Pörssihintaisten sähkösopimusten osuus nousussa

Pörssihintaisten sähkösopimusten osuus nousussa

17.05.2024

Sähkösopimuksiin on tullut uutta valinnanvaraa. Määräaikainen sähkösopimus on suomalaisissa kodeissa suosituin valinta. Toistaiseksi voimassa olevien sopimusten määrä on selkeässä laskussa, samalla kun pörssihintaisten sopimusten osuus nousi jyrkästi viime vuonna. Kuluttajille on tarjolla myös erilaisia hybridi- ja kulutusvaikutustuotteita.

Energiaviraston tietojen mukaan pörssisähkösopimusten osuus oli vuoden 2023 lopussa 31 prosenttia kaikista sähkön vähittäismyyntisopimuksista. Vuoden 2022 lopussa pörssisähkösopimusten osuus oli 14 prosenttia. 

Toistaiseksi voimassa olevien sopimusten osuuden lasku jyrkkeni vuoden 2023 aikana. Vuoden 2023 lopussa 24 prosenttia sopimuksista oli toistaiseksi voimassa olevia. Laskua edellisestä vuodesta oli 12 prosenttiyksikköä. 

 

Sopimustyyppi 2020 2021 2022 2023
Määräaikainen 52 % 54 % 50 % 45 %
Toistaiseksi voimassa oleva 40 % 37 % 36 % 24 %
Pörssisähkö 8 % 9 % 14 % 31 %

 

Sopimustarjonta on laajentunut 

Erilaisia sähkösopimuksia on jälleen tarjolla runsaasti. Energiakriisin aikana vuonna 2022 kiinteähintaisten sähkösopimusten tarjonta supistui merkittävästi, mutta markkinan tasaantunut tilanne on elvyttänyt erilaisten sähkösopimusten tarjontaa vuonna 2023. 

Tavallisten kiinteähintaisten ja pörssisähkösopimusten rinnalle on tullut yhä enemmän niin kutsuttuja hybridi- ja kulutusvaikutustuotteita. Hybridituotteissa hinta muodostuu esimerkiksi sovitun kiinteän hinnan ja pörssihinnan summana.

Kulutusvaikutustuotteissa asiakkaan kulutuksen ajankohta vaikuttaa sovitun kiinteän hinnan ohella asiakkaan maksamaan sähkön hintaan, ja asiakas voi pienentää sähkölaskuaan kuluttamalla sähköä silloin, kun pörssihinnat ovat alhaiset. Uutta sähkösopimusta tehtäessä kannattaa tutustua huolellisesti hinnoittelumalliin, johon on sitoutumassa.  

 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Scanstockphoto

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kesämökki #kotona #vapaalla  

Vietä juhannus kestävästi

Lähestyvä juhannus on monille kesän kohokohta. Kesäkelit asettavat haasteita elintarvikkeiden kylmäketjulle. Myös jätehuollosta ja kierrätyksestä on huolehdittava juhannuksena. Tehdään juhannuksesta ekologinen ja iloinen juhla.

#kilpailut  

Pelaa ja voita

Vastaa sähkövisaan tai täytä sähköinen ristikkomme. Visan vastaukset löydät lukemalla tämän uutispohjan juttuja. Uusi visa ja ristikko ilmestyy neljä kertaa vuodessa ja on avoinna aina noin kaksi kuukautta ilmestymisen jälkeen.

#tekoäly #tulevaisuus #työ  

Hype, hypempi, tekoäly

Tekoälyhypelle ei näytä loppua tulevankaan. Mutta kirkkaalle taivaalle on nyt valitettavasti nousemassa uhkaavia pilviä.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #vapaalla #kolumni #turvallisuus #energiatehokkuus #sähkö #energiavinkki #verkkopalvelu #sähköverkko #ilmastonmuutos #työ #viihde-elektroniikka #tulevaisuus #osaaminen #kesämökki #laiteuutuudet #sähkönsiirto #energiantuotanto #ympäristö #puutarha #piha #hyvinvointi #sähköinen liikenne #resepti #kaukolämpö #kodinkone #lämpö #ilmastointi #energiapolitiikka #hiilijalanjälki #testi #tekoäly #sähköpula #toimitusvarmuus #aurinko #lämmitys #astettaalemmas #aurinkopaneeli #kilpailut #sähkönsäästö #pääsiäinen #energiansäästö #sähkövero #sähköauto #ystävänpäivä #sähköasennukset #Laskiainen #datahub #sahkolasku