Tervetuloa melskeinen 20-luku

Tervetuloa melskeinen 20-luku

20.02.2020

Mitä tapahtuu, kun yhdistetään nykytekniikan kehityssuunnat ja tutkimuslaboratorioiden prototyypit? Kurkistetaanpa kristallipalloon.

Sata vuotta sitten elettiin huikeaa nousukautta. Maailmansota oli sodittu ja espanjantauti kukistettu. Tulevaisuuden suuntaviivat ja visiot kohti nykyaikaa alkoivat hahmottua.

Tekniikka ja uudet aatteet harppoivat ison askelin eteenpäin. Surrealismi, abstraktismi, suhteellisuusteoria, kvanttimekaniikka, tehtaat ja massatuotanto avasivat ovet teknistieteellisen maailmaan.

Elettiin The Great Gatsby -elokuvan ilmapiiriä salakapakoineen. Flappers-muoti, Swing-musiikki, Charlston-tanssi ja Jazz-artistit villitsivät USA:n ja Euroopan – ja Wall Streetin pörssiromahdukseen oli vielä matkaa.

 

Mitä sanoo kristallipallo?

2020-luvulla öljy- ja talouskriisit, sekä alueelliset ja kauppasotauhat väistyvät taka-alalle. Käsiä puristetaan mieluummin yhteisen sovun merkeissä, ja talouskehitys ampaisee entistä rajumpaan nousuun.

Teknologian ja tieteen uudet innovaatiot bioteknologia, geeniterapia, kantasoluhoito ja 3d-tulostetut elimet tuovat ratkaisun syöpään, sydänongelmiin, diabetekseen, masennukseen sekä kulkutauteihin.

Tietotekniikka harppoo isoin askelin. Tekoäly vauhdittaa koko teknologia-alaa, ja robotit yleistyvät tehtaissa, varastoissa ja maataloudessa. Päästötön ja itseajava sähköauto astuu aluksi korvaamaan rekka-, taksi- ja bussikuljettajat.

Hintojen halvetessa kuluttajakin oivaltaa, kuinka mukavaa on irrottaa kädet ratista. Pitkät työmatkat saa näin hyötykäyttöön. Henkilökohtaisena autonkuljettajana automaattiauto tuo myös elämään luksusta.

 

Puhdasta luontoa ja energiaa

Ilmastomuutos ja ympäristöaktivisti Greta Thunbergin ajatukset herättivät 20-luvulla maailman johtajat, ettei ole järkevää haaskata ehtyviä luonnonresursseja autojen polttomoottoreihin ja sähkön tuotantoon.

Energiateknologia-ala suuntaa yhä suuremmin panoksin tuuli-, aalto- ja aurinkoenergian hiilidioksidivapaisiin tuotantomuotoihin. Akkuteknologiat ja lohkoketjut tuovat myös ratkaisun puhtaan sähkön hajautettuun älyjakeluun.

Bensiini- ja dieselajoneuvot harvenevat liikenteessä, mutta eivät vielä katoa 20-luvulla raskaassa laivarahti- ja lentokonebisneksessä. Öljyjalostus, kivihiili ja kaasu tarjoavat lisäksi tärkeitä raaka-aineita teollisuuden tarpeisiin.

Mutta nanoteknologia ja laskennallinen bioteknologia haastavat vanhan. Raaka-aineet opitaan nyt syntetisoimaan alkuaineista. Ohjelmoitavien mikro-organismien avulla saastunut luonto opitaan jopa eheyttämään.

 

Seinätelevisio tulee kotiin

1920-luku toi puhelimen, radion ja pian television. 2020-luvulla ne hiotaan huippuunsa. 100, 200, jopa 300 tuuman 8k/16k/32k-tarkat seinätelevisiot yleistyvät kodeissa ja nettiradiot toistavat 360-asteen ääntä.

Perinteinen televisio siirtyy suoratoistoon. Kehitystä vetää 5g- ja 6g-verkkojen yleistyminen, joka tarjoaa antenni- ja kaapeliverkkojakin nopeamman kuvan välityksen huipputarkkuudella.

Myös tietokoneet kehittyvät. 32-256 ytimen työasemat, sylimikrot ja taivutettavat älylaitteet tunnistavat nyt tosiajassa sormien ja kehon liikkeet, ja lukevat tunnetilan ilmeistä.

 

Viihdettä älylaseihin

Älypuhelin yhdentyy saumattomasti kodin audio/video-teknologiaan. Rajat todellisuuden ja virtuaalitodellisuuden välillä hämärtyvät, kun lisätyn todellisuuden kokemuksen tarjoavat pelit ja viihde yleistyivät.

