Nyt on aika miettiä kotipihan sähköistyksen parantaminen

Nyt on aika miettiä kotipihan sähköistyksen parantaminen

30.07.2021

Kesällä on nautittu ulkona sekä kotona että kesämökillä. Samalla on huomattu, miten sähköä tarvitaan monessa kohteessa pihan perältä laiturille asti. Nyt kun kesän tarpeet ovat mielessä, on aika kutsua sähköasentaja paikalle.

Kesän aikana on saatettu huomata, miten sähkön tarve on kasvanut myös pihalla. Sähkötyökalut, autojen, polkupyörien ja sähköpotkulautojen lataustarpeet, sähkögrillit ja -savustimet sekä oleskelualueiden säteilijät ja muut laitteet tarvitsevat sähköä.

Iltojen alkaessa pimetä, on helppo miettiä myös missä kaivataan valaistusta. Nykyaikainen led-valaistus antaa hyvän valon pienellä sähkönkulutuksella. Kun valaistus vielä toteutetaan ajastimin ja lähestymiskytkimin, se on entistä energiatehokkaampi.

Hyvä valaistus on myös turvallisuutta, joka tekee pihalla kulkemisen helpommaksi. Turvallisuus on kaikissa sähköasioissa tärkeää. Siksi myös vanhat sähköasennukset kannattaa ajoittain tarkastaa. Sähköasentaja poistaa vaaralliset viritykset ja tekee turvalliset parannukset. Esimerkiksi jatkojohdot eivät ole ratkaisu pihan sähköistykseen, vaan tarvitaan turvalliset, kiinteät asennukset.

 

Kotipiha kesämökkiäkin tärkeämpi

Löydä sähkömies -palvelu toteutti remontoijille ja puutarhaharrastajille kohdistetun verkkokyselyn sähköistyksestä. Kyselyssä kysyttiin, mitä sähkötöitä pihapiirisi kaipaisi?

Kaksi kolmannesta 440 vastaajasta näki kotipihan kesämökkiäkin tärkeämpänä parannuskohteena. Myös taloyhtiöiden yhteiseen pihapiiriin kohdistui toiveita. Taloyhtiöissä asukkaat voivat herättää keskustelua pihan sähköistyksen parannustöistä ja viedä asiat yhtiökokouksen päätettäväksi.

Sähköistystarpeista selkeä ykkönen on pihan kulkureittien valaistus, jonka nimesi 61 prosenttia vastaajista. Toive heijastaa tarvetta turvallisuuteen ja mukavuuteen, jota hyvin toteutettu ulkovalaistus tarjoaa.

 

Sähköurakoitsija käymään ja lapio käteen

Kun valoa tarvitaan eniten, syksy on jo pitkällä ja maa pian jäätymässä. Siksi on hyvä aloittaa asian hoitaminen nyt kutsumalla sähköurakoitsija paikalle arvioimaan tilanne ja tekemään tarjous.

Sähköistyksen parantamiseen voi osallistua myös itse. Sähköasentaja voi antaa ohjeet säädösten mukaisten kaapeliojien kaivamiseen, jonka voi mainiosti hoitaa itse. Kun kaapeliojat on kaivettu, tulee sähköasentaja myöhemmin tekemään asennukset.

Sähköasentajan kanssa kannattaa keskustella myös pihalle sopivista valaisimista. Sähkötarvikkeiden ammattilaisvalikoima on paljon rautakaupan tarjontaa laajempi ja sisältää vain laadukkaita, maamme olosuhteisiin sopivia tuotteita.

 

Sähkökaapeleita varten voi itse kaivaa ojat valmiiksi sähköurakoitsijan antamia ohjeita noudattaen.

 

Valon lisäksi tarvitaan muutakin sähköä

Jokainen seuraavista tarpeista sai maininnan yli neljännekseltä kyselyyn vastanneilta tässä suosituimmuusjärjestyksessä:
- Terassin pistorasiat tai valaistus
- Liiketunnistimet valaistuksen kytkemiseksi
- Ulkopistorasioita sähkökäyttöisiä työkaluja varten
- Muun piharakennuksen (kuin kesäkeittiön) pistorasiat tai valaistus
- Istutusten valaistus

Suomalaisten tarpeet ovat käytännönläheisiä ja edustavat pihan sähköistyksen tason selkeää kokonaisparannusta.

Autoon liittyvä sähköistys sai paljon huomiota. Jokainen seuraavista sai maininnan joka kymmenenneltä vastaajalta:
- Autopaikkojen sähkötolpat autonlämmitykseen
- Sähköauton latauspiste
- Autokatoksen pistorasiat tai valaistus

 

En muista sähköasentajan käyneen koskaan

Verkkokyselyssä tiedusteiltiin myös kuinka pitkä aika siitä on, kun sähköasentaja kävi viimeksi tekemässä sähkötöitä piha-alueellasi? Vastauksissa ilahduttaa aiempiin kyselyihin verrattuna se, että pihan sähkötöitä on teetetty viime vuosina entistä enemmän.

