Ploggaukseen jää koukkuun
19.09.2022
Haluatko harrastaa hauskaa hyötyliikuntaa ja tehdä jotain konkreettista yhteisen ympäristömme puolesta? Ploggausta – roskien keräämistä luonnosta – voi harrastaa yksin, yhdessä kavereiden tai vaikkapa koiran kanssa.
Englannin cockerspanieli Roope on saanut vainun. Se rientää pensaan juurelle, nuuskii hieman ja palaa sitten polulle kantaen hampaissaan tyhjää virvoitusjuomapulloa. Koira heiluttaa iloisesti häntäänsä.
– Parhaiten Roope löytää hajun perusteella tyhjät olutpullot ja -tölkit. Mutta on se aika hyvä myös limsa- ja vesipullojen kanssa, koiran emäntä, turkulainen Mirjami Kujanpää kertoo.
Kaikki alkoi noin kymmenen vuotta sitten, kun Roope oli yksivuotias.
– Osoitin koiralle puistossa tyhjää pulloa ja sanoin, että ’katsos mitä täällä on’. Siitä lähtien Roope on kerännyt pulloja innokkaasti ihan oma-aloitteisesti.
Kerran Roope jäi myös puiston penkin viereen odottamaan piknik-retkeläisen olutpullon tyhjenemistä. Koira tuijotti oluenjuojaa herkeämättä eikä hievahtanut paikaltaan, ennen kuin sai palkkionsa.
Sivutyönään Roope etsii myös kadonneita kännyköitä. Näitä on löytynyt jo parikin kappaletta.
Yhteistyössä on voimaa
Roopen jokaisella ulkoilulenkillä löytyy yleensä vähintään yksi tyhjä pullo tai tölkki, jonka koira kantaa ylpeänä kotiin.
– Joissakin paikoissa, vaikkapa Aurajoen rannoilla, pulloja voi kertyä kerralla muovikassillinen. Autan silloin tietenkin Roopea kantourakassa.
Kujanpää kertoo, että kun pullot palautetaan kauppaan, Roope tienaa reilusti omat ruokarahansa.
– Roopesta on tullut myös paikallinen julkkis. Ihmiset tulevat mielellään juttelemaan ja silittelemään koiraa. Se on kaikkien kaveri.
Roopen harrastus on herättänyt huomiota myös muiden nelijalkaisten parissa. Kun lajitovereita tulee vastaan, koiralla on tapana pysähtyä, laskea pullo maahan ja pistää tassunsa visusti sen päälle. Näin se varmistaa, että muut eivät vie hänen aarrettaan.
Roope ploggaa, vaikka ei sitä ehkä itse ymmärrä. Ploggaus tarkoittaa roskien keräämistä lähiympäristöstä ulkoilun yhteydessä.
Ploggauksella voi tehdä jotain hyvin konkreettista yhteisen ympäristömme puolesta, toteaa Kaisu Paulanto.
15140 maskia
Myös nurmijärveläinen Kaisu Paulanto huolehtii lähiympäristönsä siisteydestä. Hän ploggaa töihin mennessään, sieltä palatessaan sekä vapaa-ajan lenkeillä.
– Korona-aikana olen nyt kerännyt yhteensä 15 140 maskia. Paulanto kuvailee olevansa ploggaukseen koukussa.
– Koukuttavuus tulee ennen kaikkea siitä, kun tunnen, että voin tehdä jotain hyvin konkreettista yhteisen ympäristömme puolesta.
Hän kertoo kokemuksistaan myös aktiivisesti somessa. Ideana on kiinnittää huomiota roskaantumiseen, vaikuttaa asenteisiin sekä innostaa myös muita ploggaamaan (twitter @kaisupaulanto, instagram @roskajuoksijan_paivakirja).
Alkuun pääsee helposti
Ploggaus on hyvin helppoa aloittaa. Varusteiksi riittävät hanskat ja muovipussi. Jos kyykistely ei kiinnosta, rautakaupasta voi hankkia apuvälineeksi roskapihdit.
– Aluksi ploggaus saattaa vaikuttaa jotenkin nololta. Mutta ainakin itse pääsin nopeasti tunteesta eroon. Siinä auttoi sekin, että muiden ihmisten antama palaute on ollut pääsääntöisesti todella positiivista.
Paulanto kertoo törmänneensä jo useamman kerran tilanteeseen, jossa hienoa autoa ajava nuori mies pysähtyy tienvarteen ja kysyy myötätuntoisesti, tarvitseeko hän tyhjiä pulloja.
– Ensiksi saatoin tuollaisessa tilanteessa vähän närkästyäkin. Mutta nyt osaan suhtautua tuohonkin huumorilla ja otan pullot tyytyväisenä vastaan, hän naurahtaa.
Ploggaus voidaan yhdistää polkujuoksuun.
Keräilyvietti tyydyttyy
Ploggaus on mitä suurimmassa määrin hyötyliikuntaa.
– Jos liikkuja pitää vähän ripeämmästä vauhdista, hän voi liittää ploggausosuuden esimerkiksi lenkkinsä alkuun taikka loppuun.
Ploggaus voi viedä mukanaan myös siksi, koska siihen liittyy keräilystä ja kilpailusta tuttuja elementtejä. Vaikka ihannetapauksessa roskapusseihin ei päädy mitään, näin käy harvoin todellisuudessa.
– Välillä luonnosta voi bongata aika jänniäkin juttuja, itse olen löytänyt muun muassa pieniä summia rahaa sekä letherman-linkkuveitsen.
Tapoja on monia
Ploggaus toimii yksin, mutta vielä mukavampaa se on tietenkin kavereiden kanssa.
– Ploggaus on hyvä harrastus myös vaikkapa lapsen tai koiran kanssa. Lapsi voi tarvittaessa liikkua esimerkiksi polkupyörällä, jos aikuinen juoksee tai kävelee ripeästi.
Ploggauksen ympärille voi järjestää myös erilaisia tapahtumia ja tempauksia.
– Näihin kannattaa kysyä myös sponsoreita, jotka voisivat järjestää talkoolaisille virvokkeita. Lähikauppias voi hyvinkin innostua ploggaustapahtumasta, joka järjestetään kaupan lähellä, missä on paljon roskia, Paulanto vinkkaa.
Teksti: Matti Välimäki
Kuvat: Sanna Liimatainen, Ilari Välimäki ja Kaisu Paulanto
Kommentit
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!
Energiajärjestelmässä merkittävä käänne
Vahvistettujen tilastojen mukaan viime vuosi merkitsi käännettä sähkön ja lämmöntuotannon suhteessa. Sähkön tuottaminen lämmöntuotannon yhteydessä (CHP) väheni viidenneksellä. Samalla polttoon perustumaton lämmöntuotanto, jossa hyödynnetään...
#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona
Energiankäytön uusi aika
Energiankäytön uusi aika on uudenlaista energiankäyttöä, jossa panostetaan oikea-aikaiseen sähkönkäyttöön ja kulutuksen siirtämiseen. Oikea-aikaisuus on myös 7.–13.10. vietettävän energiansäästöviikon aihe.
#kotona #sähkö #sähköverkko #turvallisuus
Voiko kohteessa olla useampi sähköliittymä?
Energiavirasto on ohjeistanut sähkönjakeluyhtiöitä tarjoamaan jo sähköverkkoon liittyneelle kuluttajalle toista tai tarvittaessa useampiakin sähköliittymiä. Sinällään kyse ei ole jakeluyhtiöille uudesta asiasta, koska useamman liittymän tuo...