Pomppivat hinnat

Pomppivat hinnat

17.11.2021

Kun sähkön hinta rynnii nousuun, tyhjenevät kansalaisten lompakot – kodit kylmenevät ja mummot kuumenevat. Sähköyhtiöt rikastuvat ja kansa köyhtyy. Tältä tuntuu, kun lukee uutisia Keski-Euroopasta.

Sähkön hinta on todellakin noussut huippulukemiin Keski-Euroopassa. Syynä on Keski-Euroopan tärkeimmän polttoaineen – maakaasun – kallistuminen. Suomessa maakaasulla ei kuitenkaan ole läheskään samanlaista asemaa kuin Keski-Euroopassa. Maakaasun käyttö itse asiassa vähenee Suomessa, kun maa pyristelee hiilineutraaliksi – eroon maakaasun kaltaisista fossiilisista polttoaineista. Siksi Keski-Euroopan tapahtumat ovat Suomen näkökulmasta kaukaisia, vaikka kaikki EU-maat toimivatkin yhteisillä sähkömarkkinoilla.

Keskieurooppalaiset kodit maksavat kaasusta kahdella eri tavalla. Kaasu lämmittää kodit ja kaasuliesillä valmistetaan ruokaa. Ilman maakaasua ei olisi tarjolla lämmintä suihkuvettä. Keski-Euroopassa maakaasuverkostot risteilevät maanteiden ja katujen alla – ja ulottuvat jokaiseen kotiin. Lisäksi keskieurooppalaiset voimayhtiö tuottavat maakaasulla sähköä. Kun maakaasu kallistuu Keski-Euroopassa, näkyy kallistuminen kotien kaasulaskussa, mutta myös sähkölaskussa.

Suomessa ei ole laajoja maakaasuverkkoja, koska kaukolämmitys on vallitseva lämmitystapa. Jos kaukolämpöä ei ole tarjolla, lämmitetään kodit sähköllä, maalämmöllä tai puilla.

Sähkön hintavaihteluilta voi suojautua, jos sähkömarkkinoiden tapahtumat huolestuttavat. Yli puolet suomalaisista kotitalouksista tekee näin: he ostavat sähkönsä kiinteähintaisilla sopimuksilla. Tämä tarkoittaa sitä, että sähkön hinta ei nouse tai laske tapahtuipa sähkömarkkinoilla mitä tahansa. Juuri siksi Keski-Euroopassa tapahtunut sähkön hinnan kallistuminen ei vaikuta suomalaisen kotitalouden sähkölaskuun. Tämä unohtuu usein uutisoinnissa. Hinnat heiluvat ennen kaikkea sähkön tukkumarkkinoilla. Lisäksi tukkumarkkinoiden ja kotitalouksien välissä ovat puskureina sähköyhtiöt, jotka nekin ovat suojautuneet sähkön hintavaihteluita vastaan.

Sähkönmyyjien kilpailuttaminen ja kiinteähintainen sähkösopimus – siinä eväät vakaaseen sähkönhankintaan. Jännitystäkin saa halutessaan elämäänsä, jos valitsee sellaisen sähkösopimuksen, joka seurailee kaikkia sähköpörssissä tapahtuvia hintavaihteluita. Sähkökauppa ei ole vaihtoehdotonta.
 

Petri Sallinen
kirjoittaja on Energiauutisten toimituspäällikkö

Kuva: Scanstockphoto


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #kotona  

Tarkasta kylmälaitteen lämpötila lämpömittarilla

Kylmälaitteiden näytöt eivät välttämättä kerro laitteiden todellista lämpötilaa. Lämpötilat on hyvä tarkastaa tarkalla lämpömittarilla. Energiatehokkainkaan laite ei takaa parasta lopputulosta, mikäli sen säädöt ja kylmälaitteen käyttötavat...

#aurinko #energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Hyvällä aurinkosuojauksella vähennetään viilennystarvetta

Kiinteistön omistajat voivat aurinkosuojata kiinteistön sisätiloja monella tapaa niin pienissä kuin suurissakin kiinteistöissä.

#kesämökki #kotona #viihde-elektroniikka  

Varmista televisiosi toimivuus myös jatkossa

Suomessa on käynnissä HD-siirtymä, jossa vapaasti katsottavat tv-lähetykset lähetetään vaiheittaisen siirtymäajan jälkeen vain teräväpiirtolaadulla. Muutos saattaa pimentää vanhan television. Tarkasta, että televisiosi toistaa teräväpiirtol...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #vapaalla #energiatehokkuus #energiavinkki #kolumni #turvallisuus #sähkö #verkkopalvelu #sähköverkko #ilmastonmuutos #viihde-elektroniikka #työ #tulevaisuus #kesämökki #osaaminen #laiteuutuudet #sähkönsiirto #energiantuotanto #ympäristö #puutarha #piha #hyvinvointi #sähköinen liikenne #kaukolämpö #kodinkone #resepti #lämpö #ilmastointi #aurinko #energiapolitiikka #hiilijalanjälki #testi #tekoäly #sähköpula #toimitusvarmuus #lämmitys #astettaalemmas #aurinkopaneeli #kilpailut #sähkönsäästö #pääsiäinen #energiansäästö #sähkövero #sähköauto #ystävänpäivä #sähköasennukset #Laskiainen #datahub #sahkolasku