Suomen sähköntuotanto lähes päästötöntä

Suomen sähköntuotanto lähes päästötöntä

21.11.2023

Suomen sähköntuotannon päästöt ovat laskeneet lähelle nollaa. Myös sähkön omavaraisuus on noussut ja esimerkiksi syyskuussa Suomi oli sähkön viejä. Suomi on muuttunut sähkön nettoviejäksi keväästä alkaen.

Sähköntuotannon päästöt käyvät vähiin ennen kuin loppuvat, ilmenee Energiateollisuus ry:n syyskuun kuukausitilastoista, joiden mukaan ainoastaan kaksi prosenttia sähköstä tuotettiin päästöjä tuottavissa polttolaitoksissa.

Päästöttömän tuotannon osuus syyskuussa oli vastaavasti 98 %, joka on uusi kuukausikohtainen ennätys. Vuoden alusta laskien puhtaan tuotannon osuus on hieman matalampi, 93,5 %, sillä talvikuukausina turvauduttiin sähköntuotannossa vähäisessä määrin myös fossiilisiin polttoaineisiin ja turpeeseen.

 

Ydinvoimalla kaksi viidennestä

Ydinvoimaloissa tuotettiin syyskuussa kaksi viidennestä Suomessa tuotetusta sähköstä. Sekä tuulivoiman että vesivoiman osuus oli noin neljännes.

– Energiakriisi oikeastaan vauhditti omia toimiamme sen isomman kriisin, eli ilmastokriisin, ratkaisemisessa, toteaa Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä.

– Puhdasta sähköä on riittävästi tarjolla ja lisää saadaan, kunhan kysyntä kasvaa. Sähkö on samalla ratkaisu muiden toimialojen, kuten liikenteen ja teollisuuden, päästöjen vähentämiseen.

 

Sähkön käyttö laskenut edelleen

Sähkön kulutus on vähentynyt kuluneen kalenterivuoden aikana kuusi prosenttia. Sähköä säästettiin etenkin viime talven korkeiden hintojen aikaan, ja osa säästötoimista on osoittautunut pysyviksi.

Samaan aikaan Suomesta on tullut sähkön nettoviejä viime keväästä alkaen. Sähköomavaraisuuteen ovat vaikuttaneet varsinkin ydinvoimakapasiteetin kasvu ja viime vuoden mittavat investoinnit tuulivoimaan. Sähköä on viety, enemmän kuin sitä on tuotu. Suomi on selvinnyt hyvin venäläisen sähköntuonnin katkaisemista.

Kaasun osuus sähköntuotannosta on ollut vuositasolla prosentin luokkaa venäläisen kaasun poistuttua energiajärjestelmästä. Kaasua voidaan tarvittaessa lyhytaikaisesti korvata muilla polttoaineilla talven pakkaspiikkien aikana.

– Viime viikkojen aikana puhdasta sähköä on ollut niin paljon tarjolla, että sen tuotantoa on jouduttu jopa rajoittamaan, Leskelä toteaa. Sähkön riittävyysnäkymä on tällä hetkellä hyvä.

 

Teksti: Ari J. Vesa
Kuva: Scanstockphoto
 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#osaaminen #työ #vapaalla  

Tuohikorut, kuin herkkiä taideteoksia

Jokaisessa koivussa on omanlainen tuohi. Tuohen upeat ja ihanat värisävyt ovat kiehtovia. Tuohien valikoiminen ja sommittelu toteutettavaan koruun on ihana hetki korujen valmistuksessa.

#sähköverkko #turvallisuus  

Selvitä ennen kuin kaivat

Maan alta löytyy paljon erilaisia kaapeleita, putkia ja muuta infraa. Kaivajan on aina selvitettävä kaivualueen kaapelit ja putket ennen kaivamista. On hyvä muistaa, että sähköjohdot voivat aiheuttaa kaivajalle vaaratilanteita. Kaivaja on a...

#energiatehokkuus #hyvinvointi #kodinkone #kotona #resepti  

Nokkonen on maistuvaa superfoodia

Nokkosen tunnistaa helposti ja se on kätevästi leikattavissa mukaan kotikeittiöön. Nokkonen muistuttaa maultaan vähän pinaattia. Lempeä nokkonen sopii esimerkiksi lettuihin ja piirakoihin.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #vapaalla #kolumni #turvallisuus #sähkö #energiatehokkuus #verkkopalvelu #energiavinkki #sähköverkko #ilmastonmuutos #viihde-elektroniikka #työ #tulevaisuus #laiteuutuudet #sähkönsiirto #osaaminen #energiantuotanto #puutarha #kesämökki #ympäristö #hyvinvointi #piha #sähköinen liikenne #resepti #kaukolämpö #energiapolitiikka #kodinkone #hiilijalanjälki #lämpö #lämmitys #toimitusvarmuus #sähköpula #aurinko #ilmastointi #astettaalemmas #aurinkopaneeli #testi #datahub #ystävänpäivä #sähkönsäästö #tekoäly #Laskiainen #pääsiäinen #sähköasennukset #energiansäästö #sähkövero #sahkolasku