Puhdas sähkö ja lämpö ratkaisu päästöjen vähentämiseen

Puhdas sähkö ja lämpö ratkaisu päästöjen vähentämiseen

09.06.2020

Sähkö on ratkaisu eri toimialojen päästöjen vähentämiseen. Sähkönkulutus kasvaa jopa 50 prosenttia. Suomalainen energia-ala on vahvasti mukana kehityksessä. Sähkön- ja lämmöntuotannon päästöt ovat jo pudonneet voimakkaasti ja kehitys jatkuu kohti päästöttömyyttä.

Sähkön merkityksen kasvu vaatii myös sähkönsiirrolta paljon ja myös sillä puolella ollaan maamme olosuhteista ja välimatkoista huolimatta maailman huippuluokkaa ja investoinnit vain parantavat varmuutta.

Puhdas sähkö on ratkaisu eri toimialojen päästöjen vähentämiseen, ilmenee energia-alan vähähiilisyystiekartasta. Eri toimialojen vähähiilisyystiekartat perustuvat sähkön käytön lisäämiselle. Sähkönkulutuksen odotetaan kasvavan jopa 50 prosenttia.

Eri toimialoja yhdistävä tiekarttatyö käynnistyi syksyllä 2019. Kyse on työ- ja elinkeinoministeriön koordinoimasta hankkeesta, joka kytkeytyy hallituksen asettamaan tavoitteeseen rakentaa hiilineutraali Suomi vuoteen 2035 mennessä.

– Sähkön hiilineutraalius on ihan näkyvissä oleva skenaario jo nyt, kunhan investointiympäristö pysyy ennakoitavana poliittisten muutosten keskelläkin, toteaa Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä.

– Sähkö oli vuoden vaihteessa 82 %:sti päästötöntä, ja päästöt laskevat koko ajan. Tuulivoiman ja ydinvoiman osuuden kasvaminen mahdollistaa sen, että sähköntuotannon päästöt ovat marginaaliset jo vuonna 2030, Leskelä jatkaa.


Teollisuuden sähköistyminen toteutuu asteittain tulevina vuosikymmeninä. Voimakkaan sähköistymisen skenaario perustuu arvioihin sähkön kysynnän kasvusta. LÄHDE: Afry,Finnish Energy Low Carbon Roadmap 2020.  
 

Sähköön siirtyminen merkittävä päästöjen vähentäjä

Teollisuuden, lämmityksen ja liikenteen vähäpäästöisyys saavutetaan korvaamalla päästöllisiä energialähteitä sähköllä ja osin bioenergialla. Muutoksen seurauksena sähkön käyttö saattaa kasvaa jopa 50 prosentilla tulevina vuosina. Sähkön riittävyys edellyttää ennakoitavaa investointiympäristöä ja toimivia yhteispohjoismaisia energiamarkkinoita.

– Eri toimialojen tiekarttojen tekeminen rinnakkain auttaa hahmottamaan, että kuinka paljon sähköä tullaan tarvitsemaan, mutta niiden perusteella ei vielä rakenneta uutta tuotantoa tai siirtoyhteyksiä, Leskelä toteaa.

– Investointipäätökset edellyttävät vuoropuhelua teollisuuden kanssa, että tiedämme missä sähköä tullaan käyttämään ja kuinka paljon.

 

Lämmöntuotanto siirtyy kohti päästöttömiä lähteitä

Lämmöntuotannon päästöjen väheneminen perustuu lähivuosina pääosin maa- ja metsätalouden sivuvirtojen hyödyntämiseen. Hukkalämpöjen hyödyntäminen ja uudet kokeiluasteella olevat teknologiat, kuten geoterminen energia, tulevat kasvattamaan osuuttaan jatkossa ja vähentävät puupolttoaineiden käyttöä. Kaukolämpöjärjestelmä tarjoaa myös mahdollisuuksia yläjäämäsähkön varastointiin lämpönä.

