvinvointivalmentaja Tiina Karjala sanoo, että ei ole kummallista hortoilla villiyrttien perässä metsissä ja niityillä. Siitä voi tulla mukava tapa ja villiyrteistä puolestaan merkittävä osa omaa ravintotottumusta. Kun luonto tulee läheiseksi ja rikastuttavaksi ravinnon antajaksi, on vaikea enää palata entiseen.

– Itse suosin villiyrttien keräilyyn varhaisia aamuja. Luonto näyttäytyy aamuisin erityisen kauniilta ja lämpötilakin on aamuisin virkistävä keräysmatkoille. Hortoillemme yhdessä 5,5-vuotiaan poikani kanssa ja suosittelenkin ottamaan myös perheen pienimmät metsään.

 

Nokkosesta on moneksi

Superterveellisestä ja hyvänmakuisesta nokkosesta syntyy helposti monenlaista tarjottavaa – Itsetehty nokkospesto kruunaa aterian ja sopii vaikkapa pannulla paistetun broilerin kylkeen. Ohje pestosta löytyy Tiinan Ekoelämäni blogista.

Oma ekoelämäni on luonnollista ja kemikaalitonta elämää luonnon kiertojen mukaisesti. Metsät ja muu luonto tarjoavat ihanasti antimiaan keväästä syksyyn. Olen kiinnostunut siitä, miten ihmisen sisäiseen ja ulkoiseen hyvinvointiin voi vaikuttaa itse valitsemallaan ruokavaliolla.

 

Luonnon yrteillä korvataan salaatteja

– Kannattaa kokeilla, miten luonnon villiyrteillä ja muilla Suomen luonnon antimilla voi korvata esimerkiksi kauppojen salaatteja ja yrttejä. Omaan ruokavalioon perehtyminen on myös tutkimusmatka itseensä, kehon ja mielen hyvinvointiin ja uusiin oivalluksiin kotikeittiössä.

Taloudellinen puoli tulee myös myönteisesti esiin – on vain nähtävä hiukan vaivaa esimerkiksi juuri nokkosten keräämisessä.

– Nokkosia voi pakastaa ja kuivattaa esimerkiksi kuivassa huonetilassa, kasvien kuivaukseen tarkoitetussa kuivurissa tai uunissa.

 

Kerää puhtaita luonnonantimia

Karjala muistuttaa, että villiyrtit on kerättävä riittävän kaukana autoteistä ja ei tietenkään kenenkään pihapiiristä tai mailta.

– Nokkonen sisältää paljon erilaisia ravintoaineita ja esimerkiksi erityisen paljon rautaa ja kalsiumia.

– Nokkosen siemenissä on meille jokaiselle tärkeitä rasvahappoja sekä runsaasti E-vitamiinia. Nokkonen nopeuttaa myös myrkkyjen ja kuona-aineiden poistumista kehosta.

 


Jos nokkosesta on jäänyt traumaattisia kokemuksia sen ikävän polttelun ja kirvelyn takia, niin ruoassa nuo muistot kyllä unohtuvat, kunhan on ensin ryöpännyt ja vaikkapa sähkökäyttöisellä sauvasekoittimella taltuttanut tuon luonnon ”tuittupään”. Lempeä maku ja mahtavat ravintoarvot palkitsevat.

 

Nokkonen vaikuttaa terveyteen

Karjalan mukaan nokkosella on moninainen vaikutus terveyteen.

– Nokkosesta voi saada apua myös hengitystieongelmissa ja sitä voi käyttää yskään, heinänuhaan ja allergisiin reaktioihin.

Toki pidempään jatkuvat oireet on aina tärkeää selvittää lääkärin vastaanotolla ja varmistua oireiden alkuperästä ja hoitosuosituksista.

Karjala suosittelee nauttimaan nokkosta jo hyvissä ajoin ennen varsinaisen siitepölykauden alkamista, koska nokkonen sisältää luonnostaan antihistamiinia ja hillitsee täten allergiaoireita. Nokkosta voi käyttää rohtona ja ravintokasvina pinaatin tapaan.

 

Nokkonen – vihreä ravintoainejätti

(Lähde: Martat)

Kerää nokkosia näin: Kun poimit nokkosta, käytä käsineitä. Näin vältyt ihoärsytykseltä, jota lehtien ja varsien poltinkarvat aiheuttavat. Nokkonen kerää itseensä haitallisia nitraatteja. Älä poimi kasvia ravintokäyttöön kovin mehevämultaisista, typpipitoisista paikoista.

