Perinteinen höyryhengitys auttaa tehokkaasti

Perinteinen höyryhengitys auttaa tehokkaasti

17.02.2023

Tuntuuko hengitys työläältä ja tukkoiselta? Perinteinen höyryhengitys toimii kätevästi myös sähkökäyttöisillä laitteilla sopien kaiken ikäisille. Oireiden pitkittyessä tai muuttuessa pahemmiksi on syytä hakeutua lääkäriin.

Useat flunssavirukset eivät pysty elämään ja lisääntymään nenän limakalvojen pinnalla hengitysilman lämpötilan noustessa. Jos lämpimän höyryn hengittäminen aloitetaan ajoissa, niin taudinaiheuttajat saattavat tuhoutua niin, että sairastuminen on lievempää ja paraneminen nopeampaa.

Vanha kotikonsti höyryhengityksestä kattilan yllä perustuu yllä kuvattuun ilmiöön, joka on tieteellisestikin todistettu. Höyryhengitys on vanha keino, jonka fysiologiaa ei moni ymmärrä ja joka unohdetaan, kun ongelmia ei ole. Näin toteaa kotimaisen höyryhengityslaite WellO2:n markkinointijohtaja Simo Kekäläinen.

– Lämmin höyry hoitaa limakalvoja, pitää ne kosteina ja muuttaa liman koostumusta siten, että se on helpommin pois yskittävissä.

Lämmin höyry huuhtelee limakalvoilta ylimääräisiä epäpuhtauksia ja helpottaa näin ärsytysoireita. Laitteella lämpimän höyryn kostuttava vaikutus saadaan turvallisesti annosteltua hengitysteihin ja lisäksi laitteen hengitysvastus avaa keuhkoputkia, jotka lapsilla herkästi painuvat kasaan. Hengitysteistä nousee ”höyrytellessä” limaa ylöspäin, jolloin se on helpompi yskiä pois ja jatkuva ärsytysoire helpottuu nopeasti.

 

Yhdistä myös hengitysharjoitteluun

Hengästyttävä liikunta voi mahdollistaa hengityselimistön kuntoutumisen, mutta mikäli tauti on vaatinut veronsa, liikunta ei välttämättä ole mahdollista ja kuntoutuminen siirtyy. Kuntoutumisen voi käynnistää yhdistämällä höyryhengitykseen vastusteisen hengitysharjoittelun. Tämä käy kätevästi WellO2-laitteella – vaikkapa kotisohvalla.

Hengityskapasiteetti alenee ikääntymisen myötä. Noin 80 vuoden iässä hengityskapasiteetista on jäljellä mahdollisesti vain noin 50 prosenttia keski-iän vuosiin verrattuna.

– Ikääntymisen myötä myös lihasvoima heikkenee kiihtyvällä tahdilla. Hengitysteiden limakalvot ohenevat ja kuivuvat, mikä voi altistaa hengitystieinfektioille aiempaa herkemmin. Kun hengityslihasten kunto heikkenee, hengästyy helpommin ja jaksaminen vähenee. Hengitysharjoittelun avulla jaksamista voi kuitenkin ehkä parantaa. 

Hengityslihasvoimaa kasvattamalla toimintakyky arjessa paranee. Vastapaineharjoittelu vahvistaa keuhkoja ja syviä vatsalihaksia sekä parantaa uloshengitystä, sisäänhengitysvoimaa ja kestävyyttä.

 

Höyryhengityksestä hyötyvät kaikki

Sisään- ja uloshengityslihaksia harjoittamalla keuhkojen tuuletus pääsee jakautumaan tasaisemmin ja myös keuhkojen syvemmät osat tuulettuvat paremmin. Omaan tilanteeseen sopivat käyttöohjeet voi saada esimerkiksi astmaan perehtyneeltä lääkäriltä.

WellO2-laitteella lämmintä höyryä voidaan ohjata nenämaskilla suoraan nenän limakalvoille, jolloin nenän limakalvojen pintalämpötila nousee hallitusti säädettyyn lämpötilaan, helposti yli 42 asteen. Höyry on tarpeeksi lämmintä, että se vaikuttaa virukseen, mutta täysin turvallista hengittää eli se ei voi polttaa tai vaurioittaa limakalvoja. Hintahaarukka on 190–220 euroa.

(Lähteet: Hengitysliitto, WellO2)

 

Hyödyllinen kodin sähkölaite vaikka lahjaksi

Tutustu höyryhengitykseen sopivien sähkölaitteiden valikoimiin tarkemmin netissä. Kuvien laitteet ovat esimerkkejä ja lisäksi löytyy myös muita vaihtoehtoja. Laitteita myydään muun muassa apteekeissa, tavarataloissa ja allergia-kaupoissa. Laitteissa on erilaisia ominaisuuksia ja osa toimii myös inhalaattorina. Kannattaa valita juuri omaan ja perheen käyttöön sopiva laite. Laitetakuut ovat 1–3 vuotta. Lisäksi hengitystä helpottavat erilaiset lääkkeet tai lääkkeenomaiset tuotteet. Nenäsumutteita ei saa käyttää kuin lyhytkestoisesti.

