Airfryer päivittäisessä käytössä

Airfryer päivittäisessä käytössä

18.11.2021

Millainen on keittiön uusi trendilaite airfryer? Onko kiertoilmakypsentimestä keittiön monitoimiseksi apulaiseksi, muuksikin kuin ranskalaisten lämmittäjäksi, vai jääkö se vain pölyttymään ja viemään tilaa pöytätasolta. Testasimme Xiaomi Mi Smart airfryeriä ja selvitimme miten laitteella valmistuvat päivittäiset ateriat.

Airfryeristä käytetään myös suomenkielisiä nimityksiä kiertoilmakypsennin tai ilmafriteerauskeitin. Mikään nimistä ei täysin kuvaa laitetta, joka on käytännössä minikokoinen kiertoilmauuni. Kiertoilmakypsennin sopii monipuolisesti ruuanlaittoon leipomisesta jälkiruokiin, ruuan lämmittämisestä erilaisten kasvis- ja liharuokien tekoon yhdelle tai kahdelle hengelle. Kypsennintä ei kannata tyytyä käyttämään pakastettujen ranskalaisten kypsentämiseen tai juustomakkaraleivän lämmittämiseen. Se on monipuolisempi keittiön apuri.

Xiaomin Smart airfryer on liitettävissä Mi home sovellukseen ja kodin langattomaan verkkoon sovelluksen avulla. Liittämisen jälkeen ruuanlaittajalla on käytössä monipuolinen noin sadan reseptin englanninkielinen ohjekirja, josta löytyy ohjeet eri tyylisiin ruokiin ja leivonnaisiin. Ensimmäisenä ei tulisi mieleen kiertoilmakypsentimen sopiminen esimerkiksi aamiaisjugurtin valmistamiseen tai monipuolisesti erilaisten leivonnaisten valmistamiseen.

Mi Home sovelluksen tarjoamat reseptit ovat mukava monipuolistaja laitteen käytössä. Laite saadaan myös käynnistettyä sovelluksella ja sovellus tarjoaa samalla oikeaa lämpötilaa sekä valmistusaikaa. Kypsentimen käyttö on helppoa ja sovellus tuo siihen vinkkejä sekä monipuolisuutta.

 

Kokeilua tukevaa ruuanlaittoa

Airfryerin parhaita puolia on sen pieni koko, joka mahdollistaa erilaisten kokeilujen teon ruuanlaitossa ilman suurta ruoka-aineiden hukkaamista. Kun laitteen oma ohjekirja vielä tukee kokeiluja lähes sadalla reseptillä, on laite hintansa arvoinen hankinta.

Samalla laitteen pieni koko on myös sen heikkous. 3,5 litran kokoisessa uunitilassa ei loihdita juhla-aterioita vieraille, mutta yhden ja kahden hengen aterioiden ja terveellisten herkkuhetkien loihtimiseen se on oivallinen ja energiatehokas apuri.

Kiertoilmakypsennin tarjoaa aina edellytykset nauttia terveellistä lämmintä ruokaa ja välipaloja, sillä isolla uunilla ei viitsi pieniä annoksia valmistaa. Laite ei kuitenkaan täysin korvaa hyvää kiertoilmauunia, varsinkaan isompia aterioita valmistettaessa. Yhden tai kahden hengen taloudessa laite parantaa mahdollisuuksia monipuoliseen päivittäiseen ruuanlaittoon.

 

Airfryerin käyttöä ohjataan näytöllisellä säätimellä tai matkapuhelimen sovelluksella. Sovelluksesta löytyy myös noin sata reseptiä.

Xiaomin airfryerissä ruokaa voi valmistaa kahdella tasolla, sekä irrotettavalla pohjalevyllä että sen päälle asetetulla ritilällä.


Vaivaton ja helposti puhdistettava

Ilman sovellustakin laite on helppokäyttöinen. Etuosan näytöllisen ohjainpyörän avulla voidaan kypsentimen lämpötila tai aika valita vapaasti. Vaihtoehtoisesti ohjaimesta löytyy valmiit ehdotukset myös muutamille ruoka-aineille, kuten kanansiiville, kalalle, pihville, katkaravuille ja kasviksille.

Aktiiviseen käyttöön kuuluu myös laitteen puhdistaminen aina ruuanlaiton jälkeen. Sillä taataan kärytön ruuanvalmistus seuraavalla kerralla. Xiaomi Mi Smart airfryerin käyttöosat voi laittaa suoraan astianpesukoneeseen, mutta osat puhdistuvat vaivattomasti myös käsinpesussa hyvän pinnoitteen ansiosta.

Laitetta käytettäessä jää oikeastaan kaipaamaan vain muutamaa lisäosaa, kuten sopivan kokoista kakkuvuokaa tai muuta astiaa monipuolistamaan käyttöä. Tietenkin toiveisiin voi lisätä myös hieman isomman koon, jos ruokaa pitää tehdä kolmelle, mutta toisaalta laite on nopea ja osan ruuista voi valmistaa vaikka kahdessa osassa.

 

Xiaomin kiertoilmakypsentimeen mahtuu myös kokonainen kana. Ateria valmistuu airfryerillä tavallista kiertoilmauunia pienemmällä energialla.

Airfryerilla onnistuu ruuanlaitto monipuolisesti ja vähärasvaisesti. Esimerkiksi maukkaat uuniporkkanat valmistuvat nopeasti.

 

Teksti ja kuvat: Ari J. Vesa

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kotona  

Raikkautta ja energiatehokkuutta

Keväinen aurinko muistuttaa kaikkia kiinnittämään huomion kodin ilmastointilaitteisiin. Lämpötilojen noustessa ja viimeistään katupölyjen vähennyttyä, on aika siirtää ilmastointi kesäsäädöille ja uusia suodattimet. Huoltotoimet raikastavat ...

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Kevätaurinko lämmittää ja valaisee

Ikkunoiden pesu keväällä on ekoteko. Likaiset ikkunat voivat laskea ikkunoiden valotehoa jopa 40 prosenttia. Puhtaat ikkunat vähentävät valaistuksen tarvetta ja tuovat lämpöä kotiin. Samalla pienenee energiankulutus.

#energiansäästö #energiatehokkuus #kotona #sähkö  

Varttihinnoittelu tuo tietoa ja hyötyjä

Sään mukaan vaihtelevan sähköntuotannon lisääntyminen on muuttanut sähkön tuotannon ja myynnin lyhyempään, 15 minuutin taseselvitysjaksoon. Myös kuluttajille tarjoutuu mahdollisuus siirtyä ostamaan pörssisähköä 15 minuutin välein muuttuvin ...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #energiansäästö #viihde-elektroniikka #astettaalemmas #hyvinvointi #lämpö #sähkönsäästö #piha #testi #vapaalla #valaistus #ilmastointi #sähkö #sisustus #lämmitys #puutarha #sähköpula #kaukolämpö #aurinkopaneeli #pääsiäinen #aurinko #energiantuotanto #osaaminen #sähköpalo #tulevaisuus #sähkögrilli #työ #sähköasennukset #sähkönsiirto #kinkkutemppu #kesämökki #sähköhammasharja #sähköinen liikenne #sähköverkko #hiilijalanjälki #moottorilämmitys #verkkopalvelu #kotivara #sähköauto #kolumni #ilmastonmuutos #sahkolasku