Maamme ainutlaatuiset kaukolämmön jakeluverkostot ovat tulevaisuudessakin paras ratkaisu ilmastopäästöjen vähentämiseen. Uudet lämmöntuotantoratkaisut takaavat asiakkaille päästöttömän lämmitysenergian ilman omia investointeja, varmasti, luotettavasti ja helposti.

– Tuoreen arvion mukaan sähkön ja lämmön päästöt vähänevät nykyisellä ohjauksella 82 % vuoteen 2035 mennessä, eli alle nielujen, toteaa Energiateollisuus ry:n ilmastoasiantuntija Jukka Makkonen.

– Olemassa oleva energiansiirtoverkosto, eli lämpö- ja kaasuputket, yhdessä älykkäiden sähköverkkojen kanssa on meille suoranainen kansallinen etu vähennettäessä päästöjä. Vastaavaa yhdistelmää ei monesta maasta löydy.

 

Ilmasto on akuuteista kriiseistämme vakavin

Koronakriisin vaikutus ilmastopäästöihin jäänee vähäiseksi, ja väliaikaisesti vähentyneet päästöt palaavat entiselle tasolleen talouden elpyessä. Tiekarttatyö on keskeinen lähtökohta arvioitaessa, miten ilmastokriisin asettamiin haasteisiin voidaan vastata. 

– Ilmastonmuutos on akuuteista kriiseistämme vakavin, muistuttaa Leskelä.

– Sen muuttaminen edellyttää energiajärjestelmän perustavaa muutosta globaalisti. Tiekartat osoittavat, miten tämä muutos voidaan tehdä, vieläpä niin, että se uudistaa ja vahvistaa talouttamme. Energiateollisuus on innoissaan tästä mahdollisuudesta, ja yritykset ovat ottaneet sen osaksi strategiaansa ja toimintaansa.

 

Kuva: Scanstockphoto

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#kotona #puutarha #resepti  

Lumoudu lipstikasta

Nostalginen perinneyrtti lipstikka sopii keiton pääraaka-aineeksi tai mausteeksi ruokiin. Lipstikan maussa voi aistia persiljan, sellerin, purjon ja hiukan mintunkin aromeja. – Lipstikka on todellinen hyötykasvi, sillä melkoisesta puskasta ...

#sähköinen liikenne #sähköuto  

Onhan kiinteistössä lain mukainen sähköauton latauspiste? Valvonta alkaa vuodenvaihteessa!

Muussa kuin asuinkäytössä olevaan kiinteistöön, jossa on yli 20 pysäköintipaikkaa, on asennettava sähköauton latauspiste vuoden loppuun mennessä. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom ilmoittaa aloittavansa latauspistevalvonnan heti vuoden...

#kolumni  

Vieläkö pökköä pesään?

Voimalaitosten ja lämpökeskusten kattiloissa palaa puuta vuosittain kohtuullinen määrä. Priimapuuta ei kuitenkaan polteta, vaan metsäteollisuuden ja puunjalostusteollisuuden jätteitä ja jämiä. Oksista, kuoresta ja sahanpuruista syntyy kauko...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #vapaalla #energiatehokkuus #energiavinkki #kolumni #turvallisuus #sähkö #verkkopalvelu #sähköverkko #ilmastonmuutos #viihde-elektroniikka #työ #tulevaisuus #kesämökki #osaaminen #puutarha #sähkönsiirto #laiteuutuudet #energiantuotanto #sähköinen liikenne #ympäristö #hyvinvointi #piha #resepti #kaukolämpö #kodinkone #lämpö #energiapolitiikka #hiilijalanjälki #ilmastointi #aurinko #aurinkopaneeli #sähköpula #tekoäly #astettaalemmas #testi #lämmitys #toimitusvarmuus #sähköauto #sähkönsäästö #pääsiäinen #energiansäästö #sähkövero #ystävänpäivä #sähköasennukset #sähköuto #Laskiainen #datahub #sahkolasku