Sähkö tuo popkanteletar Ida Elinan soundiin voimaa ja syvyyttä

Sähkö tuo popkanteletar Ida Elinan soundiin voimaa ja syvyyttä

20.09.2022

Sähköllä loihditaan kanteleesta uudenajan poppiin, rockiin tai heviin taipuva huikea soundi instrumentin kansallisromantiikkaa unohtamatta. Kanteletaiteilija ja muusikko Ida Elinaa kantelemusiikki vie myös maailman ääriin.

Kanteleen historian havina ulottuu joidenkin arvioiden mukaan vähintään parin tuhannen vuoden päähän. Kulttuurimyyttinä kantele ei suinkaan ole vain ja ainoastaan tiettyyn musiikillisen genreen kangistunut perinnesoitin vaan kanteleella on suorastaan kosmiset mahdollisuudet taipua mihin tahansa musiikkiin ainutlaatuisella voimalla – tai herkkyydellä. Kanteleen skaala on uskomattoman laaja.

Uuden aikakauden kanteleensoitolla koetellaan rajoja, luodaan uutta ja tuodaan soitin nykyajasta tulevaisuuteen. Ehkä jo lähitulevaisuudessa myös yhä useamman lapsen ja nuoren soitinvalintana.

Ajat ovat muuttuneet – yhä useampi perinnesoitin on nyt myös sähköisenä versiona. Ja löytäneet tiensä bändeiksi asti.

 

Kanteleelle kyllä ja ei

Vuonna 2012 Sibelius-Akatemiasta valmistunut Ida Elina on muusikko ja musiikinopettaja. Suomen ohella hän on keikkaillut eri puolilla Eurooppaa, Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa. Ennen kuin tapahtumat, konserttisalit ja kirkot tulivat esiintymispaikoiksi, on matka huipulle ollut pitkä eikä suinkaan helppo.

– Aloitin kanteleensoiton 13-vuotiaana ihan nuoremman ja jo kanteleensoiton aloittaneen siskoni kiusaksi. Jossain vaiheessa pidin sitä jopa maailman tylsimpänä soittimena. Kantele ehti jo jäädä pianonsoitosta kakkossijalle. Luulen olleeni jossain vaiheessa historian surkein kantelemusiikin ammattiopiskelija.

– Toisin kävi – mielenkiintoinen, haasteellinen ja yllättävä kantele vei kuitenkin voiton. Valitsin kanteleen pääinstrumentikseni.

– Ilman Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen kattavaa popmusiikkikoulutusta minusta ei varmasti olisi ollut kehittelemään omaa poptyyliäni kanteleella, Ida Elina toteaa nyt.

– Valmistuin myös musiikinopettajaksi, mikä antaa perspektiiviä lapsiin, nuoriin ja tietenkin heidän oppimispolkuun kokonaisuutena.

Lukuvuotena 2009–2010 hän oli opiskelijavaihdossa Hokkaidon saarella Sapporossa. Siellä Ida Elina löysi tavallaan kanteleensoitolle selkeän suunnan kohti popinkin mahdollisuuksia.

– Näin YouTube-videon, jossa Adam Rafferty taituroi kitaralla Michael Jacksonin Billie Jean -kappaleen. Haltioiduin siitä, miten yhdellä soittimella saattoi soittaa niin hämmästyttävän vaikuttavaa pop-musiikkia. Tämä avasi ihan uuden ulottuvuuden – halusin kokeilla ja oppia miten sama tehdään kanteleella. Aiemmin kun joku ehdotti, että miksen soittaisi poppia kanteleella, tuhahdin, että ei kanteleella voi soittaa poppia. Se ajatus romuttui.

Se oli iso muutos kansanmusiikkia ja klassista musiikkia soittaneelle Ida Elinalle. Hän alkoi harjoitella pop-kappaleita.

– Vaikeinta on ollut se, että omalla sarallani olen saanut olla oman tieni kulkija, suunnannäyttäjä. Kehitin esimerkiksi uudenlaisen soittotyylin, jossa perinteiseen kanteleensoittoon yhdistetään rummuttamista ja rytmielementtejä. Tämä sai yleisön keskuudessa upean vastaanoton.