Kehityksen kärkeen nousevat edulliset ja kevyet 3d-älylasit, jotka kytketään älypuhelimeen. Älylasien myötä syntyy uusi kattaus sosiaalista mediaa, blogeja, tositv:tä ja uutisreportaaseja. Konserteissa ja teatterissa voi myös käydä virtuaalisesti älylasien avulla.

Muotien, tanssien ja musiikin saralla 2020-luku on antoisa. Nanokuitujen ja älyvaatteiden myötä katukuvaan saapuvat ensituulet 30–40 -lukujen muotivirtauksista. Taidokkaimmatkin silmämeikit syntyvät nopeasti silmäluuppien ja ohjelmoitavien älysumutteiden avulla.

 

Osuuko kuolontähti Apophis?

Miljardööri Elon Muskin SpaceX-rakettiteknologia vie ihmisen Marsiin. USA, Kiina ja Intia luovat kuusiirtokunnat, ja avaruussotajoukot perustetaan. Kiertoradalle pääsee myös lomamatkalle.

Toinen puoli avaruusbuumia on se, että 370 metrin Apophis-asteroidi ohittaa maan hiuskarvan etäisyydeltä vuonna 2029. Osuessaan se toisi vuosikymmenien ydintalven ja nykykulttuurin tuhon.

Yhdysvaltojen avaruustutkimuslaitos NASA arvioi, että törmäysriski on olematon 1/150 000. Planetaarisia törmäyksiä varten on silti syytä varmistaa selusta perustamalla siirtokuntia avaruuteen, Musk teroittaa.

 

Suora hermoliitäntä avuksi

Vaihtoehtoiseksi ratkaisuksi Musk kehittää Neuralink-hermoliitäntää, joka mahdollistaa digitaalisen kuolemattomuuden lataamalla mielen tekoälyjärjestelmään.

Hermoliitännän avulla voidaan luoda uusia aisteja, tai tuoda aito tieteiskirjojen virtuaalitodellisuus kaikkien ulottuville. Terveydenhuollossa tekniikka mahdollistaa älykkäät proteesit onnettomuuksissa vammautuneille.

Sitten kristallipallon kuva alkaa häilyä. Ja kuten aina ennustusten kanssa, ne menevät yleensä pieleen. Varmaa on vain, että 20-luvusta on tulossa hyvin melskeinen.
 

Teksti: Pekka Tolonen

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#kotona #puutarha #resepti  

Lumoudu lipstikasta

Nostalginen perinneyrtti lipstikka sopii keiton pääraaka-aineeksi tai mausteeksi ruokiin. Lipstikan maussa voi aistia persiljan, sellerin, purjon ja hiukan mintunkin aromeja. – Lipstikka on todellinen hyötykasvi, sillä melkoisesta puskasta ...

#sähköinen liikenne #sähköuto  

Onhan kiinteistössä lain mukainen sähköauton latauspiste? Valvonta alkaa vuodenvaihteessa!

Muussa kuin asuinkäytössä olevaan kiinteistöön, jossa on yli 20 pysäköintipaikkaa, on asennettava sähköauton latauspiste vuoden loppuun mennessä. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom ilmoittaa aloittavansa latauspistevalvonnan heti vuoden...

#kolumni  

Vieläkö pökköä pesään?

Voimalaitosten ja lämpökeskusten kattiloissa palaa puuta vuosittain kohtuullinen määrä. Priimapuuta ei kuitenkaan polteta, vaan metsäteollisuuden ja puunjalostusteollisuuden jätteitä ja jämiä. Oksista, kuoresta ja sahanpuruista syntyy kauko...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #vapaalla #energiatehokkuus #energiavinkki #kolumni #turvallisuus #sähkö #verkkopalvelu #sähköverkko #ilmastonmuutos #viihde-elektroniikka #työ #tulevaisuus #kesämökki #osaaminen #puutarha #sähkönsiirto #laiteuutuudet #energiantuotanto #sähköinen liikenne #ympäristö #hyvinvointi #piha #resepti #kaukolämpö #kodinkone #lämpö #energiapolitiikka #hiilijalanjälki #ilmastointi #aurinko #aurinkopaneeli #sähköpula #tekoäly #astettaalemmas #testi #lämmitys #toimitusvarmuus #sähköauto #sähkönsäästö #pääsiäinen #energiansäästö #sähkövero #ystävänpäivä #sähköasennukset #sähköuto #Laskiainen #datahub #sahkolasku