Vihreä pelastus

Vihreä pelastus

16.02.2023

Energiakriisi mylläsi elämän. Kaikenlainen energia kallistui, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Sähkön, maakaasun, kivihiilen ja lähes kaiken hinta pomppasi pilviin. Syksyn ja talven aikana moniin kukkaroihin ja lompakoihin syntyi suuri lovi. Pahimmillaan energia maksoi kymmenen kertaa enemmän kuin aikaisemmin. Itku ei ole kaukana, kun takapuoli jäätyy penkkiin ja tili tyhjenee. Einari Epätoivo astuu tupaan.

Suomi ei ole kärsinyt yhtä paljon kuin Keski-Eurooppa, jos naapurin kurjasta kohtalosta saa lohtua. Keskieurooppalaiset ovat huippukalliin maakaasun syleilyssä, mutta onneksi suomalaisilla on muitakin vaihtoehtoja. Jos maakaasu on kallista tai sitä ei ole saatavilla, voidaan kaukolämpöä valmistaa puulla tai turpeella.

Talven aikana metsästä saatu energia on pelastanut paljolta. Metsäenergiaa – puuhaketta, risuja ja kaikenlaisia jämiä – on ollut hyvin saatavilla, kun valtio on tukenut metsien hoitotoimia: harventamista ja siivoamista. Kaukolämmön hinta on pysynyt kurissa, vaikka monella paikkakunnalla se on kallistunut jonkin verran.

Samalla tavalla on käynyt sähkön kanssa. Vaikka sähkö on ollut huippukallista, niin ei kuitenkaan yhtä kallista kuin Keski-Euroopassa. Suomalaisia on tässäkin auttanut se, että sähköä ei tehdä maakaasulla tai kivihiilellä, vaan lähes yksinomaan päästöttömillä tavoilla.

Päästöttömyys – tai vihreys – on se juttu, joka on tehnyt ja tekee suomalaisten elämästä helpompaa. Kun ei tarvitse kuskata päästöjä aiheuttavia polttoaineita rajojen ulkopuolelta, niin energian hinta pysyy kurissa. Samalla voidaan tuottaa sähköt ja lämmöt kotimaisin voimin ja välttyä kaikkein rankimmilta hintapiikeiltä. Ennen vihreä energia oli kallista hienostelua, jonka turhan moni muistaa. Nyt se on kuitenkin edullisempaa kuin menneen maailman fossiiliset polttoaineet.

Tämä on syy, miksi suomalainen energiapaletti värjäytyy aina vain vihreämmäksi. Sähköä tuotetaan yhä enemmän tuulivoimalla ja kaukolämpöä keitetään yhä enemmän päästöttömillä kotimaisilla keinoilla. Vaikka vihreät asiat saattavat tuntua turhanpäiväiseltä hömpältä, pelastaa vihreys suomalaiset monenlaiselta kurjuudelta. Samalla Einari Epätoivo jää nuolemaan näppejään.

 

Petri Sallinen
irjoittaja on Energiauutisten toimituspäällikkö

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#aurinko #aurinkopaneeli #energiatehokkuus #kotona #turvallisuus  

Aurinkopaneelien sijoittelussa huomioitava kiinteistöjen huoltotyöt

Katoille asennetut aurinkosähköjärjestelmät näkyvät myös muiden alojen toimijoiden arjessa, kun paneelit yleistyvät niin pientalojen kuin suurempienkin kiinteistöjen katoilla ja läheisyydessä. Katoilla tehtävät huoltotyöt on mahduttava teke...

#sähkönsiirto #sähköverkko #verkkopalvelu  

Sähköverkko on tasapainoinen kokonaisuus

Suomen sähköverkko koostuu voimalaitoksista, kantaverkosta, suurjännitteisestä jakeluverkosta, sekä paikallisesta jakeluverkosta, johon kodit ja valtaosa muista sähkönkäyttäjistä on liittyneenä. Kuulostaa helpolta, mutta kokonaisuus on moni...

#sähkönsiirto #sähköverkko #verkkopalvelu  

Sähköverkkoyhtiöitä valvotaan tarkasti

Sähkönjakelu eli verkkopalvelu on yksi maamme vahvimmin säännellyistä aloista. Myös verkkopalvelun hinnoittelu on tiukasti säänneltyä. Toiminta ja sääntely perustuu sähkömarkkinalakiin, jonka toimeenpanosta ja valvonnasta vastaa Energiavira...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #vapaalla #verkkopalvelu #kolumni #ilmastonmuutos #energiavinkki #sähköverkko #sähkö #turvallisuus #viihde-elektroniikka #sähkönsiirto #työ #energiatehokkuus #kesämökki #osaaminen #energiantuotanto #laiteuutuudet #puutarha #kaukolämpö #energiapolitiikka #resepti #lämpö #piha #tulevaisuus #astettaalemmas #ympäristö #sähköpula #hyvinvointi #aurinkopaneeli #sähkönsäästö #tekoäly #kilpailut #testi #pääsiäinen #hiilijalanjälki #toimitusvarmuus #sähkövero #ystävänpäivä #kodinkone #ilmastointi #sähköasennukset #Laskiainen #aurinko #datahub #sahkolasku