Sähköä riittää ja sähköverkko kestää

Sähköä riittää ja sähköverkko kestää

18.02.2021

Talven uusi sähkönkäyttöennätys rikkoutui aamulla 18. päivä helmikuuta. Sähköä kului torstai aamuna 14.267 megawattia, joka on hieman enemmän kuin kolme päivää aiemmin. Texasin tilanne sähkönjakelussa ei kuitenkaan toistu Suomessa, sähköä riittää ja sähköverkko kestää. Verkkopalveluyhtiöt ovat investoineet verkkoihin ja pitäneet sähköverkot kunnossa.   

Sähkön tähänastinen kulutushuippu tuli tammikuun puolivälin kylmän jakson aikana. Kuluneen vuorokauden kiristynyt pakkanen nosti sähkön kulutuksen vielä pykälää korkeammalle. Talven aiempi ennätys oli 15.1. yhdeksän ja kymmenen välillä aamulla, jolloin sähköä kului 14 230 megawatin teholla, kun torstaiaamun vastaava lukema oli 14 267 megawattia.

Kylmät säät ovat seurausta pohjoisten napa-alueiden lämpenemisestä, jonka seurauksena kylmää ilmaa on virrannut etelämmäksi. Yhdysvalloissa pakkaset ovat koetelleet eteläisiä osavaltioita, ja varsinkin Texasissa kodit ovat olleen kylminä ja pimeinä.

 

Texas eristänyt sähköverkkonsa

– Texas on eristänyt energiajärjestelmänsä muista osavaltioista välttyäkseen liittovaltiotason sääntelyltä. Texasista menee hyvin vähän siirtojohtoja muihin osavaltioihin, toteaa Energiateollisuuden markkinoista vastaava johtaja Pekka Salomaa.

– Onneksi tilanne on täysin päinvastainen Suomessa. Sähköä voidaan viedä, ja sitä tuodaan nykyisin jatkuvasti. Tuonnin merkitys korostuu silloin, kun kulutushuippuja pitää tasata. Olkiluoto kolmosen valmistuminen vie tuonnin painopistettä talven kylmimpiin päiviin.

Suomessa myös investoidaan jatkuvasti sähköverkkoihin, jotta asiakkaat saavat elintärkeän sähkönsä mahdollisimman katkottomasti. Sähkön siirtoverkkojen kunnossapito ja uusinvestoinnit ovat entistä tärkeämpiä, kun sähkö on oleellinen osa päivittäistä elämäämme ja sähkön merkitys vain kasvaa.

 

Tuotantoa, tuontia ja kysyntäjoustoja

Sähkön tuonnin volyymi aamun huipputuntina oli kolmen tuhannen megawatin luokkaa, ja sen osuus kulutuksesta, 21,6 prosenttia, poikkeaa melko vähän viime vuoden keskiarvosta, joka oli 18,5 prosenttia. 

Hyvä tuulivoimasää ja tehoreservin jo aiemmin päätetyt testaukset nostivat kotimaisen sähköntuotannon yli 11 000 megawattiin. Kulutushuippua madalsi myös teollisuuden kysyntäjousto.  
 

Lämmöntuotanto lisää myös sähköntuotantoa

Joustava tuotantojärjestelmä huolehtii osaltaan siitä, että tuotanto kykenee vastaamaan kysyntään. Kylmän sään sattuessa kaukolämmön tuotanto luonnollisesti nousee. Sähköä ja lämpöä tuottavat yhteistuotantolaitokset nostavat tuotantoaan, jolloin siis myös sähköä syntyy enemmän.  

– Yhteistuotannosta ja sitä tukevasta investointiympäristöstä kannattaa pitää huolta, toteaa Energiateollisuus ry:n sähkömarkkina-asiantuntija Petteri Haveri.

– Vastuu energian riittävyydestä kuuluu tuottajien lisäksi myös eduskunnalle, joka säätää lait. Eduskunnan säätämät lait muodostavat kehikon, missä yritykset päättävät tuotantoinvestoinneista ja tuotannon purkupäätöksistä.

 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Lehtikuva


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#kesämökki #sähkö #sähköasennukset  

Kesäkodissakin kaivataan sähköä

Romanttinen mummonmökki vai sittenkin rantasauna ja oma rauha? Kumpi tahansa, mutta lapset ja ystävät tulevat etsimään pistorasiaa puhelimen lataamiseen ja valokytkintä pihaliiterin seinästä. Etenkin etätyöt vaativat sähköä onnistuakseen.

#energiavinkki #vapaalla  

Vietä juhannus kestävästi

Lähestyvä juhannus on monille kesän kohokohta. Luvassa oleva helteinen sää asettaa haasteita elintarvikkeiden kylmäketjulle. Jätehuollosta ja kierrätyksestä pitää huolehtia myös juhannuksena ja tehdä juhannuksestakin ekologinen, iloinen juh...

#sähkö #verkkopalvelu  

Hiilineutraali tulevaisuus vaatii toimivan sähkönjakelun

Sähkönkäytön lisääntyminen on keskeinen tekijä vähähiilisen yhteiskunnan toteutumisessa. Sähkön tuotanto ja jakelu ovat aloja, joissa ratkaisut tehdään ja jotka ovat kehityksen kärjessä nyt ja tulevaisuudessa.

Katso myös nämä aihepiirit!

#ilmastonmuutos #energiavinkki #verkkopalvelu #vapaalla #kolumni #sähkö #kotona #puutarha #osaaminen #työ #resepti #kesämökki #energiatehokkuus #turvallisuus #piha #kaukolämpö #tulevaisuus #energiantuotanto #laiteuutuudet #sähköverkko #Laskiainen #sähköasennukset #energiapolitiikka #sähkönsiirto #hiilijalanjälki #viihde-elektroniikka #ystävänpäivä #sähkövero #hyvinvointi