Tyylikkäät älylasit tulevat

Tyylikkäät älylasit tulevat

16.11.2021

Aurinkolaseilta näyttävät kevyet älylasit luotsaavat nyt kauppoihin. Uusina trendeinä ovat design-muotoilu ja viihdekäyttö.

Vr-lasit, ar-lasit, virtuaalilasit, 3d-lasit, kyberlasit, pelilasit, visiirit – lyhyesti älylasit – ovat kehittyneet harppauksin. Nyt ne kampeavat seuraavaksi kuluttajatekniikan hittituotteeksi.

Älypuhelinvalmistajat Apple, Samsung ja Xiaomi uskovat, että älylasit yleistyvät puhelimen lisävarusteena. Käyttöalueeksi kaavaillaan ar-tekniikkaa, jossa näkökenttään limitetään virtuaalimaailman sisältöjä.

Älylasit kosivat nyt myös aivan tavallista kuluttajaa. Lasien avulla voi napsia valokuvia ja videoita. Niillä voi myös puhua puhelimessa ja kuunnella musiikkia ja katsella elokuvia.

Trendinä on myös, että älylasien pitää näyttää tyylikkäiltä ja muodikkailta. Valmistajat panostavat designiin, ja saatavilla on jopa aidoilta Ray-Ban-aurinkolaseilta näyttäviä malleja.

 

Aurinkolasit musiikin kuunteluun

180 euron hintaiset Soundcore Frame -älylasit on tehty musiikin kuunteluun, puheluihin ja etäpalavereihin. Sangat sisältävät neljä minikaiutinta ja tuottavat avaran surround-äänentoiston.

Sangoissa on ympäristön hälyä vaimentava mikrofoni, ja liitäntä tapahtuu bluetoothin avulla puhelimeen, tablettiin ja tietokoneeseen. Akun kestoksi luvataan viidestä kuuteen tuntia musiikinkuuntelussa.

Sankavalikoima kattaa 10 mallia, ja niitä voi sovittaa virtuaalisesti sovelluksessa tai Souncoren kotisivuilla. Tarjolla on monia linssivaihtoehtoja ja mahdollisuus hioa optiikka omien vahvuuksien mukaisesti.

 

Full hd 3d-lasit työkäyttöön

Lenovon 1500 euron maskuliiniset ThinkReality A3 -älylasit on suunniteltu ThinkPad-läppärien lisävarusteeksi. Etätyötarpeisiin sopivat lasit tuottavat seinälle stereoskooppisen virtuaalisen full hd -näytön.

Näyttöjä voidaan luoda useampia eri sovelluksia varten. Monitorin kallistuskulma ja kaarevuus voidaan säätää omia tarpeita varten. Laseissa on mukana kaksi kameraa virtuaalikuvien limittämiseen ympäristöön.

Laskentatehosta vastaa Qualcom XR1 -suoritin. Liitäntä läppäriin tapahtuu usb-c-kaapelin avulla. Lasit voidaan myös liittää moniin Android-älypuhelimiin – edellytyksenä on vähintään Snapdragon 800 -tasoinen suoritin.

 

Pleikkariin kunnon pelilasit

Huhujen mukaan Sonyn uudet PlayStation VR -lasit tarjoavat 2000 x 2040 pisteen oled-näytön ja tukevat hdr-laajasävykuvaa. Samalla kuvanopeus paranee.

Kuvakenttä kattaa 110 astetta ja lasit osaavat säätää tarkkuutta katseen kohdistuksen mukaisesti. Tämä pitäisi Sonyn mukaan tuottaa astetta luonnollisempaa kuvaa.

Lasit on suunnattu PlayStation vitosen 3d-pelien ja 3d-ohjainten käyttäjille. Niiden avulla voi pelata vanhojakin pelejä, joskin lasien hankinta ei ole perusteltua pelkästään tätä käyttöä varten.

 

Meta valmistaa myös älytoiminnot sisältäviä Ray-Banin aurinkolaseja kesäkäyttöön. Jatkossa niihin tuodaan muun muassa infotauluja ja muita ar-ominaisuuksia.

 

Ray-Ban muotoilua Meta Platformsilta

Metan eli entisen Facebookin noin 300 euron aurinkolaseilta näyttävät älylasit tarjoavat valo- ja videokuvauksen, mikrofonin, musiikin kuuntelun ja kuvien jakamisen.

Lasien muotoilu tehtiin aurinkolasivalmistaja Ray-Banin avustuksella, ja saatavilla on kolme klassista kehysmallia. Tarkoitus on ensiksi sovittaa tekniikka hiukan jämäkämpiin sankoihin.

