Parempia älylaseja pelaajille
21.11.2022
Älylasit kevenevät ja kuvan tarkkuus kasvaa. Mutta onko älylaseille vielä muuta käyttöä kuin tarjota näyttäviä pelielämyksiä?
Älylasit loihtivat katsojan silmien eteen todellisen kaltaisen kolmiulotteisen maailman. Applen, Microsoftin ja Metan eli entisen Facebookin mukaan älylasit käynnistävät jopa tietotekniikan seuraavan vallankumouksen.
Totta onkin, että älylasit tuovat uudenlaista todentuntua peleihin. Ja nyt uutuudet ovat niin ergonomisia, että niitä voi pitää silmillä pitkiäkin aikoja. Lasit toistavat myös sujuvasti kuvaa, eivätkä aiheuta pahoinvointia ja päänsärkyä kuten ennen.
Hyvänä esimerkkinä ovat PlayStationin VR2 -lasit pelikäyttöön sekä Meta Quest Pro -lasit, joiden tarkkuus riittää ammattimaiseen 3d-suunnitteluun ja yritysmaailman virtuaalikokouksiin.
PlayStationiin tarkat 3d-lasit
Uudet PlayStationin VR2 -lasit julkaistaan vuodenvaiheessa. Luvassa on 2000x2040 pisteen grafiikka molemmille silmille 120 Hz:n kuvataajuudella. Tarkkuus on nelinkertainen aiempaan ja väritoisto vastaa korkealaatuista OLED-televisiota.
Lasit sisältävät silmien seurannan, jonka avulla toteutetaan entistä luonnollisempia vuorovaikutustilanteita toisten pelaajien kanssa. Laseissa on myös neljä kameraa, jotka seuraavat pelaajan sijaintia, käsiä ja peliohjaimia.
Värinämoottorin avulla lasit osaavat simuloida tuntoaistia, auton kiihtyvyyttä ja pään ohitse kiitäviä esineitä. Luonnolliseen äänikokemukseen on kiinnitetty huomiota, sillä äänet mukautuvat todenkaltaisesti pään kääntöön.
Kaapeli kiinni ja pelaamaan
Pleikkarin uudet peliohjaimet antavat sormiin värinäpalautteen, kun kosketetaan virtuaalisia esineitä. Esineisiin voi myös tarttua. Ominaisuus on suunniteltu erityisesti räiskintä- ja toimintapelejä varten.
Pelaajan liiketunnistus sisältää myös kolmiakselisen gyroskoopin ja kiihtyvyysanturin. Yhdessä kameroiden ja ohjaimien avulla omat liikkeet peilautuvat varsin kattavasti pelimaailman. Laseissa on tietysti sisäänrakennettu mikrofoni ja liitäntä stereokuulokkeille.
Liitäntä hoituu yhdellä usb-kaapelilla, joka liitetään pelikonsoliin. Hintaa Sony ei vielä kerro, mutta ominaisuuksista päätellen liikutaan Meta Quest Pro -luokassa, eli noin 1000–2000 euron haarukassa.
Pelaaminen saa lisää ruutia, kun silmille pannaan uudet PlayStationin VR2 -lasit.
Meta uskoo bisneskäyttöön
Meta tähtää paitsi pelikäyttöön myös bisneskäyttöön. Onnistuuko tällainen hybridimalli jää vielä nähtäväksi. Teknisesti Meta Quest Pro -lasit tarjoavat ominaisuuksia molemmille käyttäjäryhmille. Rajoituksena saattaa tosin olla korkeahko noin 1800 euron hinta.
Meta mainitsee luoviksi käyttöalueiksi muun muassa virtuaalisten esineiden suunnittelun ja maalaamisen. Kolmiulotteiset esineet ja tilat näkyvät todenkaltaisina, ja niitä voi muokata ennen kuin ne toteutetaan tosimaailmassa.
Virtuaaliset neuvottelut voidaan toteuttaa kasvokkain, sillä lasit sisältävät ilmeiden tunnistuksen ja silmien seurannan. Ilmeet ja eleet kuten esimerkiksi hymyily ja kulmakarvojen liikkeet peilautuvat tosiajassa avatarin kasvoihin.
