Vuotava vesi on arvokasta

Vuotava vesi on arvokasta

13.09.2024

Vettä ei kannata tuhlata. Varsinkin vesivuodot tuovat helposti melkoisen lisän vesi- ja jopa lämmityslaskuun, samoin kuin pitkät suihkut ja muu suurpiirteinen vedenkulutus. Kiinnitä huomio vesikalusteisiin ja veden käyttötapoihin.

Pienetkin vesivuodot aiheuttavat turhia kuluja. Huonot vesikalusteet sekä omakotitaloissa että taloyhtiöissä ovat riski ja pahimmillaan tuhlausta. Taloyhtiöissä kulut kertautuvat omakotitaloon verrattuna, jos useampi vessanpönttö tai hana tiputtaa hiljalleen.

Kun vesi ostetaan vesiyhtiöltä, maksetaan yleensä joka tipasta sekä vesimaksua että jätevesimaksua. Pieni, lähes huomaamaton vuoto voi tuoda isojakin kustannuksia. Siksi jokainen vuotava hana tai vessanpönttö kannattaa korjata heti. Kaikkia vesikalusteita kannattaa tarkkailla säännöllisesti.

WC-pöntössä pienen, huomaamattoman vuodon voi paljastaa esimerkiksi wc-paperitestillä. Kun laittaa aamulla paperin ennen wc:n käyttöä kuivan pöntön kuivalta näyttävään takaseinämään, voikin paljastua, että paperi kostuu. Tämä kertoo pienestä vuodosta.

Vesihanan vuodon huomaa yleensä helpommin ja taloyhtiöille on kehitelty muita seurantakeinoja. Tarjolla on esimerkiksi vuotovahtipalveluja, jotka kertovat, jos vesimittari hiipii tauotta eteenpäin esimerkiksi öisin asukkaiden nukkuessa.

Taloyhtiöissä kannattaa muistuttaa asiakkaita informoimaan huoltoliikettä tai isännöitsijää pienistäkin vuodoista.

 

Säästöjä uusilla kalusteilla

Uudet vesikalusteet, hanat, suuttimet ja wc-istuimet kuluttavat vähemmän vettä kuin vanhat. Niillä saadaan paineita säädettyä alemmas, jotta hanan avaaminen ja suihkun ottaminen ei esimerkiksi kuluta yhtä paljon vettä kuin aiemmin.

Taloyhtiöissä osa toimista vaatii enemmän suunnittelua ja esimerkiksi valtuutuksen investointiin yhtiökokoukselta. Tällaiset selviä säästöjä tuovat investoinnit ovat kuitenkin kannattavia, ja ne saavat hyvin selvitettyinä yleensä riittävän kannatuksen. Omakotitalossa voi säästöpäätöksen tehdä heti ja nostaa asumismukavuutta uudelle tasolle.

 

Paineet kuriin venttiilillä

Vesiverkoston paineen tarkastaminen on yksi hyvä säästökeino. Verkoston paine ja vesikalusteiden virtaamat on hyvä tarkastaa, sillä monessa verkostossa käyttövesiverkoston paineet ovat liian korkeita taloyhtiöiden tai kotien tarpeisiin.

Kun paine ja virtaamat ovat liian kovat, hanoista tulee vettä liian kovaa eli liikaa. Tämä nostaa käsienpesuun tai suihkuun käytetyn vesimäärän turhan korkeaksi. Esimerkiksi peseytyminen kuluttaa lähes puolet ihmisen käyttämästä vedestä.

Jos paine vesijohtoverkostossa on liian korkea, saadaan sitä hillittyä talon käyttövesiputkistoon lisättävällä paineenalennusventtiilillä. Venttiili laskee käyttöveden painetta.

Jo pelkkä paineenalennusventtiilin asennus vähentää vedenkulutusta, mutta jos investoidaan myös vesikalusteisiin, vedensäästö vain kasvaa.

 

Käyttötottumuksilla iso merkitys

Ihmisten vedenkäyttötottumuksilla on myös iso merkitys veden käyttöön. Astioiden peseminen juoksevan veden alla tai 10 minuutin lämmin suihku nostavat veden ja lämmityksen kulukäyrät ylös.

Järkevällä vedenkäytöllä saavutetaan merkittäviä säästöjä, jotka näkyvät jokaisen taloudessa. Asialla on yhtä suuri merkitys niin omakotitalossa kuin taloyhtiössä. Jokainen joutuu osaltaan maksamaan vesi- ja lämmityskulut suoraan, vastikkeessa tai vuokrassa.

Huolellinen vedenkäyttö on myös ekologisuutta. Meillä ei ole toistaiseksi ollut puutetta puhtaasta vedestä, mutta jo Euroopasta löytyy alueita, joissa vedestä on ajoittain pulaa. Veden käyttö on myös energiakysymys ja sitä myötä osa energiankulutustamme. Vedenkäyttöä kannattaa seurata ja omia käyttötottumuksia arvioida.

Vedenkäytön jakautuminen: peseytymiseen kuluu 45 %, keittiössä 17,5 %, WC:ssä 15 % ja pyykinpesussa 15 % vedestä. Lisäksi muuta vedenkulutusta on noin 7,5 %. Lähde: Kestävä veden käyttö – vedenkäyttöselvitys, Työtehoseura.
 

Teksti: Ari J. Vesa
Kuva: Scanstockphoto

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Energiankäytön uusi aika

Energiankäytön uusi aika on uudenlaista energiankäyttöä, jossa panostetaan oikea-aikaiseen sähkönkäyttöön ja kulutuksen siirtämiseen. Oikea-aikaisuus on myös 7.–13.10. vietettävän energiansäästöviikon aihe.

#kilpailut  

Pelaa ja voita

Vastaa sähkövisaan tai täytä sähköinen ristikkomme. Visan vastaukset löydät lukemalla tämän uutispohjan juttuja. Uusi visa ja ristikko ilmestyy neljä kertaa vuodessa ja on avoinna aina noin kaksi kuukautta ilmestymisen jälkeen.

#kotona #lämmitys #lämpö  

Nyt on aika tarkastaa ja kunnostaa lämmitysjärjestelmä

Kaikkien lämmitykseen tai ilmastointiin liittyvien järjestelmien kunto on järkevää varmistaa jo nyt syksyllä. Näin vältytään ikäviltä yllätyksiltä, kun lämmitystä toden teolla tarvitaan. Kunnossa olevat ja hyvin säädetyt järjestelmät säästä...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #vapaalla #energiatehokkuus #energiavinkki #turvallisuus #sähkö #kolumni #sähköverkko #verkkopalvelu #työ #viihde-elektroniikka #ilmastonmuutos #tulevaisuus #osaaminen #puutarha #kesämökki #laiteuutuudet #sähkönsiirto #sähköinen liikenne #hyvinvointi #piha #ympäristö #energiantuotanto #resepti #kodinkone #kaukolämpö #lämpö #hiilijalanjälki #aurinko #ilmastointi #energiapolitiikka #lämmitys #testi #tekoäly #aurinkopaneeli #sähköpula #energiansäästö #toimitusvarmuus #sähköauto #astettaalemmas #datahub #kilpailut #sähkönsäästö #sähköasennukset #sähkövero #pääsiäinen #sisustus #ystävänpäivä #Laskiainen #sähköuto #valaistus #sahkolasku