Pomppivat hinnat

Pomppivat hinnat

17.11.2021

Kun sähkön hinta rynnii nousuun, tyhjenevät kansalaisten lompakot – kodit kylmenevät ja mummot kuumenevat. Sähköyhtiöt rikastuvat ja kansa köyhtyy. Tältä tuntuu, kun lukee uutisia Keski-Euroopasta.

Sähkön hinta on todellakin noussut huippulukemiin Keski-Euroopassa. Syynä on Keski-Euroopan tärkeimmän polttoaineen – maakaasun – kallistuminen. Suomessa maakaasulla ei kuitenkaan ole läheskään samanlaista asemaa kuin Keski-Euroopassa. Maakaasun käyttö itse asiassa vähenee Suomessa, kun maa pyristelee hiilineutraaliksi – eroon maakaasun kaltaisista fossiilisista polttoaineista. Siksi Keski-Euroopan tapahtumat ovat Suomen näkökulmasta kaukaisia, vaikka kaikki EU-maat toimivatkin yhteisillä sähkömarkkinoilla.

Keskieurooppalaiset kodit maksavat kaasusta kahdella eri tavalla. Kaasu lämmittää kodit ja kaasuliesillä valmistetaan ruokaa. Ilman maakaasua ei olisi tarjolla lämmintä suihkuvettä. Keski-Euroopassa maakaasuverkostot risteilevät maanteiden ja katujen alla – ja ulottuvat jokaiseen kotiin. Lisäksi keskieurooppalaiset voimayhtiö tuottavat maakaasulla sähköä. Kun maakaasu kallistuu Keski-Euroopassa, näkyy kallistuminen kotien kaasulaskussa, mutta myös sähkölaskussa.

Suomessa ei ole laajoja maakaasuverkkoja, koska kaukolämmitys on vallitseva lämmitystapa. Jos kaukolämpöä ei ole tarjolla, lämmitetään kodit sähköllä, maalämmöllä tai puilla.

Sähkön hintavaihteluilta voi suojautua, jos sähkömarkkinoiden tapahtumat huolestuttavat. Yli puolet suomalaisista kotitalouksista tekee näin: he ostavat sähkönsä kiinteähintaisilla sopimuksilla. Tämä tarkoittaa sitä, että sähkön hinta ei nouse tai laske tapahtuipa sähkömarkkinoilla mitä tahansa. Juuri siksi Keski-Euroopassa tapahtunut sähkön hinnan kallistuminen ei vaikuta suomalaisen kotitalouden sähkölaskuun. Tämä unohtuu usein uutisoinnissa. Hinnat heiluvat ennen kaikkea sähkön tukkumarkkinoilla. Lisäksi tukkumarkkinoiden ja kotitalouksien välissä ovat puskureina sähköyhtiöt, jotka nekin ovat suojautuneet sähkön hintavaihteluita vastaan.

Sähkönmyyjien kilpailuttaminen ja kiinteähintainen sähkösopimus – siinä eväät vakaaseen sähkönhankintaan. Jännitystäkin saa halutessaan elämäänsä, jos valitsee sellaisen sähkösopimuksen, joka seurailee kaikkia sähköpörssissä tapahtuvia hintavaihteluita. Sähkökauppa ei ole vaihtoehdotonta.
 

Petri Sallinen
kirjoittaja on Energiauutisten toimituspäällikkö

Kuva: Scanstockphoto


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#hyvinvointi #sähkö #työ  

Koko vartalon magneettikuvaus löytää sairauksia

Magneettikuvaus on monelle tuttu, kun selvitetään mistä tietyn kehoalueen vaivat johtuvat. Uudet, nykyaikaiset magneettikuvauslaitteet soveltuvat myös tiettyjen piilevien sairauksien etsimiseen. Koko kehon magneettikuvauksella voidaan löytä...

#kilpailut  

Pelaa ja voita

Vastaa sähkövisaan tai täytä sähköinen ristikkomme. Visan vastaukset löydät lukemalla tämän uutispohjan juttuja. Uusi visa ja ristikko ilmestyy neljä kertaa vuodessa ja on avoinna aina noin kaksi kuukautta ilmestymisen jälkeen.

#vapaalla  

Majakoiden loisto ei himmene

Majakoiden merkitys merenkululle on vähentynyt, mutta niistä on tullut suosittuja matkailukohteita. Monelle majakkasaarelle pääsee nykyään myös vesibussilla ilman omaa venettä.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiatehokkuus #vapaalla #energiavinkki #turvallisuus #sähkö #kolumni #viihde-elektroniikka #sähköverkko #verkkopalvelu #työ #ilmastonmuutos #laiteuutuudet #resepti #tulevaisuus #sähköinen liikenne #energiantuotanto #kesämökki #osaaminen #lämpö #puutarha #kodinkone #hyvinvointi #sähkönsiirto #piha #ympäristö #lämmitys #kaukolämpö #energiapolitiikka #ilmastointi #aurinko #valaistus #hiilijalanjälki #aurinkopaneeli #sähköauto #toimitusvarmuus #Laskiainen #energiansäästö #tekoäly #astettaalemmas #sisustus #testi #sähköpula #sähköhammasharja #sähkönsäästö #pääsiäinen #sähkögrilli #sähkövero #kilpailut #ystävänpäivä #sähköasennukset #sähköuto #datahub #sahkolasku

Käytämme evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Lue lisää evästeistä tietosuojaselosteesta.