Suomalaiset energiaverkot maailman huippua

Suomalaiset energiaverkot maailman huippua

24.02.2020

Suomi on huipputasolla energian toimitusvarmuudessa ja suuri parannus Suomessa on tapahtunut myös ilmastopäästöjen vähentämisessä. Päästöjen vähentäminen vaatii kuitenkin toimintavarman sähkön- ja lämmönjakelun, jotka molemmat ovat meillä huippuluokkaa kansainvälisesti verraten.

Suomi paransi World Energy Councilin vuosittain julkaisemassa kestävän energiajärjestelmän vertailussa sijoitustaan huomattavasti edellisiin verrattuna. 2019 Suomi sijoittui 128 maan joukossa viidenneksi, kun vuotta aiemmin sijoitus oli vertailun kolmastoista.

Suurin parannus Suomen pisteissä on tapahtunut hiilidioksidipäästöjen vähentymisen ansiosta. Tämä osoittaa sen, että Suomen energia-alan ilmastoteot ovat olleet tehokkaita. Vertailussa on kolme pääulottuvuutta: energian toimitusvarmuus, energian saatavuus ja ympäristö, jossa on eroteltu ilmanlaatuun vaikuttavat lähipäästöt sekä hiilidioksidipäästöt.

Energian toimitusvarmuudessa Suomi yltää vertailussa todella korkealle, kolmannelle sijalle. Suomalaisten sähkönsiirtoyhtiöiden osaaminen ja investoinnit sähköverkkoon ovat tärkeä osa matkalla kohti hiilineutraalia tulevaisuutta, ilmasto-ongelmien ratkaisemista. Sähkönjakelun toimitusvarmuus on tärkeä osa tulevaisuutta ja siitä on pidettävä huolta.

 

Toimitusvarmuuden tärkeys korostuu

– Olemme ylpeitä, että Suomi pärjää energiajärjestelmävertailussa näin erinomaisesti. Erityisesti on nostettava esiin energian toimitusvarmuus. Tulokset osoittavat, että olemme aivan huipputasolla toimitusvarmuudessa globaalissa mittakaavassa, iloitsee Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä.

Hyvän toimitusvarmuuden taustalla on useampi asia. Yksi merkittävä toimitusvarmuutta nostava tekijä on Suomen hajautettu energiajärjestelmä. Lisäksi keskeinen asia on Suomessa erinomaisesti toimivat sähkö- ja kaukolämpöverkot, jotka ovat toimivuutensa ja kattavuutensa osalta maailman parhaalla tasolla.

Suomessa tehdään merkittäviä isoja investointeja, jotta sähkönjakelu olisi entistä luotettavampaa. Sähköverkkoja uusitaan tällä hetkellä noin miljardilla eurolla vuodessa, mikä nostaa edelleen sähkön toimitusvarmuutta.


Sähkö on ratkaisu päästövähennyksiin

Sähkö on avainasemassa, kun meillä siirrytään kohti hiilineutraaliutta ja puhtaampaa tulevaisuutta. Energia-ala on ilmastotoimien tiennäyttäjä ja alan päästöt ovat vähentyneet jo vuosia vauhdilla. Paljon energiaa käyttävässä teollisuudessa sähkö on keskeisin tapa vähentää päästöjä.

Esimerkiksi kemianteollisuudessa kaavaillaan päästöjen vähentämistä sähköistämällä prosesseja, jolloin sähkön tarve lähes kolminkertaistuu 19 terawattituntiin vuoteen 2035 mennessä. Määrä vastaa yli viidennestä Suomen nykyisestä sähkönkulutuksesta. Myös SSAB julkisti alkuvuodesta suunnitelmansa hiilivapaan teräksen valmistamiseksi vetykaasulla, jonka valmistaminen kuluttaa runsaasti sähköä.

Myös monet pienemmät yritykset löytävät ratkaisun päästöjensä vähentämiseen sähkön avulla. Sähkön käytön lisääminen on osaratkaisu myös liikenteen päästöjen vähentämiseen.  

 

Toimitusvarmuus hintansa väärti

Kansalaiset arvioivat sähkön siirron osuuden yläkanttiin ja verojen osuuden alakanttiin, kun heiltä kysytään niiden osuutta sähkölaskussa. Sähkön toimitusvarmuudesta suomalaiset ovat taas valmiita maksamaan. Tämä käy ilmi tuoreesta kuluttajakyselystä.