 

Beurer FS50 höyryhengityslaite. Höyryhengityslaite/kasvosauna on ergonomisesti muotoiltu, joten laitteen käyttö on erittäin miellyttävää ja helppoa. Laitetta voi käyttää pelkkään höyryhengitykseen tai kasvosaunana, jolloin lämpimän höyrykäsittelyn saa koko kasvojen alueelle. Höyry vilkastuttaa ihon verenkiertoa ja avaa ihohuokoset, minkä ansiosta epäpuhtauksien poistaminen ihosta on helpompaa. Laitteessa on aromisäiliö, joka antaa mahdollisuuden käyttää yrttejä sekä öljyjä ja muita aromiaineita aromihoidon yhteydessä. Hintahaarukka 50–70 euroa.

 

Beurerin IH18 Inhalaattori astman, flunssan tai hengitystiesairauksien hoitoon. Sumuttamalla ja inhaloimalla lääkärin määräämää tai suosittelemaa lääkettä voit ennaltaehkäistä hengitysteiden sairauksia, lievittää niihin liittyviä oireita ja nopeuttaa paranemista. Hintahaarukka 50–90 euroa. 

 

Omron C101 Essential -inhalaattorilla on helppo pitää huolta hengitystesi terveydestä. Helppokäyttöinen, tehokas ja tarjoaa nopean ja luotettavan hoidon. Setti sisältää: lääkesäiliö, lasten ja aikuisten maskit, suukappale, nenäkärki, ilmaletku, käyttöohjeet. Hinta noin 50 euroa.

 

Inhalaattori A3 COMPLETE. Uuden sukupolven OMRON A3 Complete -inhalaattoria voidaan käyttää kaikkien inhalaatioliuosten kanssa monien hengitystiesairauksien hoitoon. Se on erityisesti sovitettu ylempien, keski- ja alempien hengitysteiden sairauksien hoitoon eri hiukkaskokojen vuoksi. Sitä voidaan käyttää tavallisten vilustumisen tai allergisen astman ja keuhkoahtaumataudin (krooninen obstruktiivinen keuhkosairaus) hoitoon. Hintahaarukka 70–80 euroa.

 

Grundig kasvosauna ja höyryhengityslaite. Kasvosauna ja höyryhengityslaite – ihonhoito ja höyryhengitys samalla laitteella. Helppokäyttöinen ja turvallinen. Hinta noin 20 euroa.

 

 

Paraneminen kiireettä

Paraneminen pitkittyy, jos lähtee sairaana liikkeelle. Kuume ei ole se voinnista kertova ”totuus”. Särkyyn ja kuumeeseen voi ottaa heti alussa oireita lievittäviä kipulääkkeitä, mutta niiden avulla ei pidä lähteä töihin tai harrastuksiin.

Limakalvoa supistavia lääkkeitä voi käyttää vain muutamia päiviä. Jos on taipumus saada poskiontelontulehduksia, kannattaa huuhdella sieraimia sarvikuono-nenäkannun avulla.

 

Teksti: Liisa Kortelainen
Kuvat: WellO2, Shutterstock ja valmistajat

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#kaukolämpö #lämpö  

Miksi kaukolämpövesi on vihreää?

Myrkynvihreä lämmin vesi kadulla tai maastossa voi herättää levottomuutta. Kyseessä on kuitenkin vaarattomilla väriaineilla käsitelty kaukolämpövesi. Villin näköisen värin tehtävänä on paljastaa kaukolämpöverkon vuotokohdat.

#energiatehokkuus #energiavinkki #kesämökki #kotona #vapaalla  

Vietä juhannus kestävästi

Lähestyvä juhannus on monille kesän kohokohta. Kesäkelit asettavat haasteita elintarvikkeiden kylmäketjulle. Myös jätehuollosta ja kierrätyksestä on huolehdittava juhannuksena. Tehdään juhannuksesta ekologinen ja iloinen juhla.

#kilpailut  

Pelaa ja voita

Vastaa sähkövisaan tai täytä sähköinen ristikkomme. Visan vastaukset löydät lukemalla tämän uutispohjan juttuja. Uusi visa ja ristikko ilmestyy neljä kertaa vuodessa ja on avoinna aina noin kaksi kuukautta ilmestymisen jälkeen.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #vapaalla #kolumni #turvallisuus #energiatehokkuus #sähkö #energiavinkki #verkkopalvelu #sähköverkko #ilmastonmuutos #työ #viihde-elektroniikka #tulevaisuus #osaaminen #kesämökki #laiteuutuudet #sähkönsiirto #energiantuotanto #ympäristö #puutarha #piha #hyvinvointi #sähköinen liikenne #kaukolämpö #resepti #lämpö #kodinkone #ilmastointi #energiapolitiikka #hiilijalanjälki #testi #tekoäly #sähköpula #toimitusvarmuus #aurinko #lämmitys #astettaalemmas #aurinkopaneeli #kilpailut #sähkönsäästö #pääsiäinen #energiansäästö #sähkövero #sähköauto #ystävänpäivä #sähköasennukset #Laskiainen #datahub #sahkolasku