Meta hyödyntää myös virtuaaliseen tilaan avattavia ikkunoita, joihin voidaan streamata eri näkymiä kuten kaavioita, taulukkoja, kuvia ja videoita projektin tarpeiden mukaan. Microsoftin tuleva Teams VR -videoneuvottelusofta tulee lisäksi tukemaan Metan avatareja.
Teknisesti korkeata tasoa
Lasien ohella paketti sisältää Touch Pro -ohjaimet ja usb-pikalataustelakan. Laseissa on kymmenen virtuaalitodellisuuden ja yhdistetyn todellisuuden anturia, 256 gigatavua tallennustilaa ja 12 gigatavun työmuisti. Suorittimena hyrrää tehokas Qualcommin Snapdragon XR2+ -piiri.
Lasien näyttö tuottaa 1800x1920 pikselin kuvan molemmille silmille. Korkea kontrasti on saavutettu 500 lohkon himmennystekniikan avulla, joka toimii samaan tapaan kuin korkealaatuisissa hdr-televisioissa.
Ohjaimet tarjoavat täyden 360-asteen käsien liikeseurannan, joka on toteutettu kolmen kameran ja Snapdragon 662 -mobiilisuorittimien avulla. Ohjaimet sisältävät Sonyn tavoin esineisiin tarttumisen ja antavat sormiin kosketuspalautteen.
Pelaajan kannalta uuden lasit ovat yhteensopivat vanhoihin Meta Quest -peleihin, 3d-viihteeseen ja 3d-sovelluskauppaan.
Applelta älylasit vasta 2023?
Apple on harmittavan vaitonainen uutuuksista, mutta ensimmäisten älylasien arvellaan tulevan myyntiin ensi vuoden alkupuolella noin 1000–3000 euron hintaluokassa.
Applen pitkän aikavälin tähtäimessä siintää kevyet älysilmälasit, jotka toimivat älypuhelimen lisälaitteena. Pääkäyttöalueena ovat lisätyn todellisuuden sovellukset, jotka sulauttavat arkitodellisuuteen virtuaalisia opasteita ja muuta sisältöä.
Ensiksi Apple tuo luultavasti markkinoille Meta Quest Pro -tyyppiset järeämmät älylasit. Huhujen mukaan tulossa olisi jopa 4k-luokan näyttötarkkuus kummallekin silmälle. Lasit sisältävät myös useita kameroita, joiden avulla seurataan käsien liikkeitä ja sijaintia.
Digitaalinen 3d-ympäristö ja 3d-sovelluskauppa kuuluvat nekin Applen suunnitelmiin. Jotain suurta ja mullistavaa siis lienee luvassa, sillä Applen kehitystiimissä työskentelee peräti 2000 henkilöä.
Teksti: Pekka Tolonen
Kuvat: Sony
Kommentit
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!
#energiansäästö #energiatehokkuus #energiavinkki #kotona
Vuotava vesi on arvokasta
Vettä ei kannata tuhlata. Varsinkin vesivuodot tuovat helposti melkoisen lisän vesi- ja jopa lämmityslaskuun, samoin kuin pitkät suihkut ja muu suurpiirteinen vedenkulutus. Kiinnitä huomio vesikalusteisiin ja veden käyttötapoihin.
Sähkön sopimusehdot päivittyvät
Tarve verkkopalvelu-, sähköntoimitus- ja sähkönmyyntiehtojen muutoksille syntyi muun muassa sähkömarkkinalain muutoksista. Samalla huomioitiin myös muita viranomaistoiveita ja nykyaikaistettiin ehtoja alan toimijoiden toiveita huomioiden.
#energiatehokkuus #kotona #sisustus #turvallisuus #valaistus
Syksyn sisustuksessa uusia värejä ja kodikkuutta
Luonnonmateriaalit näkyvät nyt syksyisessä sisustuksessa. Puuvilla, pellava ja villa ovat edustettuina maanläheisissä väreissä. Tietynlainen pehmeys on palannut takaisin. Nyt sisustetaan lempeydellä ja täydennetään eri vuosikymmenten parhai...