Nokkoset sopivat monenlaisiin ruokiin ja leivonnaisiin, keittoihin, munakkaisiin, ohukaisiin, piirakoihin, suolaisiin kekseihin ja sämpylätaikinoihin.

– Nokkosta voi käyttää tavallisten mausteiden tapaan rikastuttamaan ruoan ravintoarvoa, itse käytän nokkosta ihan arkiruoan mukana. Kiehauta ruoaksi valmistettavat nokkoset aina aluksi vähässä vedessä ja valuta hyvin siivilässä.

Säilö nokkosia kuivaamalla tai pakastamalla. Ennen pakastamista kiehauta nokkoset vähässä vedessä ja valuta siivilässä. Hienonna jäähtyneet nokkoset veitsellä tai monitoimikoneessa. Pistä sopivan kokoisiin rasioihin tai annospusseihin (esimerkiksi yksi leipätaikina- tai lettutaikina- muhennosannos pussiinsa) ja pakastimeen.

Kun kuivaat nokkosia, niitä ei tarvitse kiehauttaa, mutta toki voit halutessasi sen tehdä, jolloin nitraattipitoisuus pienenee.

Hyötykasvikuivuri on verraton apulainen. Myös pannuhuone, kylpyhuoneen lämmitetty lattia ja pyykinkuivauskaappi ovat hyviä kuivauspaikkoja. Nokkoset kuivataan alle 35 asteen lämmössä, kuten kaikki muutkin yrtit. Sähköuunissa on kätevä kuivattaa kasveja.

Älä heitä nokkosten keitinvettä hukkaan. Sitä voi käyttää hyödyksi monella tavalla, esimerkiksi hiusten huuhteluun, jalkakylpyyn ja kasvien lannoitteena.

 

Nokkospesto

1 nippu nokkosen lehtiä (noin 5 dl tiiviisti paineltuna)
3 rkl luomu auringonkukan siemeniä
3–4 rkl laadukasta parmesaania
ripaus guerande-merisuolaa (tai muuta laadukasta suolaa)
1,2 dl luomulaatuista oliiviöljyä
3–4 rkl luomulaatuista sitruunamehua

Voit tehdä peston joko morttelissa tai surauttaa tehosekoittimella tasaiseksi massaksi. Morttelissa tehdyn peston maku jää muhevaksi ja ehkä hiukan maukkaammaksi kuin tehosekoittimessa tehdyn.

 

Teksti: Liisa Kortelainen
Kuvat: Scanstockphoto ja Tiina Karjala

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiansäästö #energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Vuotava vesi on arvokasta

Vettä ei kannata tuhlata. Varsinkin vesivuodot tuovat helposti melkoisen lisän vesi- ja jopa lämmityslaskuun, samoin kuin pitkät suihkut ja muu suurpiirteinen vedenkulutus. Kiinnitä huomio vesikalusteisiin ja veden käyttötapoihin.

#sähkö #sähköverkko  

Sähkön sopimusehdot päivittyvät

Tarve verkkopalvelu-, sähköntoimitus- ja sähkönmyyntiehtojen muutoksille syntyi muun muassa sähkömarkkinalain muutoksista. Samalla huomioitiin myös muita viranomaistoiveita ja nykyaikaistettiin ehtoja alan toimijoiden toiveita huomioiden.

#energiatehokkuus #kotona #sisustus #turvallisuus #valaistus  

Syksyn sisustuksessa uusia värejä ja kodikkuutta

Luonnonmateriaalit näkyvät nyt syksyisessä sisustuksessa. Puuvilla, pellava ja villa ovat edustettuina maanläheisissä väreissä. Tietynlainen pehmeys on palannut takaisin. Nyt sisustetaan lempeydellä ja täydennetään eri vuosikymmenten parhai...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #vapaalla #energiatehokkuus #energiavinkki #turvallisuus #kolumni #sähkö #verkkopalvelu #sähköverkko #työ #viihde-elektroniikka #ilmastonmuutos #tulevaisuus #osaaminen #puutarha #kesämökki #laiteuutuudet #sähkönsiirto #sähköinen liikenne #hyvinvointi #piha #ympäristö #energiantuotanto #resepti #kodinkone #lämpö #kaukolämpö #hiilijalanjälki #ilmastointi #energiapolitiikka #aurinko #lämmitys #tekoäly #aurinkopaneeli #sähköpula #energiansäästö #toimitusvarmuus #sähköauto #astettaalemmas #testi #sähkövero #datahub #sähköasennukset #sähkönsäästö #valaistus #pääsiäinen #sisustus #ystävänpäivä #Laskiainen #sähköuto #sahkolasku