Sähkökantele avaa ihan erilaisen maailman, kun voi äänittää, toistaa, käyttää luovaa mielikuvitusta ja saada vaikutelma kuin koko Väinämöisen ajan leegio soittaisi samanaikaisesti ja kaikki elämän tunteiden osa-alueet tulisivat esiin sointujen myötä.

– Kantele on elänyt nousukautta jo muutaman kerran. Kansallisromantiikka ei ole mihinkään kadonnut, päinvastoin. Ehkä tässä ajassa ja yhteiskunnassa on jotain mikä saa kaipuun perinteiden äärelle, mutta uudella tavalla. Toivottavasti moni lapsi tai nuori valitsee sen yhä soittimekseen muskarissa tai koulussa.

– Opettajalla on valtava merkitys kasvattaa innostusta ja viitoittaa opiskelijan omaa polkua tällä upealla musiikin saralla.

 

Kanteleen skaala on laaja

Ida Elina sanoo, että useimmiten aloitetaan ”nappulaliigan” kanteleella.

– Lapsen fysiologista kehitystä ei voi ohittaa eli kantele kasvaa lapsen kasvun myötä. Niin sanotut muskarikanteleet ovat 5-kielisiä ja niiden hintahaarukka on 150–300 euroa.

11-kieliset liikkuvat hintahaarukassa 300–600 euroa lisävarustelusta riippuen. Kanteleella saatetaan soittaa parikin vuotta ja ammattimaiseen käyttöön tarkoitettu upea konserttikanteleen lähtöhinta on noin 7000 eurossa. Ja lisäksi konserttikannelta voi varustella tekniikalla, esimerkiksi mikrofoneilla. Käsityönä valmistettavan konserttikanteleen valmistus saattaa viedä jopa vuoden. Käytetyt kanteleet menevät nopeasti kaupaksi.

 

Päivi Kujanen eli taiteilijanimeltään Ida Elina on saavuttanut työstään tunnustuksina Evento Awards Vuoden Esiintyjä -palkinnon, Vuoden Kantele -tunnustuksen sekä radioiden Vuoden Joululevy -palkinnon. Hän on voittanut myös 1. kansainvälisten kantelekilpailujen ammattilaissarjan. Ida Elina on myös Suomen Nuorkauppakamarin Vuoden nuori menestyjä 2021 äänestyksessä yleisön suosikki.

Nyt syksyllä on edessä Soul Music -Week ja oma 10-vuotisjuhlakiertue. Vireillä on yhteistyötä myös Keski-Eurooppaan ja ensi kevääksi on tavoitteena Japanin kiertue. – Japaniin on kiinnostavaa palata, koska siellä löysin popmusiikin ja kanteleen liiton.

 

Suomessa ja maailmalla

Ida Elinan 10-vuotisjuhlakiertue alkaa syksyllä.

– Olen säveltänyt myös alusta alkaen itse. Julkaisen neljännen oman musiikkilevyni juhlavuoden kunniaksi. Ehkä historian kirjoihin jää minultakin jokin merkityksellinen teos elämään. Olen myös julkaissut juuri kirjan Ida Elina Popkanteletar (Readme 2022).

– Se on omaelämänkerrallinen matka ja kasvutarina itseeni taiteilijana ja muusikkona. Kun olen tarkastellut omaa historiaani kirjani kautta, niin näen sen pitkän ja kiemuraisen polun mitä musiikkini on tehnyt ja mihin suuntaan olen menossa. Perheessämme on myös usko vahvasti läsnä, mikä tuo tiettyjä turvallisuuden, luottamuksen ja onnellisuuden peruspilareita arkeemme.

– Uskon johdatukseen – sillä tiellä olen – silloinkin, kun on suoraan sanottuna tehnyt mieli ”heittää kantele” seinään. On helppoa seurata raamatun sanomaa: ”pyydä, niin sinulle annetaan – koputa, niin sinulle avataan”.

Mitä enemmän olen tehnyt töitä musiikin eteen, niin sitä enemmän se on vienyt myös eteenpäin.

