Yksinkertainen lammaspata
29.03.2021
Lammas kuuluu pääsiäiseen. Jos haluaa päästä helpolla, on yksinkertainen lammaspata herkullinen vaihtoehto. Pilko, leikkaa ja lohko ainekset, paiskaa ne pataan ja odota. Tätä yksinkertaisuus on parhaimmillaan ruonlaitossa. Englantilaisen maalaispubin padassa lammas, juurekset ja perunat kypsyvät sulassa sovussa.
Jos pidät rautateistä ja junalla matkustamisesta, on Brittein Saaret ihanteellinen matkakohde. Jokaisessa kylässä ja piskuisilla laitureilla pysähtyvän junan viemänä voi myös päätyä paikkoihin, joihin ei muuten koskaan lähtisi. Ateriointi syrjäisessä kyläpubissa tai pienen rautatieaseman ravintolassa voi tuottaa maukkaita kokemuksia: yksinkertaista ja maistuvaa englantilaista perinneruokaa. Lammaspata lukemattomissa eri muodoissaan on juuri tätä.
Englantilaisessa padassa kaikki ainekset haudutetaan yhdessä: perunat, juurekset ja lihat. Joskus lammasta voidaan hauduttaa jopa kymmenen tuntia, jolloin liha hajoaa säikeiksi miltei kosketuksesta. Aivan näin perusteellista haudutusta ei kuitenkaan tällä kertaa tarvita. Lihaksi valitaan valmiiksi marinoitu lampaan ulkofilee. Se onnistuu taatusti ja maistuu myös sellaisille, jotka suhtautuvat lampaanlihaan ennakkoluuloisesti. Hyvin valmistettu lammas ei maistu vanhalta villasukalta.
Lampaan ulkofileen kaveriksi valitaan lampaanlihasta valmistettuja raakamakkaroita. Lihat ja makkarat kypsyvät padassa yhtä aikaa ja antavat toisilleen makua. Esiruskistamista pannulla ei tarvita. Lihatiskiltä ostettu marinoitu filee ei yleensä sisällä suolaa. Suolaa on siis lisättävä. Leikatut lihanpalat voi myös kieritellä suolaa sisältävässä mausteseoksessa, jollaiseksi sopii Santa Marian jauhelihamauste.
Perunoiden ja porkkanoiden lisäksi padassa voi käyttää palsternakkaa, lanttua, paprikaa, hillosipuleita, herkkusieniä – lähes mitä tahansa. Englantilaisen pubin ruokalistalla asia on yleensä ilmoitettu: ”satokauden mukaiset lisukkeet”. Lisukkeeksi pataan sopii myös halloumijuusto. Se ei ole kovin englantilaista, mutta sopii hyvin lammaspadan makumaailmaan.
Ainekset ladotaan kerroksittain keraamiseen pataan.
Pata on juuri lähdössä uuniin – ja sitten odotellaan vesi kielellä.
Näitä tarvitaan neljälle hengelle
Kaksi marinoitua lampaan ulkofileetä (noin 500 grammaa)
5 kpl lampaan raakamakkaraa
6–8 kiinteää perunaa
3 isoa porkkanaa
2–3 sipulia
1 halloumijuusto
3 rkl jauhelihamaustetta (Santa Maria)
Maustepippureita
Kolme laakerinlehteä
Yksi kasvisliemikuutio
Leikkaa ulkofilee noin kahden sentin paksuisiksi viipaleiksi. Kieritä viipaleet mausteseoksessa. Leikkaa raakamakkarat saksilla noin kolmen senttimetrin pituisiksi paloiksi. Viipaloi sipuli, porkkanat ja perunat – perunoita ei tarvitse kuoria. Pilko juusto. Liuota kasvisliemikuutio neljään desilitraan kiehuvaa vettä.
Lado osa perunoista pediksi keraamisen padan pohjalle. Ripottele perunoiden päälle suolaa. Lisää osa porkkanoista. Lado lihaviipaleita perunoiden päälle ja peitä lihat sipulilla. Lisää pippurit. Lado kaikki loput ainekset kerroksittain ja peitä komeus perunaviipaleilla. Ripottele vielä perunoiden päälle suolaa ja laakerinlehdet.
Kaada pataan kaksi desilitraa kasvislientä. Paista kannen alla 175 asteessa uunin alaosassa 1–1,5 tuntia.
Teksti ja kuvat: Petri Sallinen, Adato viestintä
Kommentit
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!
#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona
Energiankäytön uusi aika
Energiankäytön uusi aika on uudenlaista energiankäyttöä, jossa panostetaan oikea-aikaiseen sähkönkäyttöön ja kulutuksen siirtämiseen. Oikea-aikaisuus on myös 7.–13.10. vietettävän energiansäästöviikon aihe.
#kotona #sähkö #sähköverkko #turvallisuus
Voiko kohteessa olla useampi sähköliittymä?
Energiavirasto on ohjeistanut sähkönjakeluyhtiöitä tarjoamaan jo sähköverkkoon liittyneelle kuluttajalle toista tai tarvittaessa useampiakin sähköliittymiä. Sinällään kyse ei ole jakeluyhtiöille uudesta asiasta, koska useamman liittymän tuo...
Kaukolämmön merkitys on noussut
Kaukolämpö on ollut jo vuosia maamme merkityksellisin lämmitysmuoto. Sen merkitys on vain kasvanut energiamurroksen myötä. Kaukolämpö jatkaa uudistuen maamme suurimpana lämmitysmuotona tarjoten asiakkaille mukavuutta, varmuutta ja vakautta.