Myöhemmin älylaseihin tuodaan pään ja silmien seuranta, paikan tunnistus, avatar-viestintä ja lisätyn todellisuuden infotaulut ja vuorovaikutteiset opasteet julkisiin tiloihin.

 

Turbolasit varjotodellisuuteen

Kotimaiset Varjo Aero -älylasit on tehty ralli- ja lentosimulaattorien ystäville. Tarkka ja sulava 90 Hz 2880 x 2720 pisteen miniled-näyttö toimii myös hitaammankin pc:n kanssa, sillä lasit sisältävät tehokkaan 3d-näytönohjaimen.

Varjo kehittää oheistuotteeksi Reality Cloud -metaversumia eli varjotodellisuutta, jossa ollaan todellisissa ympäristöissä kuten vaikkapa virtuaalisessa Helsingissä.

Hinta sijoittuu järeään 2000 euron haarukkaan ja lasit tulevat saataville loppuvuodesta. Painokaan ei ole kevyimmästä päästä, sillä lasit kuormittavat niskanikamia noin 700 gramman lisäpainolla.

 

Applen älylasit ensi vuonna

Jo pitkään odotetut Applen älylasit viivästyvät taas vuodella. Viiveet johtuvat siitä, että Apple haluaa varmistaa laadukkaan käyttökokemuksen.

Laseista pyritään saamaan kevyet, hyvännäköiset ja 8k-tarkat oled-väritoistolla. Liitäntä tehdään langattomasti iPhoneen, iPadiin ja Applen tietokoneisiin.

Laseilla limitetään virtuaalisia kohteita todellisuuteen, katsellaan leffoja ja 3d-elämyksiä. Luvassa on pään, käsien, katseen ja ympäristön seuranta tunnistuskameroiden ja LiDAR-skannerien avulla.

 

Ideoitiin Suomessa jo 80-luvulla

Maailman ensimmäiset kyberlasit esitteli suomalainen visionääri Erkki Kurenniemi jo 1980-luvun puolivälissä.

Pahvipalalta leikattu konseptimalli sisälsi stereokamerat, stereomikrofonit ja -kaiuttimet. 3d-näyttö oli toteutettu lasertekniikkaa hyödyntävien silmäprojektorien avulla. Ja sitten vain lasit päähän ja kuvittelemaan!

Niillä pystyi soittamaan puheluja, ottamaan kuvia ja videoita, ja tietysti käyttämään sähköpostia. Sovelluksista löytyi myös kätevä kasvotunnistin, joka osasi muistuttaa näkyykö tuttuja kaupungin ihmisvilinässä.

Teksti: Pekka Tolonen
Kuvat: Facebook Ray-Ban Stories

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kesämökki #kotona #vapaalla  

Vietä juhannus kestävästi

Lähestyvä juhannus on monille kesän kohokohta. Kesäkelit asettavat haasteita elintarvikkeiden kylmäketjulle. Myös jätehuollosta ja kierrätyksestä on huolehdittava juhannuksena. Tehdään juhannuksesta ekologinen ja iloinen juhla.

#kilpailut  

Pelaa ja voita

Vastaa sähkövisaan tai täytä sähköinen ristikkomme. Visan vastaukset löydät lukemalla tämän uutispohjan juttuja. Uusi visa ja ristikko ilmestyy neljä kertaa vuodessa ja on avoinna aina noin kaksi kuukautta ilmestymisen jälkeen.

#tekoäly #tulevaisuus #työ  

Hype, hypempi, tekoäly

Tekoälyhypelle ei näytä loppua tulevankaan. Mutta kirkkaalle taivaalle on nyt valitettavasti nousemassa uhkaavia pilviä.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #vapaalla #kolumni #turvallisuus #energiatehokkuus #sähkö #energiavinkki #verkkopalvelu #sähköverkko #ilmastonmuutos #työ #viihde-elektroniikka #tulevaisuus #osaaminen #kesämökki #laiteuutuudet #sähkönsiirto #energiantuotanto #ympäristö #puutarha #piha #hyvinvointi #sähköinen liikenne #resepti #kaukolämpö #kodinkone #lämpö #ilmastointi #energiapolitiikka #hiilijalanjälki #testi #tekoäly #sähköpula #toimitusvarmuus #aurinko #lämmitys #astettaalemmas #aurinkopaneeli #kilpailut #sähkönsäästö #pääsiäinen #energiansäästö #sähkövero #sähköauto #ystävänpäivä #sähköasennukset #Laskiainen #datahub #sahkolasku