Huolestuttavaa puolestaan on, että silti puolella vastaajista ammattilaisen käynnistä on niin pitkään, ettei siitä ole muistijälkeä tai tiedetään, ettei käyntiä ole koskaan tapahtunutkaan.

Koska pihalla tarvitaan joka tapauksessa sähköä, viittaa tämä tilapäisten jatkojohtojen käyttöön tai maallikon tekemiin laittomiin virityksiin.

 

Mistä ammattilainen ja mitä maksaa?

Kysyttäessä mikä sähköistyksessä tai sähköasennusten teettämisessä mietityttää eniten, nousi esiin useimmin epätietoisuus kustannuksista ja edullisen sähköasentajan löytämisestä.

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n mukaan sähköurakoitsijoiden tuntiveloitukset riippuvat muun muassa työn vaativuudesta. Sähkölaitteista ja -tarvikkeista veloitetaan erikseen ja yleensä laskussa on myös kilometrikorvaus yrityksen toimipaikalta kohteeseen ja takaisin sekä tarvikkeiden noudot sähkötukkuliikkeistä.

Sähköasennustyön hinta ei poikkea merkittävästi muun talotekniikan ammattilaisen tekemän asennustyön tai rakennus- ja remontointityön hinnoittelusta.

 

Paikalla käynti ja tarjous hyvä tapa edetä

Kyselyyn vastaajien piirissä oli varsin paljon pohdintaa myös teknisistä kysymyksistä kuten valaistuksen riittävästä määrästä, kaapelikaivannoista sekä vikavirtasuojista.

Sopivimmista ratkaisuista ja teknisistä seikoista saa tietoa pyytämällä sähköasentajan käymään paikalla ja kertomalla hänelle tarpeensa ja toiveensa.

Asennusliikkeen tarjouksesta saa käsityksen kustannustasosta ennen tilausta. Sähköasennustyön kustannus on verotuksessa kotitalousvähennyksen piiriin kuuluvaa työtä.

Luotettavan sähköasentajan puolestaan löytää alan järjestöjen ylläpitämästä Löydä sähkömies -palvelusta. Sieltä klikkailemalla on helppo löytää lähialueen sähköurakoitsijat. He ovat kaikki Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n jäseniä ja heillä on Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin myöntämät sähköasennusoikeudet.
 

Teksti: Ari J Vesa Adato viestintä
Kuvat: Anne Yrjänä
 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kesämökki #kotona #vapaalla  

Vietä juhannus kestävästi

Lähestyvä juhannus on monille kesän kohokohta. Kesäkelit asettavat haasteita elintarvikkeiden kylmäketjulle. Myös jätehuollosta ja kierrätyksestä on huolehdittava juhannuksena. Tehdään juhannuksesta ekologinen ja iloinen juhla.

#energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kotona  

Torju lämpö, säästä viilennyksessä

Helteet nostavat nopeasti asuntojen ja toimistojen lämpötiloja. Torjumalla lämpö mahdollisimman tehokkaasti, säästyy selvästi viilennysenergiaa ja sisätiloissa on miellyttävämpi oleskella. Kun jäähdytät koneellisesti jo muutaman asteen lämp...

#kodinkone #kotona #turvallisuus  

Ukkonen voi rikkoa kodinkoneita

Helteet päättyvät usein ukkoseen. Voimakkaat ukkosmyrskyt ja salamaniskut aiheuttavat riskin kodinkoneille. Vaikka sähköverkkoinvestoinnit ovat vähentäneet ukkosen aiheuttamia häiriöitä kuten sähkökatkoja ja jännitepiikkejä, niitä voi edell...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #viihde-elektroniikka #energiansäästö #astettaalemmas #hyvinvointi #lämpö #piha #sähkönsäästö #vapaalla #testi #ilmastointi #valaistus #sähkö #puutarha #lämmitys #sisustus #kaukolämpö #sähköpula #aurinko #energiantuotanto #aurinkopaneeli #pääsiäinen #osaaminen #tulevaisuus #sähköpalo #kesämökki #sähkögrilli #sähköasennukset #työ #sähköauto #kinkkutemppu #ilmastonmuutos #ympäristö #kolumni #kotivara #sähköinen liikenne #sähkönsiirto #verkkopalvelu #moottorilämmitys #sähköhammasharja #hiilijalanjälki #sähköverkko #sahkolasku