Varmista televisiosi toimivuus myös jatkossa

Varmista televisiosi toimivuus myös jatkossa

20.06.2024

Suomessa on käynnissä HD-siirtymä, jossa vapaasti katsottavat tv-lähetykset lähetetään vaiheittaisen siirtymäajan jälkeen vain teräväpiirtolaadulla. Muutos saattaa pimentää vanhan television. Tarkasta, että televisiosi toistaa teräväpiirtolähetyksiä myös ensi vuonna.

Nykyiset perusmuotoiset analogiset SD-lähetykset päättyvät ensi keväänä Ylen kanavilla ja kesän 2025 aikana myös muilta Suomen tv-kanavilta. HD-siirtymä lisää antennitelevision teräväpiirtotarjontaa. Myös vapaa-ajan asunnoissa ja kesämökeillä on hyvä tarkastaa tänä kesänä vastaanottimen ajantasaisuus.

Mikäli mökillä katsotaan jo nyt Ylen, MTV3:n ja Nelosen HD-lähetyksiä, on vastaanotin HD-kelpoinen. Jos mökillä on käytössä nykyaikainen toimiva UHF-antenni, joka kattaa kanavat 21–48, eikä tv-vastaanotossa ole ollut ongelmia, todennäköisesti ei ole tarvetta vaihtaa myöskään antennia. Joissain tapauksissa saatetaan tarvita antennin lisäksi mastovahvistin.

 

Uuden television hankinta edessä

Jos HD-kanavat eivät näy ja antennijärjestelmä on ajantasainen, on todennäköisesti uuden HD-kykyisen television hankinta edessä. Tällöin kannattaa varmistaa, että vastaanottimessa on DVB-T2-viritin. Useimmista Suomessa myytävistä uusista televisioista tämä löytyy, mutta varmista television ominaisuudet laitetta hankittaessa.

– Saamme paljon yhteydenottoja mökkiläisiltä tv-näkyvyyteen liittyen. Yleisimmin kysymykset liittyvät parhaan vastaanottosuunnan selvittämiseen, antennin kunnostukseen tai sen hankintaan. Pientalojen ja kesämökkien antenniratkaisut eivät sinänsä poikkea toisistaan, vaikka usein vastaanotto-olosuhteet voivat olla mökillä haastavammat. Huomiota kannattaa kiinnittää antennin suuntaukseen, sijoitukseen ja tehokkuuteen, painottaa Digitan Broadcast-palveluista vastaava johtaja Tom Jungell.

 

Luota antenniasioissa ammattilaiseen

– Korostamme aina, että antenniasioissa kannattaa luottaa ammattilaisen apuun, eikä turvallisuudesta tule missään tapauksessa tinkiä, jatkaa Jungell. Digitan nettisivuilta löytyvät alueelliset ammattitaitoiset DigitaPRO-asentajat.

Suomessa on noin 600 000 vapaa-ajanasuntoa ja mökkiä. Suurin osa kesämökkiläisistä vastaanottaa tv-signaalin maanpäällisen antenniverkon kautta. Antenni-tv-verkko kattaa 99,9 % Manner-Suomesta ja sen peittoalue on suunniteltu kattamaan vakituiset asunnot, mutta maanlaajuisuutensa ansiosta vastaanotto onnistuu pääsääntöisesti myös kesämökeillä.

 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Scanstockphoto

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #kotona  

Tarkasta kylmälaitteen lämpötila lämpömittarilla

Kylmälaitteiden näytöt eivät välttämättä kerro laitteiden todellista lämpötilaa. Lämpötilat on hyvä tarkastaa tarkalla lämpömittarilla. Energiatehokkainkaan laite ei takaa parasta lopputulosta, mikäli sen säädöt ja kylmälaitteen käyttötavat...

#aurinko #energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Hyvällä aurinkosuojauksella vähennetään viilennystarvetta

Kiinteistön omistajat voivat aurinkosuojata kiinteistön sisätiloja monella tapaa niin pienissä kuin suurissakin kiinteistöissä.

#kesämökki #kotona #viihde-elektroniikka  

Varmista televisiosi toimivuus myös jatkossa

Suomessa on käynnissä HD-siirtymä, jossa vapaasti katsottavat tv-lähetykset lähetetään vaiheittaisen siirtymäajan jälkeen vain teräväpiirtolaadulla. Muutos saattaa pimentää vanhan television. Tarkasta, että televisiosi toistaa teräväpiirtol...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #vapaalla #energiatehokkuus #energiavinkki #kolumni #turvallisuus #sähkö #verkkopalvelu #sähköverkko #ilmastonmuutos #viihde-elektroniikka #työ #tulevaisuus #kesämökki #osaaminen #laiteuutuudet #sähkönsiirto #energiantuotanto #ympäristö #puutarha #piha #hyvinvointi #sähköinen liikenne #kaukolämpö #kodinkone #resepti #lämpö #ilmastointi #aurinko #energiapolitiikka #hiilijalanjälki #testi #tekoäly #sähköpula #toimitusvarmuus #lämmitys #astettaalemmas #aurinkopaneeli #kilpailut #sähkönsäästö #pääsiäinen #energiansäästö #sähkövero #sähköauto #ystävänpäivä #sähköasennukset #Laskiainen #datahub #sahkolasku