Sähkönsyötön häiriöttömyys on helppo varmistaa

Sähkönsyötön häiriöttömyys on helppo varmistaa

06.04.2021

Kodit täyttyvät monipuolisesta, elämistä helpottavasta tekniikasta. Myös vaativat etätyöt tuovat tarpeita, joissa häiriötön sähkönsyöttö on tärkeää. Sähkönsyötön häiriöt on helppo minimoida itse, talo- tai asuntokohtaisesti.

– Kun virittelee älykotia ja tekee osan töistä kotona etänä, on häiriötön sähkönsyöttö usein tärkeää. Vaikka katkoja ei kaupungissa usein olekaan, on tietyn tekniikan ja töihin liittyvien toimintojen sähkönsyötön varmistaminen järkevää, toteaa teknologiavaikuttaja Samppa Lahtinen, joka työskentelee älykkään tiedonhallinnan ohjelmistoratkaisuja tekevässä M-Filesissä.

Oman kodin sähkönsyötön suojaaminen oli Lahtiselle lähes itsestäänselvyys. –Samalla kun olen remontoinut 2000-luvun alun omakotitaloa tähän päivään älytekniikalla, valvontakameroilla ja tietoteknisillä ratkaisuilla, halusin varmistaa myös sähkönsyötön kaikissa tilanteissa tai ainakin varmistaa sen, että tietyt asiat saa ajettua alas hallitusti, jos sähkökatko on pidempi.

– Sähkönsyötön häiriöttömyyden varmistamiseen löytyy erilaisia ratkaisuja. Olin jo aiemmin varmentanut oman asunnon verkon joiltain osin, mutta halusin astetta paremman ratkaisun. Lähtökohtana oli esimerkiksi varmistaa tietoliikenneinfra, PoE-laitteiden ja kulunvalvonnan häiriötön toiminta myös mahdollisten sähkökatkojen aikana. Samalla halusin myös keskittää UPS-laitteiston erilliseen tilaan, autotallin yhteyteen.

Samppa Lahtinen myöntää, ettei ainakaan kaupungissa, asemakaava-alueella asuvalle ole sähkökatkot yleisiä. Siitä huolimatta hän päätti panostaa häiriöttömyyden varmistamiseen. – Yhden syksyisen myräkän aikana oli noin 10 minuutin katko, mutta muuten ne ovat harvinaisia.

– Aina on kuitenkin riskejä. Tässä ympärillä rakennetaan paljon ja esimerkiksi maankaivuutyöt tuovat aina riskejä. Sähkönsyöttö ei voi koskaan olla 100 prosenttisen varmaa, mutta pieniltä häiriöiltä on helppo suojautua.


Eatonin painavat asennuspaketit saapuivat kuormalavalla.

 

Toimistotason ratkaisut kotiin

– Etätöiden lisääntyminen vei tätä suojausasiaa eteenpäin. Halusin kotiin toimistotason suojausratkaisut. Kun pääosa töistä tehdään kotona, pitää infran olla tilanteen mukaisessa kunnossa.

Sähkönsyötön suojaaminen on kannattava ratkaisu niin yrityksille kuin kotona töitä tekeville ja automatiikkaan panostaville. Ratkaisuja löytyy eri tasoisia ja varmuuskertoimen voi määritellä oman tarpeensa mukaan. Monessa paikassa riittää, että saa ajettua tietyt paljon sähköä vaativat toiminnot alas ja pidettyä tietyt toiminnot ylhäällä tietyn aikaa ilman ulkopuolista sähkönsyöttöä.

– Minulla oli aiemmin joitain yksittäisiä laitteita suojattuna. Monissa laitteissa, kuten älylukkojen hubeissa on valmiina pieni patterivarmennus, mutta verkon muiden osien puuttuessa, vaikka sähkökatkon vuoksi, on toiminnallisuus hyvin rajoittunutta. Toimivan varmennuksen ansiosta toimii tämäkin tekniikka kokonaisuutena ilman verkon sähköä pitkään.

Samppa Lahtinen suunnitteli kotiinsa ratkaisun, jossa älykodin toiminnot pysyvät päällä tunteja ja enemmän kuluttavat toiminnot ajavat itsensä automaattisesti alas, jos sähköt ovat poikki pidemmän aikaa. Jokainen voi omien tarpeidensa mukaan laskea, miten paljon haluaa varakäyttöaikaa. Käyttöaikaa on myös helppo kasvattaa lisäakuilla.

