Torju lämpö, säästä viilennyksessä

Torju lämpö, säästä viilennyksessä

30.05.2024

Helteet nostavat nopeasti asuntojen ja toimistojen lämpötiloja. Torjumalla lämpö mahdollisimman tehokkaasti, säästyy selvästi viilennysenergiaa ja sisätiloissa on miellyttävämpi oleskella. Kun jäähdytät koneellisesti jo muutaman asteen lämpötilan alennus tuntuu mukavalta.

Ilmastointi, viilentimet ja lämpöpumput eivät ole ainoa keino pitää sisätilojen lämpöjä kurissa. Lämpimistä ilmoista ja helteistä selviää myös kestävillä, sähköttömillä viilennyskeinoilla.

Helteet tuovat koteihin ja työpaikoille viilentämistarpeita. Viilentämisessä tehokkaimpia ovat ilmalämpöpumput ja ilmastointi, mutta ne vaativat toimiakseen sähköä. Lämpenevistä ilmoista voi selviytyä myös kestävillä, sähköttömillä viilennyskeinoilla.

Ovatko passiiviset viilennyskeinot varteenotettava vaihtoehto tuulettimille, lämpöpumpuille ja koneelliselle ilmastoinnille? Kannattaa kokeilla. Ainakin tämän kevään helteistä on vielä selvinnyt hyvin ilman koneita pitämällä lämpö ulkopuolella.

 

Lämpöeristys myös kuumaa vastaan

Meillä hyvä lämpöeristys toimii samalla lailla kylmää kuin kuumaa vastaan. Kriittisin paikka rakennuksissa kuumuutta vastaan ovat ikkunat. Niiden kautta aurinko pääsee tulvimaan sisään. Vaikka aurinko antaa mukavaa valoa sisään, säleverhot ja verhot ovat keino vähentää lämpökuormaa. Samalla lailla ikkunat on hyvä sulkea päiväksi ja avata vasta yöllä, kun lämpötilat ovat laskeneet.

Kodin jäähdyttämisessä onkin tärkeää estää lämmön tuleminen sisään ja tietenkin poistamaan sisään pääsyt lämpö esimerkiksi läpivedolla yöllä ja sadekuuron aikaan.

Kodin viileänä pitämisessä on edullisinta sulkea ovet, ikkunat, sälekaihtimet ja verhot auringonpaiteen aikaan. Hellehuippujen aikaan on hyvä myös välttää saunan, pesukoneiden, kuivausrummun ja uunin käyttöä kovimpien hellehetkien aikana. Samalla lailla lämmintä ilmaa katolta tuova ilmastointi kannattaa pitää mahdollisimman pienellä.

 

Tuuleta kunnolla lämpötilan viilentyessä

Sisätilojen lämpötilaa saa laskettua tehokkaasti, jos asuntoon saa kunnon läpivedon lämpötilan laskettua iltaisin ja öisin. Ovet ja ikkunat kannattaakin avata vain, kun helle pihalla on helpottanut.

Seinään asennettavat markiisit tai terassin ympärille rakennettava pergola ovat hyviä passiivisia viilennyskeinoja, koska ne estävät auringon säteitä lämmittämästä asuntoa ikkunoiden läpi.

Samoin luonto tuo suojaa kuumaa aurinkoa vastaan. Sopivasti varjostavat puut toimivat passiivisina viilennyskeinoina.

 

Helpotusta tuulettimista ja ilmanvaihtolaitteista

Monet hankkivat tuulettimia ja ilmastointilaitteita kotiin helpottamaan oloa. Helpottavista laitteista huolimatta kannattaa huomioida passiiviset keinot. Passiivisilla keinoilla koneellisen viilentämisen tarve on pienempi ja energiaa kuluu vähemmän.

Tuulettimet saavat huoneilman liikkeelle. Tämä auttaa lämpöä poistumaan iholta nopeammin, vaikka tuuletin ei varsinaisesti alenna sisälämpötilaa.

Siirrettävät ilmastointilaitteet jäähdyttävät huoneilmaa ja poistavat siitä kosteutta. Vertaile energiamerkinnän tietoja ja valitse energiatehokas laite. Käytä laitteita järkevästi ja jäähdytä vain tarpeeseen. Rajaa jäähdytettävä tila sulkemalla ovet huoneisiin, joissa viilennys ei ole välttämätöntä. Sammuta laite, kun et oleskele tilassa.

Ilmalämpöpumppu on tehokkain viilennyslaite kotiin, jos sen asentaminen on mahdollista. Hankinnassa on muistettava, että ilmalämpöpumpun asentamisen voi tehdä vain pätevyydet omaava urakoitsija ja taloyhtiöissä hankinta vaatii taloyhtiön luvan. Maltillinen viilentäminen ilmalämpöpumpulla ei aiheuta merkittäviä kustannuksia. Lämpötilaa ei ole tarpeen saada 20 asteeseen tai alle. Heteellä jo pieni viilennys tuntuu hyvältä.

Suosiotaan nostava kaukojäähdytys on tehokas ja ekologinen vaihtoehto viilennykseen alueilla, joilla sitä on tarjolla.

 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kesämökki #kotona #vapaalla  

Vietä juhannus kestävästi

Lähestyvä juhannus on monille kesän kohokohta. Kesäkelit asettavat haasteita elintarvikkeiden kylmäketjulle. Myös jätehuollosta ja kierrätyksestä on huolehdittava juhannuksena. Tehdään juhannuksesta ekologinen ja iloinen juhla.

#kilpailut  

Pelaa ja voita

Vastaa sähkövisaan tai täytä sähköinen ristikkomme. Visan vastaukset löydät lukemalla tämän uutispohjan juttuja. Uusi visa ja ristikko ilmestyy neljä kertaa vuodessa ja on avoinna aina noin kaksi kuukautta ilmestymisen jälkeen.

#tekoäly #tulevaisuus #työ  

Hype, hypempi, tekoäly

Tekoälyhypelle ei näytä loppua tulevankaan. Mutta kirkkaalle taivaalle on nyt valitettavasti nousemassa uhkaavia pilviä.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #vapaalla #kolumni #turvallisuus #energiatehokkuus #sähkö #energiavinkki #verkkopalvelu #sähköverkko #ilmastonmuutos #työ #viihde-elektroniikka #tulevaisuus #osaaminen #kesämökki #laiteuutuudet #sähkönsiirto #energiantuotanto #ympäristö #puutarha #piha #hyvinvointi #sähköinen liikenne #resepti #kaukolämpö #kodinkone #lämpö #ilmastointi #energiapolitiikka #hiilijalanjälki #testi #tekoäly #sähköpula #toimitusvarmuus #aurinko #lämmitys #astettaalemmas #aurinkopaneeli #kilpailut #sähkönsäästö #pääsiäinen #energiansäästö #sähkövero #sähköauto #ystävänpäivä #sähköasennukset #Laskiainen #datahub #sahkolasku