– Haluan olla omalta osaltani historiaan jäävä kanteleensoiton uudistaja – vaikka perinteet kulkevat totta kai nekin mukana. Tuntematta menneisyyttä on vaikea kohdata ja luoda tulevaisuutta. Täytyy olla rohkea luomaan ja haastaa itseään. Musiikki on siinä mielessä loputon, mutta siksi niin antoisa työsarka. Se vie aina pidemmälle, jos vain haluaa.

Esimerkiksi huikea teos on Konevitsan kirkonkellot, jonka Ida Elina tulkitsi Martti Pokelan versiosta kanteleelle 100-vuotiaan Suomen kunniaksi.

 

Vapaa-aika tasapainottaa

10-vuotisjuhlakiertueelle espoolainen Ida Elina suuntaa nyt syksyllä. Kanteleensoitto ja säveltäminen on kokoaikaista työtä. Kulunut kesä oli varsin vilkasta ja tapahtumia oli pitkin Suomea.

– Työtä tasapainottaa perhe ja lapset. Se on sellaista lasten kanssa arjessa peuhaamista pikkuihmisten ehdoilla. Vanhoja tv-sarjojakin on ollut mukava katsoa pitkästä aikaa ja onnenkantamoisena on hyvä ja turvallinen perheen arki.

 

Akustinen kantele on hieno kansansoitin tai taidemusiikin soitin. Sähköinen kantele soveltuu erityisesti populaarimusiikkia varten. Esimerkiksi heviyhtyeet ovat ammentaneet musiikkiinsa myyttisen kiehtovaa kalevalaista maailmaa. Tämän musiikilliseen kerrontaan sähkökantele sopii loistavasti.

Vuosia sitten Ida Elina listasi paperille musiikillisia unelmiaan, joista merkittävimmät olivat: vähintään 50 000 kertaa katsottu musiikkivideo, esiintyminen jossakin suomalaisessa televisioitavassa gaalassa, ainakin viisi keikkaa kuukaudessa ja vielä kiertue Yhdysvalloissa. Kaikki asiat toteutuivat.

 

Teksti: Liisa Kortelainen
Kuvat: Hannu Ali-Löytty ja Timo Pyykönen

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#osaaminen #sähkö #tulevaisuus #työ  

Uratarina: Energia-ala kiehtoo insinöörimieltä

Veli-Petteri Liedes suunnisti energia-alalle jo opiskeluaikana, ja matka jatkuu. Ala muuttuu valtavaa vauhtia ja tarjoaa erittäin mielenkiintoisia ja merkityksellisiä työmahdollisuuksia energiamurroksen ytimessä.

#kilpailut  

Pelaa ja voita

Vastaa sähkövisaan tai täytä sähköinen ristikkomme. Visan vastaukset löydät lukemalla tämän uutispohjan juttuja. Uusi visa ja ristikko ilmestyy neljä kertaa vuodessa ja on avoinna aina noin kaksi kuukautta ilmestymisen jälkeen.

#sähköinen liikenne #vapaalla #ympäristö  

Junalla Eurooppaan

Junamatkailu on luonteva ja ympäristöystävällinen tapa liikkua Euroopassa. Sunna Kokkonen matkustaa säännöllisesti maata pitkin Lapista Keski-Eurooppaan ja takaisin.  

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #vapaalla #kolumni #sähkö #verkkopalvelu #turvallisuus #ilmastonmuutos #sähköverkko #energiavinkki #viihde-elektroniikka #työ #energiatehokkuus #tulevaisuus #sähkönsiirto #energiantuotanto #osaaminen #laiteuutuudet #puutarha #kesämökki #ympäristö #hyvinvointi #piha #kaukolämpö #sähköinen liikenne #energiapolitiikka #resepti #lämpö #hiilijalanjälki #testi #astettaalemmas #toimitusvarmuus #aurinko #lämmitys #ilmastointi #sähköpula #aurinkopaneeli #datahub #ystävänpäivä #pääsiäinen #sähkönsäästö #tekoäly #Laskiainen #kodinkone #sähköasennukset #energiansäästö #sähkövero #kilpailut #sahkolasku