– Laajempi sähkön varastointi tulee meillä varmasti harkintaan, jos taloon asennetaan aurinkopaneelit. Näin saa aurinkosähköä hyödynnettyä paremmin esimerkiksi hybridi- ja sähköautojen lataamiseen. Nyt käytössä on kaksi ladattavaa hybridiä, mutta jos perheeseen hankitaan sähköauto, pitää tämäkin asia miettiä, sanoo Samppa Lahtinen.

 


Maahan asennettiin useampi
putki kaapelivetoja varten
(sähkö ja data).
Putkivedoille tuli mittaa lähemmäs 
30 m päärakennuksen ja talous-
rakennuksen välillä.
Lopuksi kaikki peiteltiin
nätisti maan alle.

 

Liikkeelle suunnitelmasta ilman kustannusarviota

– Pitää myöntää, että tässä lähdin liikkeelle tarpeesta ja siitä, että ratkaisu on varmasti toimiva ja riittävän laaja laajennusvaroineen. En laskenut ennakkoon kustannuksia, vaan etsin järjestelmän, joka vastaisi tarpeita tässä kohteessa.

Järjestelmäksi Lahtisen perheen omakotitaloon valikoitui verkon kautta hallittava Eatonin 9PX-sarjan laite. Järjestelmä vakuutti helppokäyttöisyydellään ja monipuolisuudellaan. It-alalla työskentelevälle henkilölle laitteen saaminen toimintakuntoon ei ollut ongelma.

– Koska laitteet asennettiin piharakennukseen päärakennuksen sijaan, tarvittiin maanrakennustöitä ja muuta ylimääräistä. Jos kaiken olisi laittanut asuinrakennuksen puolelle, olisivat kustannukset pudonneet varmasti alle puoleen. Toisaalta tässä tuli samalla korjattua pihan kaatoja ja yhtenäistettyä pihan eri osia sekä vedettyä maan alle putkia mahdollista myöhempää tarvetta varten. Nyt kustannuksiin laskettiin myös rakennusmiehen palkkiot, kun johtovetoja ja muita muutoksia suojattiin ja näkyviin yksityiskohtiin tehtiin sisustuksellisia ratkaisuja.

Kokonaisuuteen ollaan kuitenkin tyytyväisiä. – En tästä luopuisi, oli sellainen must have -ratkaisu. Sen verran elämä pyörii erilaisten laitteiden varassa, korostaa Samppa Lahtinen.

 

Sähkönsyöttö rakennusten välillä vaati
melkoisen järeää kaapelia.
Älylukot helpottavat elämää.

 

Varakäyntiaikaa tällä kuormalla noin 100 minuuttia.
Sähkökatkon sattuessa kuormia ajetaan alas,
jolloin kriittisten kuormien varakäyntiaika pitenee.
Käytössä yksi lisäakku.
Kuva virranjakoyksiköstä (ePDU). Sen avulla voi
sähkönkulutusta seurata tarkasti pistokekohtaisesti
(billing grade).

 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuvat: Samppa Lahtinen


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #ilmastointi #kotona #lämmitys  

Ilmalämpöpumpun käytössä ja huollossa on omat niksinsä

Ilmalämpöpumppu lämmittää tehokkaasti ja auttaa pienentämään kodin energiakuluja. Edellytyksenä kuitenkin on, että laitetta käytetään sekä huolletaan oikein.

#sähkö #sähköinen liikenne #tulevaisuus  

Sähkö antaa voimaa myös maan alla

Sähköistäminen etenee maalla, merellä, ilmassa – ja maan alla. Suomalaiset ovat maailman kärjessä akkukäyttöisten kaivoskoneiden kehittämisessä.

#kotona #viihde-elektroniikka  

Kunnon telkku leffamaratooneihin

Syksyn lähestyessä on aika katsastaa televisiotarjontaa ja miettiä olisiko aika hankkia uusi virtapihi 65-tuumainen televisio? Televisioiden virrankulutusta ollaan myös rajoittamassa.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #vapaalla #kolumni #verkkopalvelu #ilmastonmuutos #energiavinkki #turvallisuus #sähköverkko #sähkö #viihde-elektroniikka #energiatehokkuus #sähkönsiirto #työ #puutarha #energiantuotanto #kesämökki #laiteuutuudet #osaaminen #piha #tulevaisuus #kaukolämpö #resepti #lämpö #energiapolitiikka #hyvinvointi #astettaalemmas #sähköinen liikenne #toimitusvarmuus #aurinko #hiilijalanjälki #ympäristö #sähköpula #ilmastointi #aurinkopaneeli #datahub #ystävänpäivä #pääsiäinen #lämmitys #sähkönsäästö #tekoäly #testi #Laskiainen #sähköasennukset #sähkövero #kodinkone #sahkolasku