Kotitalouksien sähkölasku muodostuu kolmesta elementistä: sähköenergiasta, sähkönsiirrosta ja veroista. Jokaisen elementin osuus laskusta on noin kolmannes. Yli 50 prosenttia Energiateollisuus ry:n kuluttajakyselyyn vastanneista arvioi kuitenkin sähkön siirron osuudeksi vähintään puolet sähkölaskun kokonaissummasta. Ainoastaan kahdeksan prosenttia vastanneista tunnistaa sähkön siirron aiheuttavan vain kolmanneksen sähkölaskun kuluista.

Sähkölaskun sisältämän verojen osuuden kansalaiset arvioivat selvästi alakanttiin. Verojen osuudeksi arvioidaan keskimäärin 24 prosenttia, mikä on Suomessa käytetty arvonlisäveroprosentti. Arvonlisäveron lisäksi sähkösiirtolasku sisältää kuitenkin myös toisen veron – sähköveron. Sähkövero maksetaan sähköstä, mutta se on säädetty verkkoyhtiön perittäväksi.

Sähköverkkoyhtiön kannalta sähkövero on pelkkä läpilaskutuserä. Verkkoyhtiö ainoastaan kerää asiakkailtaan sähköveron, joka kokonaisuudessaan tilitetään valtiolle. Tämän veron rooli jää monelle kuluttajalle epäselväksi, selviää tutkimuksesta.

Kuluttajakyselyn perusteella kansalaiset kuitenkin arvostavat sähkönjakelun toimitusvarmuutta, joka on tärkeä osa ilmasto-ongelmien ratkaisua. He ymmärtävät myös sen, että toimitusvarmuudella on hintansa.

Kyselyyn vastanneista 46 prosenttia haluaisi parantaa toimitusvarmuutta entisestään, vaikka toimitusvarmuuden parantamista lisäävät investoinnit nostaisivat sähkön siirtohintaa. Vaikka verkkopalveluyhtiöillä on päättäjien määrittämät tiukat tavoitteet sähkön jakeluverkon säävarmuuden parantamiseksi, ovat useimmat verkkoyhtiöt onnistuneet tekemään investoinnit maltillisilla hinnankorotuksilla.

 

Teksti: Ari J. Vesa
Kuva: Lehtikuva
 

 

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#osaaminen #työ #vapaalla  

Tuohikorut, kuin herkkiä taideteoksia

Jokaisessa koivussa on omanlainen tuohi. Tuohen upeat ja ihanat värisävyt ovat kiehtovia. Tuohien valikoiminen ja sommittelu toteutettavaan koruun on ihana hetki korujen valmistuksessa.

#sähköverkko #turvallisuus  

Selvitä ennen kuin kaivat

Maan alta löytyy paljon erilaisia kaapeleita, putkia ja muuta infraa. Kaivajan on aina selvitettävä kaivualueen kaapelit ja putket ennen kaivamista. On hyvä muistaa, että sähköjohdot voivat aiheuttaa kaivajalle vaaratilanteita. Kaivaja on a...

#energiatehokkuus #hyvinvointi #kodinkone #kotona #resepti  

Nokkonen on maistuvaa superfoodia

Nokkosen tunnistaa helposti ja se on kätevästi leikattavissa mukaan kotikeittiöön. Nokkonen muistuttaa maultaan vähän pinaattia. Lempeä nokkonen sopii esimerkiksi lettuihin ja piirakoihin.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #vapaalla #kolumni #turvallisuus #sähkö #energiatehokkuus #verkkopalvelu #energiavinkki #sähköverkko #ilmastonmuutos #viihde-elektroniikka #työ #tulevaisuus #laiteuutuudet #sähkönsiirto #osaaminen #energiantuotanto #puutarha #kesämökki #ympäristö #hyvinvointi #piha #sähköinen liikenne #resepti #kaukolämpö #energiapolitiikka #kodinkone #hiilijalanjälki #lämpö #lämmitys #toimitusvarmuus #sähköpula #aurinko #ilmastointi #astettaalemmas #aurinkopaneeli #testi #datahub #ystävänpäivä #sähkönsäästö #tekoäly #Laskiainen #pääsiäinen #sähköasennukset #energiansäästö #sähkövero #sahkolasku